Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingillä voisi jatkossa olla leirintäalue kahdessa tai jopa kolmessa paikassa – Uusi idea turvaisi toiminnan jatkumisen Rastilassa

Rastilan leirintäalueelle on kaavailtu 2 000 ihmisen asuinaluetta. Ennen tarkempaa asemakaavoitusta leirintäalueelle pitäisi kuitenkin löytää uusi paikka. Vaihtoehtoinen sijainti on löytynyt Kivinokasta, jossa Kulosaaren kartanon alueelle voisi sijoittaa leirintämökkejä ja telttailualueen. Asuntoautot ja -vaunut eivät Kivinokkaan kuitenkaan sovellu.

Kaupunkiympäristölautakunta totesi viime viikolla, että jatkossa leirintäalue voisi sijaita kahdessa tai jopa kolmessa paikassa. Lausunto oli vastaus Jape Lóvenin (sd.) valtuustoaloitteeseen Rastilan leirintäalueen toimintaedellytysten turvaamiseksi.

Leirintäalue voisi jatkossa toimia Kivinokassa ja Rastilassa uuden asuinalueen ohessa. Rastilassa uimarannan ympäristössä ja leirintäalueella on mahdollista lisätä esimerkiksi luontomatkailumökkejä ja vahvistaa leirintäalueen toimintaa yrittäjävetoisilla yhteistyöhankkeilla, jotka palvelevat sekä alueen tulevia asukkaita että yöpyjiä.

Lisäksi on mahdollista selvittää laajemman leirintäaluekokonaisuuden sijoittumista Östersundomiin. Alue voisi palvella myös matkailuautoilijoita. Tukholmassa, Oslossa, Kööpenhaminassa ja Berliinissä on kussakin useita, profiililtaan erilaisia leirintäalueita.

Rastilassa asumisen ja leirintäalueen yhdistäminen toisi kaupungille merkittävät rakennusoikeuden myyntitulot ja leirintäalueen toimintatuotot, ja samalla takaisi Vuosaaren yritysten kannalta tärkeät tulovirrat.

Kivinokka kaavoitetaan virkistysalueeksi ja kaupungin mukaan sillä on potentiaalia kehittyä erittäin suosituksi ulkoilukeitaaksi ja matkailukohteeksi. Kivinokassa on jo muun muassa uimapaikkoja, kesäteatteri, kahvila ja pallokenttiä ja lisäksi rannalle aiotaan asemakaavalla osoittaa venesatama, laituri rakennuksineen, vesiliikenteen yhteyspiste ja kanoottivuokraamo.

Saariston merkitystä on Helsingissä viime vuosina alettu korostaa entistä enemmän ja kaupungissa on kehitelty uudenlaisia matkailukonsepteja.

Saariston pitkät asemakaavaprosessit ovat nytkähtäneet eteenpäin ja ne mahdollistavat laajamittaista matkailupalveluiden rakentamista myös saariin: Itäisen saariston asemakaava mahdollistaa loma-asumista, matkailua ja virkistystä yhteensä 61 240 kerrosneliötä ja Vallisaaren ja Kuninkaansaaren asemakaava mahdollistaa matkailua ja virkistystä 23 010 kerrosneliötä.

Lisäksi saaristoon kehitetään paikallisia ja omavaraisesti toimivia offgrid-ratkaisuja, joilla pyritään vastaamaan tämän hetken kysyntään. Näistä esimerkiksi majamaja- ja nolla-mökkejä on jo pystytetty Helsingin rannoille ja saariin.