Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Historiallinen pappila myynnissä Kulosaaressa – "Noin ison talon omistaminen on työlästä, ellei siinä itse asu"

Kulosaaren huvila-alueen vanha pappila odottaa omaa ostajaansa. Kulosaaren kirkon valmistumisen jälkeen entinen huvilakirkko toimi vuoteen 1975 saakka seurakuntahuoneistona. Viime vuosiin saakka siellä toimi kirkkoherranvirasto ja kaksi ylintä kerrosta olivat asuinkäytössä. Nyt kun seurakunnalla ei ole omaa kirkollista käyttöä rakennukselle, Helsingin seurakuntayhtymä on päättänyt myydä sen.

– Noin ison talon omistaminen on työlästä, ellei siinä itse asu, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen sanoo.

Talossa on neliöitä yhteensä noin 400 kolmessa kerroksessa.

Historiallinen huvila on seissyt jo kolme vuotta liki tyhjänä Töölössä – nyt asukkaat haluavat sen käyttöön: "Monilla lämpimiä muistoja"

Aluksi pappilan myynti oli sidottu pohjoispuolen kaavatonttiin. Kummankin osuuden hintapyyntö oli 1,8 miljoonaa euroa, eli yhteensä 3,6 miljoonaa euroa.

– Se rajaa ostajakuntaa todella paljon. Jos joku haluaa ostaa historiallisen kunnostusta vaativan talon, miksi tämä haluaisi ostaa ison tontin uudisrakennusoikeudella siihen lisäksi, kokonaishinnasta puhumattakaan, selventää kohdetta myyvä myyntijohtaja, Soile Auvinen Huoneistokeskukselta.

Viime vuoden lopussa pohjoisosan kaavatontille löytyi ostaja, ja sen jälkeen pappilaa on myyty omana kokonaisuutenaan. Lohkomistoimitus on vireillä, mutta odottaa rasitteiden muodostamista naapurikiinteistöjen kanssa.

Jotkut miettivät sitä kahden perheen kodiksi.

Talvella pahentunut koronatilanne on kuitenkin haitannut myyntiä. Tällä hetkellä pappila on vuokrattu niin, että siellä on sekä yritystoimintaa että soluasuntoja.

– Emme ole päässeet osaan taloa ollenkaan koko talvena. Ei kukaan osta tämän hintaluokan peruskorjausta vaativaa kohdetta ilman, että siihen pääsee tutustumaan perusteellisesti. Todennäköisesti ostaja löytyy vasta, kun koronatilanne helpottuu, Auvinen kertoo.

Kymmeniä historiallisia huviloita on säilynyt Helsingin ainutlaatuisella alueella – Teron talo oli kekseliäässä käytössä: "Laskettavat ihmiset kävelivät toisesta päästä sisään ja toisesta ulos"

Hän kertoo, että valtaosa kiinnostuneista on yksityisiä perheitä, jotka ovat halunneet pappilan omaksi kodikseen.

– On myös sellaisia, jotka miettivät mahdollisuutta hyödyntää osan tiloista oman yrityksensä toimitiloina. Ja sellaisia, jotka miettivät sitä kahden perheen kodiksi.

Helsinkiläisestä 1800-luvun kartanomiljööstä halutaan nyt lähiruoka- ja puutarhakohde – kaupunki suunnittelee pieniä ekomökkejä

Kulosaaressa on myös toinen 100-vuotias huvila myynnissä Wäinö Aaltosen tiellä, jota Huoneistokeskus myy Helsingin kaupungin toimeksiannosta.

– Kulosaari merellisenä arvoalueena on sellainen, joka kiinnostaa. Vaikka historialliset rakennukset yleensä laajaa peruskorjausta vaativatkin, puitteet antavat hienot mahdollisuudet oman unelman toteuttamiseen.

Ranskalaiset kokit avaavat vegaanikahvilan Lauttasaaren kartanon huvilaan – aiempi ravintola Vallilassa oli menestys

Meilahdessa rapistuu jo 8 vuotta sitten tyhjilleen jäänyt museo – talon kohtalolle 3 vaihtoehtoa

Viimeinenkin talo puretaan Helsingin historialliselta huvila-alueelta – se on vaarallinen, eikä sisälle saa mennä

Psykiatrisena sairaalana toiminut huvila ja legendaarinen ravintolatila kaupan Helsingissä – Kaupunki varoittaa myymiensä rakennusten kunnosta