Näin ravintolasulkua kierretään Helsingin huippupaikoissa – "Viinit ja drinkkikamat huoneissa valmiina"

Ruskeasuon Valo-hotellin yhteydessä sijaitsevan Bistro Elon sali on suljettu, mutta ruokaa tarjoillaan muun muassa huoneisiin. Sakari Nupponen

Aapo Siippainen, Sakari Nupponen

Vaikka ravintoloissa syöminen ei ole tällä hetkellä sallittua, voi ravintolamaisen illallisen järjestää esimerkiksi hotellihuoneeseen. Helsingissä useampi ravintola ja hotelli tarjoavat tällaista palvelua.

Esimerkiksi Henri Alén myy Etelärannan ravintola Ultiman italialaista ruokaa viiden tähden hotellihuoneessa.

– Tästä puhuttiin, ja nyt se tehdään. Peukku ylös. Kokkaan alakerran keittiössä ja kiikutetaan suoraan huoneeseen!, Alén twiittasi viime viikonloppuna.

Hotel Haven kutsuu pakettia Love Fiasco -illalliselämykseksi. Lähtöhinta kahdelta tälle makumatkalle on reilut 250 euroa per yö. Majoituksen ja neljän ruokalajin illallisen hinta ei sisällä juomia.

– Tässä on se hauska homma, että ravintolastamme menee hissi suoraan kerroksiin. Viinit ja drinkkikamat huoneissa valmiina, ja merinäköala auki, Alén sanoo.

Bileisiin tullut kuokkavieras altisti koko porukan koronalle – Laura, 27, kertoo, missä nuoret nyt juhlivat: "Isot juomat"

Alenin esimerkki näyttää olevan lainmukaista.

Aluehallintovirasto on tehnyt hotelleille ja ravintoloille ohjeet, mitä huoneissa saa tarjoilla ja mitä ei.

Avin mukaan ravintoloiden rajoitukset eivät koske hotellihuoneita.

– Viimekätisen tulkinnan tekee ravintolasulun aikana kuitenkin poliisi. Poliisi voi katsoa valvovana viranomaisena toisin, korostaa alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen avista.

Alkoholin tarjoilu on ruokaa monimutkaisempi asia.

Illalliseen kuuluvat viinit ja muut juomat on oltava huoneessa valmiina ennen kuin asiakas ottaa sen käyttöönsä. Kyse on samasta asiasta kuin minibaarin kohdalla.

Ravintolasulusta johtuen asiakas ei voi tilata kesken kaiken lisää alkoholia huonepalvelusta. Kaiken nautittavan alkoholin oltava huoneessa siis etukäteen.

– Määrä on oltava kohtuullinen, Lehikoinen sanoo.

Mikä on kohtuullinen määrä?

– Se voi olla muutakin olla kuin minibaarin pikkupulloja. Kokonainen viinapullo voisi olla kohtuullinen neljän hengen seurueelle, mutta yhdelle se tuntuu isolta.

Lehikoisen mielestä tarjoilija saa kyllä avata viinipullon, mutta asiakkaan täytyy kaataa juoma itse lasiin.

– Jos kuvitellaan sviittiä, jossa on enemmän porukkaa ja tarjoilija kaataa juomia, niin poliisi ehkä tulkintaa sen ravintolatoiminnaksi.

Omia juomia hotellihuoneeseen ei saa virallisesti viedä.

– Mutta kukapa sitä valvoo, Lehikoinen sanoo.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Vuosi sitten Ruskeasuolle Mannerheimintien päähän avautunut Valo on toinen esimerkki. Se yhdistää toimistohotellin ja hotellin palvelut, ja tarjoaa nyt ravintolamaista illallista ”turvallisesti oman huoneen rauhassa”.

Hotellin ravintola Bistro Elo on koostanut illalliselle erityisen kolmen ruokalajin menun. Vaihtoehtoja löytyy myös vegaaneille ja lapsille.

Huoneiden kooksi ilmoitetaan 2–6 henkeä ja 7–12 henkeä. Idea on se, että huoneen saa veloituksetta kahdeksi tunnissa, jos seurueen illallislasku ylittää 100 euroa. Muuten illallislasku vain vähennetään huoneen hinnasta. Menukokonaisuus on näillä näkymin voimassa ainakin 17.4. asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut