Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee lauantain mielenosoituksen järjestäjiä kokoontumisrikkomuksesta – kertoo nyt, miksi mielenosoitusta ei keskeytetty

Helsingin poliisi epäilee lauantaina kokoontuneita mielenosoittajia kokoontumisrikkomuksesta. Poliisi tiedottaa aloittavansa asiasta esitutkinnan.

Poliisi tiedotti viikonloppuna, että mielenosoitukseen kokoontui noin 300 ihmistä eikä etukäteen poliisin kanssa sovittua suunnitelmaa noudatettu. Suunnitelman mukaan Helsingin keskustassa olisi ollut lauantaina 46 kuuden hengen kokoontumisrajoituksia noudattavaa mielenosoitusta, mutta mielenosoittajat kokoontuivatkin kaikki yhteen. Mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin käskyjä saattaa mielenosoitus koronaturvalliseksi.

– Esitutkinta kohdistetaan mielenosoituksen järjestäjiin. Rikosnimike on kokoontumisrikkomus, josta mahdollinen rangaistus on sakko, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen poliisin tiedotteessa.

Poliisin toimintaa on arvosteltu, koska poliisi ei hajottanut väkijoukkoa voimatoimin. Poliisi huomauttaa tiedotteessaan, että yksi poliisin toiminnassa huomioitavista periaatteista ovat vähimmän haitan periaate ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

– Periaatteet pitävät sisällään muun muassa ajatuksen siitä, että ei tule käyttää toiminnassaan ankaria keinoja, mikäli sama lopputulos on saavutettavissa muilla tavoilla. Nyt väkijoukko saatiin hajautumaan antamalla mielenosoituksen edetä loppuun, kertoo komisario Jarmo Heinonen tiedotteessa.

Poliisin mukaan mielenosoituksen keskeyttäminen ei olisi ollut järkevä ja vaikuttava toimenpide, koska mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet. Poliisin tietojen mukaan merkittävä osa mielenosoittajista saapui mielenosoitukseen Helsingin ulkopuolelta yhteiskuljetuksilla.