Näissä paikoissa ilmanlaatu oli maanantaina jopa huono – Katupöly heikentää ilmanlaatua

Ilmanlaatu huononee Helsingissä tällä viikolla katupölystä ja aurinkoisesta säästä johtuen.

Maanantaina huonoa ilmanlaatua mitattiin Mäkelänkadun ja Töölöntullin Ilmatieteenlaitoksen mittausasemilla. Helsingin keskustassa ilmanlaatu oli välttävä.

Ilmanlaatua heikentävää katupölyä oli alkuviikolla runsaasti ilmassa erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla. Aurinkoinen sää lisää katupölyn määrää.

– Sääennusteen mukaan viikosta on tulossa aurinkoinen, joten katupöly heikentää ilmanlaatua tällä viikolla, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski maanantaina lähetetyssä tiedotteessa.

Maanantaina kello 10 tehdyissä mittauksissa Helsingin muilla mittauspisteillä ilmanlaatu oli tyydyttävä. Helsingin muut mittauspisteet sijaitsevat Kalliossa ja Katajanokalla. Espoossa ja Vantaalla tilanne ei ollut yhtä huono, sillä ilmanlaatu kaikilla asemilla oli maanantaina aamupäivällä tyydyttävä.

Katupöly on pääasiassa talven aikana syntynyttä autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat katupölyä. Kuivilta kaduilta pöly nousee ilmaan liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna. Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa.

Ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/ilmanlaatu.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita ja pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita. 

Tyypillisimmät oireet ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina. Erityisen haitallista katupöly on astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

– Katupölystä aiheutuvia oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja urheilua vilkkaiden katujen varsilla, Kaski sanoo.

Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua. Ennen puhdistusta pölyämistä vähennetään kastelemalla katuja laimealla kalsiumkloridiliuoksella.

Näin vä hennät altistumista katupölylle

Vältä tarpeetonta henkilöauton käyttöä.

Valitse kitkarenkaat talvirenkaiksi.

Vaihda kitka- ja nastarenkaat kesärenkaisiin heti sään salliessa.

Vältä pölyisillä alueilla pientareilla ajoa.

Noudata ajoneuvojen siirtokehotuskylttejä. Katujen puhdistaminen hidastuu väärin pysäköidyistä autoista.

Poista hiekka omalta pihaltasi kosteana.

Älä käytä lehtipuhallinta.

Lähde: HSY

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut