Suositut messut järjestetetään viikonloppuna verkossa – Ann-Marie näyttää livenä miten kasvovettä valmistetaan luonnonmateriaaleista
2
Ann-Marie Hagman osallistuu viikonloppuna Kässämessut netissä -verkkotapahtumaan. 20.6. hän avaa yleisölle puutarhansa, jos koronatilanne sen sallii. Anton Soinne
Katso isompi kuva– Käsityöalan yrittäjät ovat kekseliäitä ja pystyvät nopeasti muuntautumaan. Korona on kurittanut monia muita aloja vielä rankemmin, Ann-Marie Hagman sanoo. Anton Soinne
Poikkeukselliset ajat ovat saaneet yrittäjät kehittämään uusia keinoja tavoittaa asiakkaita.
Koronan alkumetreillä kourallinen yrittäjiä polkaisi verkkoon käsityömessujen sarjan. Viikonloppuna vuorossa ovat jo viidennet virtuaalimessut.
Verkkotapahtumaan odotetaan kolmen päivän aikana 300 yrittäjää ja yli 60 000 kävijää. Viimeisen vuoden aikana kiinnostus kädentaitoihin on kasvanut remontoinnin ja puutarhanhoidon ohella.
Yrittäjä Ann-Marie Hagman näyttää sunnuntaina kello 12 messujen livelähetyksessä, miten luonnonmateriaaleista valmistetaan kasvovettä ja seerumia.
Lähetys tehdään Näsiksen vanhalla maatilalla, jossa Hagmanilla on kodin yhteydessä Nature by Amppu -yrityksen tilat.
– Messut ovat hyvä esimerkki siitä, että alan yrittäjät ovat kekseliäitä ja pystyvät nopeasti muuntautumaan. Korona on kurittanut monia muita aloja vielä rankemmin, hän sanoo.
Messuista tuli suurempi menestys kuin osattiin odottaa.
Tuusulalaislähtöinen Ann-Marie Hagman toimi nuoruudessaan aktiivisesti Tuusulan 4H-yhdistyksessä.
– Vedin kerhoja ja olin mukana organisoimassa dogsitter-koulutusta sekä metalli- ja lannoitesäkkikeräyksiä. Se oli hyvää oppia tulevaa yrittäjyyttä varten, hän sanoo.
Altistuminen huonolle sisäilmalle ja homeille ajoivat hänet elämäntaparemonttiin ja vaihtamaan lastenohjaajan työn yrittäjyyteen.
Korona-aikana muun muassa saippua-, yrttivoide- ja shampoopalakurssit ovat jatkuneet pienryhmissä ja verkkokauppa toiminut vilkkaasti.
– Toivon että kesällä päästäisiin taas järjestämään tapahtumia. Avoimet puutarhat -päivä on tulossa kesäkuussa, jolloin Näsiksen puutarha ja Nature by Ampun shoppi aukeaa yleisölle. Edellisinä vuosina tapahtumassa kävi päivän aikana noin 400 osallistujaa.
Kässämessut netissä -tapahtuma 19.–21.3. kokoaa verkossa yhteen tarvikemyyjiä ja valmiiden käsityötuotteiden myyjiä.
Virtuaalimessut tarjoavat kaikille jotain: materiaaleja, ohjeita, ideoita ja vinkkejä sekä valmiita käsityötuotteita.
– Messuista tuli suurempi menestys kuin kukaan osasi odottaa. Messuilla yrittäjät ovat myös oppineet ottamaan somekanavat aivan uudella lailla haltuun. Livelähetysten ja videoiden teko ovat ottaneet käsityöalalla aimo harppauksia, sanoo yksi järjestäjistä, Vinkeen yrittäjä Kreetta Ahonen.
Korona-aikana saippua-, yrttivoide- ja shampoopalakurssit ovat jatkuneet pienryhmissä ja verkkokauppa toiminut vilkkaasti. Anton Soinne
Ruudun välityksellä on mahdollista vierailla lammastilalla katsomassa keritsemistä, nähdä lasinpuhallusta livenä tai päästä katsomaan, kuinka seppä takoo pajassaan kuuman ahjon äärellä.
Virtuaalisuus tarjoaa mahdollisuuden opetella uusia taitoja tai kuunnella luentoja eri aiheista. Yritysten arkeen pääsee kurkistamaan
Kurkista kulisseihin -videoiden kautta. Facebook-ryhmässä ja -sivuilla lähetetään tapahtuman ohjelmaa, yritykset voivat julkaista monenlaista sisältöä ja asiakkaat voivat kysellä ja kommentoida. Ohjelmaa voi seurata myös verkkosivustolla, jonne se striimataan Facebookista.
– Virtuaalimessuilla yritykset ovat saaneet kovasti kaivattua myyntiä. Kauppaa on tehty verkossa jopa isojen tapahtumien verran, kertoo PaaPii Designin toimitusjohtaja Anniina Isokangas.
– Kulut ovat kuitenkin vain murto-osa verrattuna livetapahtumiin osallistumiseen. Virtuaalimessut ovat pelastaneet monen yrittäjän kuluneen vuoden. Moni on osallistunut useammille tai jokaisille messuille.