Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulorajoituksista huolimatta Suomen rajan yli tulee edelleen 10 000 ihmistä viikossa pelkästään Virosta

Matkustajamäärien rajusta romahtamisesta ja rajoitusten kiristämisestä huolimatta liikenne kulkee edelleen Suomen rajoilla.

Viime viikolla pelkästään Helsingin sataman kautta saapui Virosta noin 10 600 henkilöä. Edellisellä viikolla tulijoita oli sata enemmän.

Takaisin käännytettiin 64 tulijaa. Käännytettyjä olisi ollut enemmän, ellei Rajavartiolaitos olisi ryhtynyt tiedottamaan Suomen maahantulon rajoituksista jo Tallinnan satamassa.

– Informaation jakamisen myötä pelkästään viime lauantaina ja sunnuntaina 52 henkilöä päätti Tallinnassa muuttaa matkustussuunnitelmaansa. Helsingissä heidät olisi käännytetty takaisin, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola.

Simola muistuttaa, että laivat kulkevat edelleen ympäri vuorokauden Tallinnan ja Helsingin välillä. Viro on sisärajavalvonnan piirissä, mikä lisää rajavalvontatyötä ja sen helpottamiseksi tiedottamista vietiin Tallinnaan.

Keitä sitten viime viikolla Helsinkiin saapui Virosta?

– Tulijoista liki puolet eli 45 prosenttia oli logistiikan työtehtävissä eli raskaassa liikenteessä, noin viisitoista prosenttia Suomen kansalaisia ja viisitoista prosenttia välttämättömissä työtehtävissä, listaa Simola.

Tulijoiden määrä on viikoittain ollut 10 000 – 13 000 henkilöä tammikuun lopulta lähtien, jolloin maahantulon edellytyksiä kiristettiin.

Käytännössä vain yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne sallitaan eikä niin sanottu huvimatkailu onnistu, vaikka ulkomaan kansalaisella olisi esittää todistus koronarokotuksesta tai sairastetusta koronavirustaudista.

Vielä tammikuussa ennen tiukempia määräyksiä tulijoita Helsingin sataman kautta oli yli 20 000 viikossa.

– Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 17. huhtikuuta asti, joten tulijoiden viikoittainen määrä pysynee siihen asti nykytasolla, Simola toteaa.

Rajavartijat valvovat, ettei sallittuja matkoja käytetä väärin. Eli että rekassa on kuljettaja, mutta ei esimerkiksi muuta seuruetta mukana.

Ennen koronapandemiaa Helsingin satama oli Euroopan vilkkain matkustajasatama, Simola muistuttaa. Virosta Suomeen tuleva liikenne rojahti vuodessa alas yli 90 prosenttia.

Lentoaseman eli Helsinki-Vantaan kautta maahan saapui viime viikolla sekä muista Schengen-valtioista että niiden ulkopuolelta yhteensä vähän yli 5 200 matkustajaa.

Rajatarkastuksissa maahanpääsy evättiin 34 henkilöltä.

Pohjois-Suomessakin rajanylitysliikenne on Ruotsin ja Norjan rajoilla vähentynyt Rajavartiolaitoksen mukaan vuodessa noin 90 prosenttia.

Ruotsin vastaisilla rajanylityspaikoilla, ilman Torniota, oli viime viikolla yhteensä runsaat 5 700 rajanylittäjää, enin osa heistä suomalaisia.

– Tornio poikkeaa muista rajanylityspaikoista. Siellä rajanylittäjiä on keskimäärin 35 000 viikossa. Suurin osa on paikallisliikennettä, sanoo Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Kimmo Ahvonen.

Aiemmin Torniossa rajanylittäjiä oli viikossa satatuhatta.

Norjan vastaisilla kuudella rajanylityspaikalla oli viime viikolla vähän alle 2 400 rajanylitystä.

Suomen ja Venäjän vastaisella rajalla rajanylitysliikenne koostuu tällä haavaa lähes kokonaan puuhaketta kuljettavista rekoista.

Manner-Suomeen tulee Ruotsista laivoja Turkuun, Vaasaan ja Naantaliin. Ahvosen mukaan matkustajamäärät ovat käyneet hyvin vähiin.

– Vaasassa noin viisi sataa ja Naantalissa muutamia satoja viikossa. Turussa pudotus on ollut suurinta, reilut parituhatta henkeä viikossa aiemman seitsemän tuhannen sijaan.