Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miksi Koff-oluen vahvuus vaihtelee? Panimo: "Ei kannata ihan 0,1 prosentin tarkkuudella tuijottaa"

Sinebrychoffin punatölkkinen Koff-olut oli pitkään vahvuudeltaan 4,5-prosenttista. Nykyisin Sinebrychoffin valikoimista löytyy 4,6-prosenttinen Koff, ja vielä viime syksynä kaupoissa myytiin 4,4-prosenttista Koff Special Edition -olutta. S-ryhmän Foodie-palvelun mukaan Sinebrychoff valmistaa myös uuden Rainbow 4,3% -lagerin.

Pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiskan mukaan 4,5-prosenttiseen Koff-olueen tuli muutos Sinebrychoffin 200-vuotisjuhlavuonna eli vuonna 2019. Miksi prosentit vaihtelevat?

– Silloin aloimme valmistaa S-ryhmän kauppoja varten omaa, 4,4 prosentin vahvuista erikoiserää. Halusimme kuitenkin eriyttää kaksi tuotetta paremmin toisistaan, joten samassa yhteydessä Koff-oluen alkoholiprosenttia nostettiin 4,6:een.

Joko olet juonut? Legendaarinen suomalaisolut palaa Alkoon – hinta halpenee

Sinebrychoffin viestintäpäällikön Timo Mikkolan mukaan kyse on normaalista olutreseptien säätelystä valikoiman, kysynnän ja trendien mukaisesti.

– Olut on elävä, ajassa muuttuva tuote, jossa vain yksi osa on alkoholiprosentti. Siihen ei kannata ihan 0,1 prosentin tarkkuudella tuijottaa, Mikkola huomauttaa.

– Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että aika ajoin reseptejä viilataan, panimomestari hioo timanttiaan. Vaikka tasalaatuisuus on yksi standardeistamme, se ei tarkoita sitä, että välillä ei reseptiikkaa vähän muutettaisi – välillä alkoholiprosentti saattaa muuttua, välillä ei – maku edellä, ei prosentti, ei ainakaan prosentin kymmenys, hän lisää.

Siihen ei kannata ihan 0,1 prosentin tarkkuudella tuijottaa.

Koff-niminen olut sai alkunsa vuonna 1957. Ruskeassa lasipullossa myydyn oluen etiketti oli jo tuolloin punainen.

Alun perin Koff-olut lienee ollut vahvempaa kuin nykyisin, koska enintään 4,7 prosentin vahvuinen olut alkoi saada jalansijaa Suomessa vasta keskioluen vapauduttua vuonna 1969.

Nykyisillä valmistusmenetelmillä oluiden alkoholiprosenttia pystytään säätämään hyvin tarkasti. Sinebrychoffilla 4,6 prosentin vahvuisen Koff-oluen pitkän ajan keskiarvo vaihtelee käytännössä 4,59 prosentin ja 4,61 prosentin välillä.

– EU:n määräysten mukaan oluen tilavuusprosentti saa heittää 0,5 prosenttiyksikköä, jos olut on alle 5 prosentin vahvuista. Sitä vahvemmissa oluissa vaihtelua saa olla 1,0 prosenttiyksikköä, Tapio Kangas-Heiska sanoo.

Mies otti töistä vapaata ja alkoi perustaa baareja ympäri Helsinkiä – kertoo kuinka eri kaupunginosien asiakkaat eroavat toisistaan