Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bileisiin tullut kuokkavieras altisti koko porukan koronalle – Laura, 27, kertoo, missä nuoret nyt juhlivat: "Isot juomat"

Bileet: Korona ajoi nuoret järjestämään juhlia airbnb-asunnoissa ja hotellihuoneissa. Lauran, 27, säikäyttänyt kuokkavieras altisti monet virukselle.

Mitä tekevät nuoret aikuiset, jotka haluavat juhlia myös korona-aikana? Käty eli kämppä tyhjänä -ilmiö on epätodennäköinen, koska nuorimpien aikuisten vanhemmatkaan eivät pääse mihinkään. Omaan kotiin ei ehkä mahdu. Kaveritapaamiset ovatkin siirtyneet mökeille, airbnb-asuntoihin ja hotellihuoneisiin.

Näin järjestyvät korona-ajan kotibileet, kertoo vuoden aikana kymmenen kertaa bileissä mukana ollut Laura, 27.

– Enimmillään kavereita on ollut koolla yli 30, ja silloin paikalle piti mennä monella autolla. Joskus koolla on vain muutama pari.

Nämä ovat Lauran kaksi esimerkkiä:

Mökki Uusimaalla ja ”isot juomat”.

Ruoka ja juomaa riitti kolmeksi päiväksi. Lasku laitetaan sitten tasan.

Enimmillään kavereita on ollut koolla yli 30.

Viihteenä oli ”yleinen höntsäys”, lautapelit, karaoke, konsolipelit sekä saunottelu ja palju.

Henkilömäärä kymmenen. Kustannus per vieras oli vain noin 130 euroa, kun mökki oli saatu lainaan ilmaiseksi. Päälle tulivat jokaisen bensakulut, mutta niillä ei ollut suurta merkitystä.

Airbnb Helsingissä. Yksi ilta ja yksi yhteinen booli.

Ruokaa ja juomaa kohtuullisesti. Boolin lisäksi kaikilla omia juomia.

Viihteenä musiikki, lautapelit ja muut pelit sekä yleinen höntsäys

Henkilömäärä seitsemän. Kustannus per vieras noin 50 euroa, joka meni vuokraan, booliin ja pikkupurtavaan.

– Kertaakaan ei ole tullut valituksia naapureilta, Laura vakuuttaa.

Itä-Uudenmaan poliisi oli toista mieltä, kun se twiittasi viikonloppuna: ”Ravintoloita koskeva sulku heijastuu poliisin hälytystehtävissä viikonlopun yövuoroihin nk. hiljennystehtävien lisääntymisenä. Nuorten aikuisten illanvietot häiritsevät naapureita kerrostaloissa”.

Vain kerran Lauraa harmitti ja pelotti.

– Porukkaan oli tullut kuokkavieras. Yhden tuttu. Tällä ilmeni seuraavana päivänä koronatartunta. Koko sakki joutui testeihin ja jäämään pois töistä pariksi päiväksi, koska omia testituloksia ei silloin saanut alle vuorokaudessa.

Mieliharmin lisäksi tästä koitui Lauran kavereilla ylimääräinen kulu ja ansionmenetystä.

Miksi Koff-oluen vahvuus vaihtelee? Panimo: "Ei kannata ihan 0,1 prosentin tarkkuudella tuijottaa"

Alan elinkeino on seurannut kehitystä, ja Matkailu- ja ravintolapalvelut -etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi tunnistaa ilmiön.

– Kun ravintolat on suljettu ja yöravintolatoimintaa rajoitetaan jonkin aikaa avaamisen jälkeenkin, juhlat ovat siirtyneet yksityistiloihin ja yksityiskoteihin. Toki matkailukeskuksissa myös mökkeihin. Mitään lukuja meillä ei ole, mutta kyllähän koronatartunnatkin kertovat, että osa nuorista juhlii jossakin.

– En muista kuulleeni, että näitä bileitä olisi ollut hotellien sviiteissä. Voi tietysti olla ollut, Lappi sanoo.

Venuu.fi-nimiseltä vuokrauspalvelulta löytyy Helsingissä satakunta juhlatilaa 20 hengelle oletuksella ”omat juomat ja ruoat”.

Tuntivuokrat ovat alimmillaan parikymmentä euroa. Päivävuokrat lähtevät alle satasesta.

Helsinkiläinen ravintola alkoi myydä ruokaa yllättävässä paikassa, asiakkaita jonoksi asti – "Päästy melkein samoihin lukuihin kuin ennen sulkua"

Missä vaiheessa yleisötilaisuuksia voi taas järjestää? Ministeriön työryhmä hahmotteli kolmiportaisen mallin

”Pääsee pois neljän seinän sisältä” – Hävikkiruokakaupassa auttava Mikko, 32, paikkaa vapaaehtoistyöllä myös koronan kuihduttamia harrastuksia

"Ruttopuisto on hyvä esimerkki siitä, että pahoistakin kriiseistä selvitään" – Minna Koskelo, 40, auttaa ihmisiä tarttumaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin

250-kiloinen poreallas hilattiin 8-kerroksisen talon huipulle – "Nousi helposti"