Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä on yleisin moka suomalaiskodin sisustuksessa – Hanna Sumari: Keittiö on muuttunut eniten ja makuuhuoneesta tullut tasavertainen muiden tilojen kanssa

Sisustus: Hanna Sumari kertoo, miksi keittiöissä suositaan nyt aamiaiskaappeja.

Suomalaiset kodit ovat viime vuosina olleet melkoisessa myllerryksessä etenkin sisustuksensa osalta. Eniten ovat muuttuneet keittiöt ja makuuhuoneet.

– Makuuhuoneet olivat vielä 1990-luvulla varsin yksityisiä tiloja, joiden ovet pysyivät vierailta kiinni, mutta nyt on toisin, kertoo toimittaja ja vaikuttaja Hanna Sumari, 62, joka on tehnyt sisustusaiheisia tv-ohjelmia vuodesta 1993 lähtien.

– Nyt makuuhuone on tasavertainen tila muiden huoneiden kanssa.

Kun aiemmin nukuttiin laverisängyillä ja superlonpatjoilla, tämä käytäntö muuttui silloin, kun koteihin alettiin kantaa vesi- ja moottorisänkyjä.

– Nykyisin makuuhuoneiden vuoteet sijataan runsaalla kädellä ja päiväpeitteiden päälle asetellaan paljon muhkeita tyynyjä.

Vuoteen yläpuoliselle seinälle kiinnitetään mieluusti erilaisia tauluja, peilejä, hyllyjä tai jopa valokuvakokoelmia.

Suomalaisten helmasyntejä ovat olleet liian pienet matot.

– Sitten on erikseen vastapäinen seinä – siis se, jonka vuoteenkäyttäjä näkee ensimmäisenä herätessään.

– Sillä seinällä onkin yksityisiä tauluja, vaikkapa hääkuva tai -puhe. Ne eivät yleensä näy ovelta sisään kurkistavalle vieraalle heti, Sumari mainitsee.

Keittiö on viimeisten vuosien aikana muuttunut kodeissa kaikkein perusteellisimmin.

Nyt on palattu tuttuun avokeittiöön, jota eri eristetä kodin muista huoneista.

– Keittiö on huoneista ylivoimaisesti kallein ja käytetyin huone jo pelkästään arvokkaiden keittiökalusteidensa vuoksi, Sumari laskee.

Nyt makuuhuone on tasavertainen tila muiden huoneiden kanssa.

Runsas käyttö merkitsee samalla sitä, että keittiö myös likaantuu eniten.

– Siksi aamiaiskaapit ovat saaneet suuren suosion: niiden kahden korkean oven taakse saadaan piiloon esimerkiksi aamu- tai välipalalla tarvittavat astiat ja elintarvikkeet.

– Näin sotkut eivät jää näkyviin tiskipöydille ja samalla laskutasot voidaan pitää helpommin tyhjinä, Sumari mainitsee.

Ennen niin tärkeät kirjahyllyt ovat tehneet lähtöä kotien olohuoneista jo pitkään.

– Se on totta, että kirjahyllyt eivät ole enää kaikkein trendikkäimpiä kalusteita, koska suomalaiset eivät lue enää niin paljon painettuja kirjoja kuin ennen. Minun näkemykseni mukaan kirjahyllyt ovat vähitellen kuitenkin palaamassa takaisin. Se on hyvä, koska ne luovat olohuoneeseen kodikkuutta, Sumari myöntää.

– Vanhat kuvaputkitelevisiot söivät syvyyssuunnassa tilaa olohuoneesta päinvastoin kuin nykyiset taulutelevisiot, jotka voidaan nostaa mille seinälle tahansa.

Matoista on vähitellen tullut kotien katseenvangitsijoita. Niiden koko on myös kasvanut.

– Suomalaisten helmasyntejä ovat aina olleet liian pienikokoiset matot. Nyt ostetaan entistä värikkäämpiä mattoja, joista voidaan koota omia kokonaisuuksia, Sumari mainitsee.

Hanna Sumari on tullut televisiosta tunnetuksi etenkin Suomen kaunein koti- ja Suomen kaunein kesämökki -sarjojen ansiosta.

Hakuaika näiden sarjojen seuraavalle tuotantokaudelle on parhaillaan menossa.

– Tavoitteena on löytää entistä laajemmalta alueelta upeita koteja ja mökkejä, joiden rakentamiseen ja sisustamiseen on nähty vaivaa, Hanna Sumari luonnehtii.