Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ekosähkö on kalliimpaa kuin tavallinen – Jatkossa sähköä tuodaan Helsinkiin entistä enemmän muualta Suomesta

Energia: Ekosähkö maksaa kuukaudessa neljä euroa enemmän kuin normisähkö.

Helsinkiläiset ovat yhä kiinnostuneempia käyttämänsä sähkön alkuperästä. Kuluttajat haluavat nyt ekologista sähköä, mutta samaan aikaan ihmetellään sen korkeampaa hintaa. Lisäksi sähkönsiirtohinnat kuohuttavat ja nousevat puheenaiheeksi usein.

Perussyy tähän löytyy kivihiilen energiakäytön vähenemisestä Helsingissä.

Hanasaaren hiilivoimala pyritään lopettamaan vuonna 2023 ja Salmisaaren voimala viimeistään 2029. Koko Suomen on tarkoitus muuttua hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Jatkossa sähköä on tuotava entistä enemmän pääkaupunkiin muualta Suomesta. Kapasiteetin kasvattaminen maksaa.

Ylen kysely: Sähkön siirtohinta nousemassa ensi vuonna aiempaa harvemmassa paikassa

Sähkönsiirtoyhtiö Fingrid investoi nyt voimakkaasti sähkönsiirron kantaverkkoon, johon sähköä syötetään etenkin jatkuvasti lisääntyvistä tuulivoimaloista.

– Tästä huolimatta olemme onnistuneet pitämään kantaverkkotariffin alhaisella tasolla. Tariffia on viime vuosina itse asiassa laskettu, kertoo Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä.

Viime vuonna helsinkiläisiltä kerättiin sähkönsiirtomaksuja 118 miljoonaa euroa.

Kantaverkon kasvu on mittavaa. Suomen 821 nykyisen tuulivoimalan sähköntuotantokapasiteetti on nyt hieman yli 2 500 megawatin verran.

– Seuraavan kymmenen vuoden ajan tulevat tuulipuistot lisäävät kapasiteettinsa määrää yli 1 000 megawatilla joka vuosi, Heikkilä laskee.

Fingridin kantaverkon investointien suuruus on tällä hetkellä yhteensä noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

– Vuosi 2035 on varsin lähellä ja siksi meidän on ollut panostettava näihin sähkönsiirtoverkkoihin.

– Se, että emme olisi investoineet kantaverkkoihin tulisi nykyistä kalliimmaksi. Silloin Suomen tuulivoimapotentiaali olisi jäänyt hyödyntämättä ja ilmastotavoitteet olisivat karanneet meiltä, Heikkilä arvioi.

Haluatko säästää sähköä? Muista tämän keskeisen kodinkoneen säännöllinen puhdistus

Helen Sähköverkon investoinnit Helsingin sähkönsiirtoverkkoon ovat puolestaan vuosina 2021–2030 noin 380 miljoonaa euroa. Kaupunki rahoittaa tästä noin 40 miljoonaa euroa.

Lisäksi Helen panostaa Pohjanmaalla kahteen tuulipuistoon, jotka otetaan käyttöön ensi vuoteen mennessä.

Myös kantaverkon investoinnit näkyvät helsinkiläisille asiakkaille.

– Viime vuonna helsinkiläisiltä kerättiin sähkönsiirtomaksuja 118 miljoonaa euroa ja Helen Sähköverkko maksoi kantaverkkomaksuja 19 miljoonaa euroa, kertoo Helen Sähköverkon toimitusjohtaja Markus Lehtonen.

Tämä tarkoittaa, että joka kuudes euro helsinkiläisen sähkönsiirrosta maksamasta osuudesta menee kantaverkon ylläpitoon ja vahvistamiseen.

Ekologinen sähkö tulee Helenin mukaan helsinkiläisessä kerrostalokaksiossa kuukaudessa keskimäärin 1–4 euroa kalliimmaksi kuin tavanomainen sähkö.

Asiakkaiden kasvava kiinnostus ekosähköä kohtaan on saanut Helenin tuomaan tarjolle uusiutuvan sähkön lisäksi maalämpöä, uusiutuvaa kaukolämpöä ja vuokrattavia aurinkopaneeleita.

”Sähkön siirtohinnoissa on puoli miljardia ilmaa” – kokoomuksen kansanedustaja vaatii lisää sosialismia sähköverkkotoimintaan

Helsinkiläisten sähkö tulee jatkossa kaukaa muualta Suomesta.

Fingridin maanlaajuisen kantaverkon kautta kulkee noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä.

Fingridillä on nyt kolme pohjois-eteläsuuntaista kantaverkon pääsiirtolinjaa, joista Järvilinja tuo sähköä Oulusta Lappeenrantaan, Jokilinja Oulusta Helsinkiin ja Rannikkolinja Keminmaalta Turkuun.

Uudet linjat ovat rakenteilla oleva Metsälinja Oulusta Petäjävedelle ja Aurora-linja Pohjois-Ruotsista Suomeen.

Aurora-linjan on määrä olla valmiina vuonna 2025: se tasaa sähkön hintaeroa Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä.

Sähkön korkeita siirtohintoja vastustava aloite keräsi heti 20 000 nimeä – "Suomalaisille olisi jäänyt puoli miljardia enemmän rahaa"

Kuluttajaliitto vaatii rahat takaisin sähkönsiirtojen ylihinnoittelusta: "Kohtuuttomat voitot on palautettava kuluttajille"

Sähkölaskut kasvoivat jopa 8 prosenttia, vaikka sähkön hinta laski – syy löytyy siirtomaksuista ja hitaasta reagoinnista

Uutissuomalainen: Hallitus tarttuu sähkön siirtohintoihin jo syksyllä – "Emme halua, että ihmisille tulee kohtuuttomia siirtohintojen korotuksia"