”Pääsee pois neljän seinän sisältä” – Hävikkiruokakaupassa auttava Mikko, 32, paikkaa vapaaehtoistyöllä myös koronan kuihduttamia harrastuksia

Vapaaehtoistyö: Kodin etätyöpisteelle ja ajatustyölle hyvää vastapainoa tuo fyysinen työ, jossa näkee muita ihmisiä, toteaa Mikko Hyvärinen.

Redin pohjakerroksen WeFood-hävikkiruokakaupass työskentelee paljon vapaaehtoisia. Milena Raappana

Milena Raappana

– Minusta on käsittämätöntä, että samaan aikaan maailmassa on nälkää näkeviä ihmisiä ja sitten toisella puolella maapalloa heitetään ruokaa roskiin. Se on aivan käsittämätön ristiriita, kuvailee Mikko Hyvärinen, 32.

Hän työskentelee vapaaehtoisena Kalasatamassa kauppakeskus Redissä sijaitsevassa Kirkon Ulkomaanavun WeFood-hävikkiruokakaupassa.

Suomen ensimmäisen hävikkiruokakaupan hyllyiltä löytyy monenmoista tuotetta. Kylmäkaapeissa on kaurapohjaisia jogurtteja ja kuivatarvikkeista löytyy mausteita, kahvia, sipsejä, keksejä, leipää ja pullaa. Tarjolla on myös juureksia ja yrttejä sekä erilaisia juomia ja pakastetuotteita. Tuotteet tulevat lahjoituksina tukuilta ja maahantuojilta ja valikoima elää sen mukaan, mitä on päätymässä hävikkiin.

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

Hyvärinen päätyi mukaan vapaaehtoistoimintaan viime vuoden syksyllä, kun hän muutti takaisin Helsinkiin. Koronan supistaessa sosiaalisia kontakteja ja vapaa-ajan toimintaa Hyvärinen, jonka harrastuksiin kuuluu muun muassa uiminen ja järjestötoiminta, alkoi etsiä muuta mielekästä tekemistä.

Toiminnan piti sopia yhteen hänen ympäristöä kunnioittavien arvojensa kanssa. Netissä vapaaehtoistöitä selatessa hän törmäsi WeFoodiin ja päätti hakea mukaan. Nyt hän tekee muutaman kerran kuussa Redin myymälässä kassa- ja hyllytystöitä. Välillä hän auttaa logistisissa tehtävissä eli hakee sähköpakettiautolla lahjoitettua hävikkiruokaa myymälään.

Näistä ravintoloista saa noutoruokaa 1 tai 2 eurolla Helsingissä – "Loppunut jopa kesken"

Hyvärinen työskentelee vesistöihin liittyvässä hanketyössä. Aiemmin hän on työskennellyt keruutuotteiden parissa ja edistämässä metsien luomusertifiointia. Kodin etätyöpisteelle ja ajatustyölle hyvää vastapainoa tuo fyysinen työ, jossa näkee muita ihmisiä.

– On mukava päästä pois neljän seinän sisältä. Teen pitkälti ajatustyötä niin on ollut mukava päästä myymälään. Siinä pääsee omista arjen ajatuksista irtautumaan, Hyvärinen kuvailee.

WeFoodilla vapaaehtoisten määrä vaihtelee. Viime vuonna heitä oli noin koko vuoden aikana 100, tällä hetkellä noin 40 erilaisissa rooleissa. Osa tekee myymälä- ja logistiikkatyötä. Projektilla on myös vapaaehtoisia sosiaalisen median sisällöntuottajia. Jokainen tekijä saa perehdytyksen työhön ja voi edetä oman kiinnostuksen mukaan esimerkiksi vastaamaan vuorossa ollessaan myymälän toiminnasta.

Prisman "miinuskuitti" paljastaa hurjan ale-ilmiön, joka saa asiakkaat käyttäytymään oudosti kello 20.59 – "En välttämättä ostaisi"

Monelle vapaaehtoistyö on arjen rytmittäjä ja henkireikä, jos työrintamalla on tullut lomautuksia tai irtisanomisia. Toisille se taas on merkityksellinen väylä toteuttaa omaa arvomaailmaa ja olla konkreettisesti osa haluamaansa muutosta maailmassa. Jotkut myös hakevat työkokemusta sitä kautta

Mikko Hyvärinen tekee palkkatyöt etänä kotona. Vapaaehtoistyö tuo kaivatun tauon. Milena Raappana

Liittyykö vapaaehtoistyöhön jotain ennakkoasenteita? Hyvärinen kertoo, että joillekin sitoutuminen voi tuntua rajoittavalta. Päässä käydään dialogia siitä, miten omaan arkeensa pystyy sovittamaan tällaista toimintaa ja miten käy, jos elämäntilanne yllättäen muuttuukin? WeFoodilla vapaaehtoinen sitoutuu tekemään kolme kertaa kuukaudessa neljän tunnin vuoron.

– Joku saattaa ajatella, että vapaaehtoistyö vie liikaa omaa jaksamista ja energiaa. Lopulta sitä kuitenkin tehdään omilla ehdoilla ja kuinka paljon jaksaa panostaa. Ei siellä kukaan pakota, Hyvärinen muistuttaa.

Entäpä miten ruokahävikistä voitaisiin päästä eroon? Tähän Hyvärinen antaa monille lapsuudesta tutun neuvon: ota vain sen verran, kun jaksat syödä.

Stadin safka aloittaa toimintansa – Helsinkiläisille jaetaan hävikkiruokaa ruokakasseina, yhteisölounaina ja välipaloina

Fakta

Ruokahävikki

Suomessa koko ruokaketjussa eli alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupoissa, ravintoloissa ja kotitalouksissa syntyvä ruokahävikki on 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa.

Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa: suomalainen heittää 20-25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin vuodessa.

Päivittäistavarakauppojen osuus ruokahävikistä on alle 20 prosenttia.

Eniten hävikkiä syntyy tuoretuotteissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa.

Lähteet: Luonnonvarakeskus, Päivittäistavarakauppa ry.

Nämä punalaputetut tuotteet ovat hittejä S-ryhmän kaupoissa – viekkaat tarjoushaukat piilottavat niitä 60% alennuksen kiilto silmissä

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut