12-vuotias kuoli ratikkaturmassa marraskuussa: "Etenee syyttäjälle aikaisintaan huhti-kesäkuussa" – näillä rikosnimikkeillä tapausta tutkitaan

Kuolonkolari: Lapsen kuolemaan johtanut onnettomuus ei ole edennyt syyttäjälle.

Viime vuoden marraskuussa Mäkelänkadulla tapahtunut 12-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut ratikkaturma ei ole edennyt vielä syyteharkintaan ja syyttäjälle, vaan on edelleen poliisin tutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala kertoo, että esitutkinnan tässä vaiheessa tapausta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä kuolemantuottamuksena.

Suomalan mukaan tapahtumat ovat poliisin tiedossa. – Merkittäviä aukkoja ei ole. Tapahtumien kulku on aika lailla poliisin tiedossa.

12-vuotias poika kuoli Mäkelänkadulla 15. marraskuuta alkuillasta yhteentörmäyksessä raitiovaunun kanssa. Onnettomuus tapahtui liikennevalo-ohjatulla suojatiellä.

Suomala ei tutkinnan tässä vaiheessa lähde avaamaan pojan kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulkua, mutta valottaa onnettomuutta sen verran, että tapahtumat ovat tulleet kuljettajalle yllätyksenä.

– Tapahtumat ovat edenneet siinä määrin nopeasti, että kuljettaja ei ole ehtinyt pysäyttämään raitiovaunua niissä olosuhteissa

Suomala ei myöskään ota kantaa siihen, paloivatko sekä pojalle että kuljettajalle vihreät valot onnettomuuden sattuessa.

Lue: Alle 15-vuotias lapsi kuoli suojatiellä Mäkelänkadulla  – poliisilta uutta tietoa onnettomuudesta

Syy, miksi tapaus on edelleen tutkinnassa johtuu muun muassa oikeuslääketieteellisistä tutkimuksista.

– Oikeuslääkärin lausuntoja ei ole vielä tullut. Niitä edelleen odotellaan. Siinä menee usein kuukausia.

Oikeuslääketieteellinen kuolemansyyn selvittämiseen kuuluu poliisin suorittama tutkinta, lääkärin tekemä ruumiin ulkotarkastus ja tarvittaessa oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus ja siihen liittyvät lisätutkimukset. Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tekemisestä vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkärit. Lausunnossa mainitaan myös kuolinsyy.

Toinen syy, miksi tapaus ei vielä ole päätynyt syyttäjälle, on asianosaiselle eli kuljettajalle annettava loppulausuntomahdollisuus.

Suomala arvelee, että tapaus etenee syyttäjälle aikaisintaan ensi kuussa.

– Saamme esitutkinnan oletettavasti valmiiksi huhti–kesäkuun aikana. Tämän jälkeen asia siirtyy syyteharkintaan.

Tapausta tullaan aikanaan oikeudessa käsittelemään todennäköisesti ankarilla rikosnimikkeillä.

– Kun ihminen menehtyy liikenneonnettomuudessa, tutkinnassa huomioidaan törkeiden rikosnimikkeiden mahdollisuus. Tieliikennelaki on ankara. Yleisellä tasolla todettakoon, että usein kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa rikosnimikkeinä ovat törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja törkeä kuolemantuottamus, Suomala sanoo.

Rikoslaissa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan tuomita vähintään 30 päiväsakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeän kuolemantuottamuksen tuomio on vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

– Rajatapauksessa poliisi tarjoaa törkeämpää tekomuotoa, Suomala toteaa poliisin esitutkinnasta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut