Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HIFK:n naisjoukkue nousi nopeasti Suomen huipulle – Saara Niemi kertoo syyt ihmeen takana

Jääkiekko: HIFK:n naiset näyttivät kevääksi miesten joukkueelle esimerkkiä voittamalla viikonloppuna SM-pronssia.

Mahtavaa, hieno oppimisen vuosi, HIFK:n vastuuvalmentaja Saara Niemi tiivistää kauden viimeisen voitokkaan pelin jälkeen. Pronssiottelussa kaatui Ilves.

HIFK:n naisten joukkueen, Stadin Gimmojen, nousu suomalaisen jääkiekon huipulle on ollut nopea. Joukkue aloitti kolme vuotta sitten naisten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ja toisena pääsarjavuotenaan joukkue voitti jo mitalin.

Finaalipaikkakin oli niin lähellä, ettei se voinut paljon lähempänä olla. HIFK pelasi runkosarjan kakkosta Kalpaa vastaan täydet viisi peliä. Kuopiolaiset etenivät lopulta loppuotteluun.

– Pohjat kehittymiselle kansalliseen kärkeen on luotu jo aiemmin yhteistyöseuroissa; Reds Wingsillä ja Salamoilla on kestävää työtä tyttökiekossa, joukkueenjohtaja ja kahdeksan Suomen mestaruuden ex-kiekkoilija Johanna Sandqvist todistaa.

Tyttökiekko ja sen harrastajamäärien kasvattaminen on yksi Jääkiekkoliiton keskeisimmistä strategioista. Liiton mukaan naisjääkiekossa on lajin suurin kasvupotentiaali. Naisten jääkiekon harrastaminen ei ole enää kiinni asenteesta; toimijoita ja harrastamisen tarjontaa on koko ajan enemmän.

– Vetovoimaa lisäsi heti se, että kaikki koottiin liigan logoseuran eli HIFK:n brändin alle. Meillä pelaajien ei tarvitse maksaa pelaamisesta, monessa muussa liigajoukkueessa pelaaja saattaa joutua maksamaan 250 euroa kuukaudessa.

Ihmeen takana on myös pitkään jääkiekossa toiminut ja vuoden valmentajaksi valittu Saara Niemi. Valmentaja toimi ensimmäisen vuoden pelaajavalmentajana, kunnes sarjanousun myötä siirtyi kokonaan vaihtopenkin taakse.

– Meidän pelaajiamme eivät rasita erilaiset talkootyöt, voidaan keskittyä kiekkoon. Se, että saa keskittyä vain urheilemiseen, tuo paljon laatua meidän päivittäiseen tekemiseemme. Isossa kuvassa meillä on loistavat puitteet tehdä mahdollisimman hyvää jääkiekkoa, Niemi kiittää emoseuraa.

Mikä on menestysjoukkueen onnistumisen resepti?

– Meillä on arvot kohdillaan seurassa, taustaryhmissä ja pelaajistossa. Joukkueessa on kokemusta ja myös nuoria lupauksia. Kaikki vanhemmat pelaajat ja myös joukkueen lukiolaiset pääsevät aamutreeneihin, se varmistaa arjen laadukkaan toiminnan.

Kun HIFK:n naiset ovat kerran päässeet menestyksen makuun, jatkuuko menestys tulevaisuudessakin vahvana?

– Edetään askel kerrallaan, tämä ei ole sadan metrin pikajuoksua vaan maratonia. Paras pohja rakennetaan sillä, että meillä on paljon junioreita ja akatemia -joukkue, jossa saa rauhassa kasvaa pääsarjatason pelaajaksi, Niemi ynnää.