Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jättimäisestä työmaasta tuli asukkaiden silmätikku Töölössä – Nadja, 30, herää aamuisin koviin räjähdyksiin: "Kuin katto tippuisi päälle" 

Remontti: Kasin katutöiden räjäytykset piinaavat Töölössä. Kalliossa työaikaa pidennettiin jo kello 22 asti.

– Aika kovia räjähdyksiä. Olen herännyt niihin aamuisin. Tuntuu kuin katto tippuisi päälle. Naapurini kertoi, että heidän kattokruununsa helisee.

Näin kuvailee Kasin katutöiden aiheuttamia häiriöitä Etu-Töölössä asuva Nadja, 30. Hänen kotinsa on lähellä Caloniuksenkatua, jossa räjäytetään kalliota puolenkymmentä kertaa päivässä.

Kasin katutyöt on yksi kantakaupungin suurimmista katutöistä. Ratikkalinja 8:n reitin varrella tehtävä työmaa alkoi alkutalvesta Kalliosta. Helmikuuhun 2023 asti kestävä urakka etenee tällä hetkellä myös Töölössä.

Nadja on huolissaan, miten vanhat talot kestävät kallion louhinnasta johtuvia räjäytyksiä.

– Mutta ovathan rakennukset toisaalta selvinneet maailmansodastakin.

Viime keskiviikon ensimmäinen räjäytys näkyi ja tuntui Caloniuksenkadulla aamu kymmenen jälkeen. Varoitussireenin soidessa osa ulkona liikkuneista ihmisistä peitti korvat käsillään. Sireenin kiihtyvää ääntä seurasi syvä maanalainen kumahdus ja suojamattojen näyttävä pullahdus.

Koko ikänsä Töölössä asunut Seppo Arhala, 76, seurasi räjäytystä tien toiselta puolelta Museokadun K-marketin edestä.

– Kyllä sen kuulee ja tuntee, kun maa järisee.

Katso alta olevasta videosta, miltä Caloniuksenkadulla louhittavan kallion räjäytys näyttää.

Kasin katutöillä halutaan paitsi nopeuttaa ratikan kulkemista, tehdä myös pyörällä liikkumisesta ja jalankulusta turvallisempaa. Kaduille rakennetaan noin kilometrin verran yksisuuntaista pyörätietä ja suojatiet uusitaan.

Arhala ei pidä Töölön tulevia liikenneratkaisuja onnistuneina. Hän uskoo, että pyöräliikennettä ohjataan lopulta lisää autojen sekaan.

– Rannassa ja soutustadionin luona on paremmat reitit pyöräilijöille.

69-vuotias Mikko sanoo, ettei työmaa häiritse hänen elämäänsä. Hän asuu yksiössä sisäpihan puolella.

– Totta kai porausta kuuluu, mutta katutyöt on pakko tehdä. Kohta meillä ei olisi katuja ollenkaan. Jos elämä on tasapainossa, niin en usko että työmaasta on oikeasti kenellekään haittaa. Toisin kuin koronaan, tähän katuremonttiin on voitu varautua pitkään.

Pääurakoitsijana toimiva Louhintahiekka Oy on saanut eniten valituksia asukkailta juuri Caloniuksenkadulla.

– Olemme ehkä silmätikkuina kaikissa asioissa, ainakin aluksi. Nähtävästi meluun ja rakentamiseen on kyllästytty Mechelininkadun aiemman työmaan takia, sanoo hankekoordinaattori Marja Jokinen.

– Louhinnan tärinöitä on seurattu kiinteisteistöihin asennetuilla tärinämittareilla eikä tärinärajoja ole missään vaiheessa ylitetty.

Jokinen sanoo, että palautetta on tullut melun lisäksi työkoneiden tyhjäkäynnistä pakkasaikaan ja työmaan henkilöstön autojen parkkeerauksista.

–Olemme reagoineet näihin ja antaneet ohjeet, että parkkipaikat on etsittävä muualta. Ja kävelytielle ei saa pysäköidä.

Kalliossa työmailla on painettu maaliskuusta lähtien pidempää päivää aina kello 22 asti. Jokisen mukaan Kalliossa asuvilta on tullut kuitenkin hyvin vähän palautetta.

Helsinginkadun työmaan vieressä asuva Jenni Föhr, 29, odotti paljon nykyistä pahempaa tilannetta.

– Ratikkaliikennettä täällä on muutenkin niin paljon, etten oikein huomaa ylimääräisiä ääniä. Aikaisemmin roudansulattaja piti ääntä päivät ja yöt, mutta sekään ei häirinnyt, Föhr kertoo.

Föhr pitää Kasin katutöiden tiedotusta esimerkillisenä. Hän kehuu tapaa, jolla työmaa on esillä sosiaalisessa mediassa.

Toukokuussa raitiovaunut katoavat lähes koko Kalliosta kahdeksi kuukaudeksi.

– Onneksi täällä on lyhyt matka kaikkialle. Sörnäisten metroasema on lähellä, Föhr pohtii.