Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkumisrajoitukset ovat nyt hyvin lähellä – pääseekö enää apteekkiin tai ulkoilemaan vai napsahtaako sakko? Katso lakiehdotuksen myöntämät poikkeukset

Jos liikkumisrajoitukset määrätään, saa kaupassa edelleen ja käydä ja ulkona liikkua, mutta vain samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa.

Pankissa ja postissa voi asioida ja mökillekin pääsee. Mutta ilman hyväksyttävää perustetta liikkumisrajoitusta rikkovalle voidaan määrätä sakko. Ja rikesakko voi napsahtaa myös jos ei ole maskia naamalla.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi ehdotuksen hallituksen esitykseksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta.

Tavoitteena on vähentää ihmisten välisiä tapaamisia ja lähikontakteja koronavirustaudin levitessä kiihtyvästi.

Kaikki hallituspuolueet ovat liikkumisrajoitusten takana ja lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tänään torstaina.

Liikkumista rajoitetaan valtioneuvoston asetuksella tietyillä alueilla, jotka näillä näkymin ovat Espoo, Helsinki, Kauniainen, Turku ja Vantaa. Näissä kaupungeissa koronatilanne ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan enää hallittavissa viranomaisten normaalein toimivaltuuksin.

Liikkumista rajoitetaan lakiehdotuksen mukaan kolme viikkoa ja sitä voidaan jatkaa enintään kolme viikkoa kerrallaan.

Missä sitten saa kulkea ja asioida? Lakiehdotuksessa on useita poikkeuksia rajoitukselle. Jokaisella on esimerkiksi aina oikeus palata asuinpaikkaansa.

Liikkua saa myös elintarvikkeiden, ruoan, lääkkeiden, polttoaineen tai muiden henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden hankkimiseksi. Pankissa saa asioida, samoin postissa lähetysten noutamiseksi ja lähettämiseksi.

Sallittuja ovat lisäksi terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palvelujen ja viranomaisasioinnin takia liikkuminen, työtehtävien hoitaminen ja elinkeino- tai yritystoiminnan harjoittaminen.

Edelleen sallittuja liikkumisen syitä ovat varhaiskasvatukseen ja koulujen opetukseen osallistuminen, luottamustehtävät, varusmiespalvelus, läheisen henkilön hoivaaminen, lapsen tapaamisoikeus, hautajaiset sekä sielunhoidollinen tapaaminen uskonnollisen yhteisön edustajan kanssa.

Myös henkilön omistaman ja hallitseman rakennuksen, kiinteistön tai kulkuneuvon huoltaminen sallii liikkumisen. Mökillekin saa mennä.

Kaikille sallittua on virkistäytymis- tai kuntoilutarkoituksessa tapahtuva ulkoilu samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa ja kotieläimen ulkoiluttaminen, jos se voi tapahtua riittävää etäisyyttä muihin henkilöihin pitäen.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneen lapsen ulkoilu ja leikkiminen ulkona yhdessä muiden lasten kanssa on niin ikään sallittua.

Sallittua on myös liikkuminen maahan saapumiseksi ja maasta lähtemiseksi.

Lain noudattamista valvoo poliisi. Lakiehdotuksen mukaan henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa määränpäästä ja tarkoituksesta sekä perusteesta poiketa rajoituksista.

Jos liikkumisrajoitusta ei noudateta, poliisimiehellä on oikeus määrätä väkijoukko hajaantumaan tai siirtymään. Jollei kehotusta noudateta, poliisilla on oikeus hajottaa väkijoukko voimakeinoin sekä ottaa niskoitteleva henkilö kiinni.

Liikkumisrajoituksen rikkojalle rapsahtaa sakko.

Lakiehdotuksessa on määritelty myös kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttöpakkorikkomus. Sille, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttöpakkoa, määrätään 40 euron rikesakko.