"Mikromanageeraus ei ole tehokasta johtamista" – Helsingin kaupungin 4 vuotta sitten käyttöön ottama malli ruodittiin perusteellisesti

Työpaikka: Läpinäkyvyyttä kaupungin johtamisessa pitäisi lisätä, ehdotetaan pormestarimallista valmistuneessa tutkimuksessa.

Tutkijatohtori Anni Jäntin mukaan Helsingin johtaminen kaipaa lisää selkeyttä ja vuorovaikutteisuutta. S. M. Khalid Imran
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin pormestarimalli sai kuntavaalien tuloksen heijastumaan selkeämmin kaupungin johtamiseen, mikä oli 2017 tehdyn uudistuksen tavoitteenakin, mutta keskitti samalla valtaa erityisesti pormestarille ja apulaispormestarille.

Riskinä on vallan elitistyminen ja etenkin pienten puolueiden aseman heikkeneminen valtuustossa.

Helsingin pormestarimallista on tehty akateeminen kokonaisarviointi Tampereen yliopistossa, jonka loppuraportti valmistuu pian. Hankkeen päätutkijana toiminut tutkijatohtori Anni Jäntti toteaa, että pormestarimalliin liittyy ikään kuin sisäänrakennettuna vallan liiallisen keskittymisen riski.

– Valtuuston asema ei ole ollut Helsingin päätöksenteossa niin vahva kuin on ollut tavoitteena.

Helsingin uusi johtamismalli keskitti valtaa pormestarille – ongelmina ohijohtaminen ja apulaispormestarien epäselvä rooli

Tilanteeseen voidaan puuttua esimerkiksi kaupungin hallintosäännöllä, jonka kautta on mahdollista delegoida vastuita. Toinen keino on lisätä vuorovaikutteisuutta ja sopia yhteisistä toimintatavoista.

Vaikka vaaleissa äänestettyjen valtasuhteiden halutaan näkyvän johtamisessa, voi politiikka tunkeutua myös liian syvälle operatiiviseen tekemiseen. Valtuustolle helmikuussa esitelty arviointi mainitsee muun muassa ”mikromanageerauksen” ja ohijohtamisen.

Pormestari- ja toimialamalli on avannut uusia mahdollisuuksia, mutta niiden hyödyntäminen on jäänyt kesken etenkin henkilöstön osalta, josta osa väsyy työtaakkansa alle, eikä sen vuoksi pysty uudistumaan.

– Lisäksi pormestarimalli lisää henkilöriippuvuutta, niin hyvässä kuin pahassa, Jäntti sanoo.

Juhana Vartiainen tähtää Helsingin pormestariksi, eikä kakkospestistä edes keskustella – hän haluaa nähdä kasvua ja kansainvälistymistä: "Kaupunki on rakennettu todella väljästi"

Pormestarin työssä persoona on vahvasti mukana. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on näyttäytynyt vahvana Helsingin etujen puolustajana valtakunnallisesti ja ajanut voimallisesti muun muassa pääkaupungin kansainvälistymistä.

Jäntin mukaan kun valta vaihtuu, uudella pormestarilla voi olla erilaiset intressit edistää joitakin asioita. Silloin viranhaltijapuolella pitäisi olla kykyä paikata tilanne, etteivät asiat jää ilmaan roikkumaan.

Vallan ja johtamisen keskittymisessä huomionarvoista on Jäntin mielestä erityisesti se, että kaupungin strategisia tavoitteita viedään nykyisin eteen päin kaupungin johtoryhmässä sekä erilaisissa työryhmissä, joiden toiminta ei kuitenkaan ole julkista.

– Näistä voi olla vaikeaa saada tietoa, vaikka työryhmissä valmistellaan ihan keskeisiä asioita. Läpinäkyvyyttä olisi syytä lisätä, Jäntti toteaa.

Näin puolueista kommentoidaan HU:n tekemän gallupin tulosta – Kokoomuksen mukaan tilanne ei ole hälyttävä, demareissa uskotaan kahden suuren puolueen aseman murenevan

Kaupungin johtamisessa on ollut myös kriisinpoikasta, kun valtuustokaudella on putkahdellut esiin tietoja riidoista Vapaavuoren ja apulaispormestarien – erityisesti muita puolueita edustavien – välillä.

– On ollut tulipalon alkuja, mutta tilanne ei ole kärjistynyt johtamisen kriisiksi, kuvailee Jäntti ja vertaa tilannetta joihinkin pienempiin kuntiin, joissa henkilöristiriidat ovat saattaneet jähmettää koko kunnan toiminnan.

Tutkijaryhmä toteaa arvioinnissaan, että kun eri toimijoiden rooleissa ja työnjaossa on epäselvyyttä, se myös osaltaan altistaa konflikteille.

Keskusta haluaa kaupungin johtamiseen "nopeaa ryhtiliikettä"

Kuka?

Anni Jäntti

Tutkijatohtori yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa Tampereen yliopistossa.

Anni Jäntti, Arto Haveri & Pasi-Heikki Rannisto (toim.): ”Tehokasta ja demokraattista kaupunkihallintaa? Helsingin johtamisjärjestelmän uudistuksen akateeminen kokonaisarviointi ” esiteltiin valtuustoseminaarissa helmikuussa.

Helsingin pormestariston riidat ovat selviö, mutta jakolinjoja on puolueiden sisälläkin

Kova väite Helsingin pormestariston vallasta – "Osa asioista päätetään jossain muualla"

Kokoomus äimistelee vihreiden hinkua uudelle maakuntaverolle: ”Kaupunkipuolueesta vain rippeet jäljellä”

Pormestariuden vastustajakin pyrkii pormestariksi – aikoo romuttaa mallin

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut