Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojelupoliisilta raju arvio: "Suomessa on jo perheitä, joissa on radikaali-islamisteja kolmessa sukupolvessa"

Suojelupoliisi on huolestunut Suomeen levinneestä ilmiöstä, joka koskee ääri-islamismia.

– Suomessa on perheitä, joissa radikalisoituminen on kulkeutunut jo kolmanteen sukupolveen. Lapset saattavat kasvaa pienestä pitäen radikaalissa ympäristössä, Suojelupoliisi paljastaa.

Tämä käy ilmi tänään julkistetusta tuoreesta Supo 2020 -vuosikirjasta, jossa käsitellään etenkin ääri-islamismin ja äärioikeiston leviämisen mukanaan tuomaa terroriuhkaa.

Supon mukaan radikaalien verkostojen vahvistumista on ennaltaehkäistävä.

– Pahimmassa tapauksessa Suomessakin syntyy verkostoja, joissa eletään radikaalissa rinnakkaistodellisuudessa, josta on vaikeaa irtautua.

Euroopassa ja Suomessa verkostoja on vahvistanut muun muassa Syyrian ja Irakin konfliktin poikkeuksellisen suureksi kasvanut vierastaistelijailmiö. Alueelta palaavat vahvistavat radikaali-islamistisia verkostoja Euroopassa. Isilin alueella on syntynyt rajat ylittäviä tuttavuuksia ja monimutkaisia perhesuhteita.

On todennäköistä, että suurin osa palaajista jatkaa radikaali-islamistista toimintaa, vaikka joukossa on pettyneitäkin palaajia. Jos palaaja ei ole irtautunut ideologiastaan, hän saattaa aktivoitua toimintaan hyvinkin pitkän ajan kuluttua ja siihen voivat vaikuttaa tapahtumat maailmalla tai henkilön omassa elämässä.

Tutkija: Helsingin moskeijat nivottava mukaan yhteiskuntaan – "Jos niistä tulee näkymättömiä, irrallisia saarekkeita, on menetetty jo todella paljon"

Radikaali-islamistiset toimijat hyödyntävät Supon mukaan ketterästi erilaisia alustoja Tiktokista Jodeliin.

Lisäksi terroristijärjestöt saattavat käyttää esimerkiksi kryptovaluuttoja rahoitustoiminnassa.

Terroristijärjestö Isis tuottaa yhä propagandaa useilla eri kielillä.

Järjestö pyrkii Supon näkemyksen mukaan inspiroimaan kannattajiaan väkivaltaisiin iskuihin, joilla se saa huomiota.

Nyt propagandatoiminta on kuitenkin aiempaa kätketympää.

– Järjestäytyneemmät toimijat ovat siirtyneet takaisin suljetummille foorumeille, joille hakeutuminen vaatii jo enemmän, Supo esittää arvionaan.

Helsingin keskustan "turvallisuuskortteli" vahvistuu – Supon uusi rakennus tulee puolustusministeriön ja pääesikunnan kylkeen

Myös äärioikeiston uhka on voimistunut Suomessa. Vuosina 2014–2019 äärioikeistolaisten iskujen ja niiden vaatimien kuolonuhrien määrä moninkertaistui länsimaissa, Supo muistuttaa vuosikirjassa. Äärioikeistolaisia terrori-iskuja on tapahtunut muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Saksassa, Britanniassa ja Norjassa

Suojelupoliisi on tunnistanut Suomesta äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen.

Suojelupoliisi tuplasi henkilökuntansa: Seuraa silmä kovana Isis-maista Suomeen palaavia ja Venäjän tilannetta – Helsingissä huomattava määrä ulkomaan vakoojia

Huolestuttava kehityskulku on Supon mukaan ollut myös radikaali-islamistisen ja äärioikeistolaisen terrorismin vaikutus toisiinsa.

– Äärioikeistolaiset toimijat ovat hyödyntäneet propagandassa radikaali-islamistisia iskuja. Huolena on, että ääri-ideologiat ruokkivat toisiaan vastaan väkivaltaa Euroopassa, Supon vuosikirjassa pohditaan.

Supo tunnisti eduskuntaa kybervakoilleen ryhmän – Ryhmä yhdistetty Kiinaan

Suojelupoliisin toiminta on levittäytynyt moneen taloon Punavuoressa – lonkeroita myös muualla Helsingissä

Kymmeniä suomalaisten verkkolaitteita käytetty kybervakoiluun – Supo kehottaa tarkistamaan asetukset jopa pölynimurista

USU: Valtaosa suomalaisista pelkää ääri-islamia tai -oikeistoa

Kysely: Poliisit ovat helisemässä työpaineiden alla – "Poliisi hoitaa yhä useammat hälytystehtävät puhelimitse"