Isät juovat silloin kun muu perhe ei näe – tutkija: näissä paikoissa korkki aukeaa

Näkökulma: Arttu Salon tutkimuksen mukaan suomalaisen perheenisän juominen on muuttunut vuosikymmenien aikana.

Kaikki miehiseksi määrittyvä alkoholinkäyttö ei välttämättä sovi hyvään vanhemmuuteen tai hyvään isyyteen.

Muun muassa tähän lopputulokseen päätyi YTM Arttu Salo väitöskirjassaan, joka perehtyy suomalaisisien alkoholinkäytön normeihin ja tapoihin.

Salo on pohtinut asiaa myös omakohtaisesti. Isäksi tullessaan alkoholinkäyttöön tuli selkeä muutos: oma käyttö väheni heti selkeästi. Absolutistiksi hän ei tunnustaudu, mutta aiempaa harkitsevaisemmaksi.

– On muuttunut suomalainen yhteiskuntakin, jos lähtee tarkastelemaan asiaa 1980-luvulta ja vertaa tähän päivään. Silloin oli paljon tavanomaisempaa että aikuiset ihmiset olivat humalassa lasten nähden. Monet kokivat sen hauskanakin, toiset ahdistavana, Salo muistelee.

– Nykyisin juomiselle haetaan oma ympäristönsä, joka sijaitsee perheyhteisön ulkopuolelle. Lähdetään miesporukassa viettämään miesviikonloppua mökille pois perheen silmien alta, tai saunailtaan. Selvästi trendi on nykyisin se, että kotona alkoholinkäyttö koetaan kyseenalaiseksi, mutta kodin seinien ulkopuolelle poistuessa asia muuttuu jo huomattavasti, Salo vertailee.

Sitäkin Salo on pyrkinyt selvittämään, miten alkoholinkäyttö liittyy yleensä miehenä olemiseen.

– Alkoholinkäytössä voi olla huomattaviakin eroavaisuuksia sen mukaan, millaiseen sosiaaliluokkaan isä asettuu. Korkeakoulutetuilla, keskiluokkaisilla isillä voi olla sellaista harrastuneisuutta, jossa vertaillaan erikoisia oluita tai maistellaan vähän viinejä.

Yksi olennainen käsite tutkimuksessa on hoivaisyys.

– Sen ihanteen mukaan hyvä isyys on läheistä, osallistuvaa sekä hoivaavaa, ja myös tunnistaa ja tunnustaa kasvatusvastuunsa. Isien alkoholinkäytön suhteen tämä tarkoittaa sitä, että isät voivat kyllä käyttää alkoholia, mutta alkoholinkäytön tulee tapahtua yhtäältä tavoilla, jotka eivät haittaa lasten kasvua ja kehitystä, Salo kuvailee.

Hoivaisyys toteutuu tutkimuksen mukaan myös sellaisessakin tilanteessa, jossa isän juominen ei ole humalahakuista eikä toistu joka ilta.

Tutkija arvelee, että suomalaisen perheenisän alkoholinkäyttö muuttuu tulevaisuudessa vielä entistäkin harkitsevaisempaan suuntaan.

– On varmasti myös niin, että erilaisten sosiaaliluokkien välillä kulutustottumukset ja juomatavat eriytyvät yhä selkeämmin, Salo arvioi.

Arttu Salo

Yhteiskuntatieteiden maisteri ja tutkija.

Salon väitöskirja suomalaisten isien alkoholinkäytön tavoista sekä kokonaisen kulttuurin muutoksesta tarkastettiin Tampereen yliopistossa perjantaina.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut