Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen rokotepassista tulee EU-yhteensopiva – Rokotusosio ilmestyi jo Omakantaan, mutta tiedot tulevat vähitellen

Omakanta-palveluun tuleva koronarokotustodistus tehdään yhteensopivaksi EU-mallin kanssa.

EU-komissio esittää, että EU:n yhteiseen todistukseen tulisi tieto saadusta koronarokotuksesta, taudista toipumisesta tai vastikään saadusta negatiivisesta testituloksesta.

Nämä samat tiedot on tarkoitus saada myös Omakantaan tulevaan suomalaiseen todistukseen. Suomalaiseen sähköiseen rokotustodistukseen kuitenkin tulisi ensimmäisessä vaiheessa vain rokotustieto ja myöhemmin muut tiedot.

Omakantaan on jo luotu uusi osio rokotustiedoille. Rokotustiedot tulevat näkyviin sitä mukaa kuin terveydenhuolto uudistaa tietojen kirjaamista.

EU-komission kaavailemassa todistuksessa olisi QR-koodi ja todistuksen voisi tulostaa paperille. QR-koodi on kaksiulotteinen ruudun muotoinen kuvio, johon on koodattu tietoa.

Suomalainen rokotustodistus voisi Kelan tiedotteen mukaan olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja se voitaisiin myös tulostaa paperille. Todistuksen aitouden voisi varmistaa QR-koodilla.

Omakannan sähköisen koronarokotustodistuksen on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan EU-todistuksen kanssa eli kesäkuussa.

Ennen kuin todistus voidaan ottaa käyttöön, terveydenhuollon potilastietojärjestelmiin pitää tehdä muutoksia. Lisäksi asiakastietolakia tarkentava asetus on saatava valmiiksi ja voimaan,

EU:n koronarokotustodistuksen on tarkoitus olla väliaikainen. Se poistettaisiin käytöstä, kun Maailman terveysjärjestö WHO julistaisi koronapandemian päättyneeksi.

Suomessa Omakannan rokotustoiminnosta on kuitenkin tarkoitus tehdä pysyvä järjestely, josta saisi jatkossa todistukset myös muista rokotuksista sekä esimerkiksi laboratorio- ja muista tutkimuksista.