Yleisöltä suljetusta pääkonttorista löytyy aarre – Alvar Aalto piilotti Töölöön palan maailmankuulua kirjastoa

Arkkitehtuuri: Samanlainen sisätila löytyy Viipurista.

Keskellä Kelan pääkonttoria on Alvar Aallon takauma Viipuriin. Kelan kuvapalvelu
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

W.W.W. -nimimerkki kuulostaa aivan nykyajalta. Eikö niin? Sen takaa paljastui vuonna 1927 kansallisarkkitehtimme Alvar Aalto ja hänen kilpailutyönsä Viipurin kirjastoksi.

Viipurilaisten suuresta vastustuksesta huolimatta kirjastotalo rakennettiin Torkkelinpuistoon. Tasakattoinen moderni rakennus meni rappiolle sodan jälkeen, ja rakenteet entisöitiin presidenttien Tarja Halonen ja Vladimir Putin käynnistämällä yhteistyöllä.

Alunperin kirjasto rahoitettiin liikemies Juho ja vaimonsa Maria Lallukan testamenttivaroista. Heidän nimeään kantava taiteilijakoti sijaitsee Töölössä.

Satu Savia sai käteensä pikkuruisen valokuva-albumin, jonka sivuilla on mysteeri vuoden 1918 Helsingistä – "Miksi miehillä näytti olevan mukavaa kaltereiden takana?"

lvar Aalto piilotti Töölöön palan maailmankuulua kirjastoa, kun hän suunnitteli Kansaneläkelaitoksen pääkonttorin, jota rakennettiin vuosina 1953-56.

Pyöreät kattoikkunat luovat valoa, kuten Viipurin kirjaston tyylipuhtaassa funkisrakennuksessakin. Käyttäjilleen lukusali luo tyyneyden.

Viipurin-kävijöille se herättää ahaa-elämyksen.

Huonokuntoinen Viipurin kirjasto entisöitiin alkuperäiseen asuunsa 2010-luvun alussa. Kari Salmela

Useimmille helsinkiläisille tämä talo on vain kuulutus Mannerheimintien-ratikassa: ”Kansaneläkelaitos – Folkpensionsanstalten”. Linnamainen rakennus lopetti yleisöpalvelupisteen jo vuosikymmenet sitten. Alunperin avaraan yleisöhalliin oli sijoitettu 28 asiakaspalvelukoppia.

Nordenskiöldinkadulla sijaitseva Kelan päärakennus istuu maisemaan niin, ettei sitä jokainen edes hoksaa, vaikka neliömetrimäärä on kauppakeskusluokkaa: 22 500.

Viipurin historia elää yhä Helsingissä – hirvipatsas ja kuuluisa kirjastokin saivat kopion Töölöön

Rakennus on porrastettu madaltuen puiston suuntaan, se on jaettu kolmeen osaan ja se seisoo osin pylväillä, mikä keventää ilmettä.

Nyt rakennus on ehdolla yhdeksi Unescon maailmanperintökohteen osaksi.

Suomi esittää maailmanperintökomitean kesän kokoukselle, että Alvar Aallon humaania, modernia arkkitehtuuria edustava 13 kohteen kokonaisuus otettaisiin mukaan.

Kansaneläkelaitoksen pääkonttorin lisäksi listalla ovat Helsingistä Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finlandia-talo ja Kulttuuritalo.

Muualta Suomesta mukaan ovat tulossa Jyväskylän yliopiston kampus, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa sekä Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko Imatralla.

Töölössä kohteeseen on aiemmin järjestetty arkkitehtuurikierroksia. Näiltä käynneiltä on jaossa satunnaisesti kuvia myös sosiaalisessa mediassa. Miten ryhmävierailujen käy koronasulun jatkuessa ja aikanaan päättyessä, ei ole vielä tiedossa.

Kansaneläkelaitos, Nordenskiöldinkatu 12. Suljettu yleisöltä.

Näin kokeiltiin lumensulatusta Esplanadilla vuonna 1922 – Ivan Timiriasew tallensi historiallista Helsinkiä satoihin valokuviin

Vintageyrittäjän mukaan 80-luvun asenne on taas osa nuorten pukeutumista – mukavuudellakin oma vaikutuksensa

Linja-autoliikenne mullistui 100 vuotta sitten – "Lähtivät liikkeelle paikasta, minkä katsoivat parhaimmaksi"

Viipurissa perustettu legendaarinen urheiluseura täyttää 85 vuotta – "Juoksemamme kilometrit eivät tuntuneet missään, koska joukkueessa ja seurassa oli upea fiilis"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut