Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkennuksia liikkumisrajoituksiin: Marketista voisi ostaa ruokaostosten ohella muutakin, vuokramökille lähtö ei olisi ok – "Jätetään ystäväpariskunta kutsumatta illalliselle"

Juttu on päivitetty

Liikkumisrajoitukset ovat nyt tarpeen, koska Suomessa edelleen järjestetään kotibileitä ja muita yksityistilaisuuksia, joissa koronavirus leviää. Näin totesivat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen parhaillaan menossa olevassa tiedotustilaisuudessa.

– Tämä on suunnilleen ainoa työkalu työpakista, jota ei ole vielä käytetty. Se on viimesijainen keino. Jäljelle jäävät riskit tulevat tällä hetkellä yksityiselämän kohtaamisista, sanoi Salminen.

Marin totesi, että muiden maiden esimerkistä nähdään, mitä voi seurata, jos rajoituksilla ei saada tartuntoja kuriin.

– Tavoitteena on ylimääräisten kontaktien vähentäminen, ei normaalin elämän kohtuuton rajoittaminen.

Shoppailu olisi hallituksen esityksen mukaan kiellettyä, mutta esimerkiksi työssä ja kaupassa käyminen, koulutukseen osallistuminen sekä ulkoilu edelleen mahdollisia.

– Jätetään ystäväpariskunta kutsumatta illalliselle, lasten syntymäpäiväjuhlat järjestämättä ja illanistujaiset pitämättä, Marin vetosi.

THL on koko ajan arvioinut tilannetta yhdessä STM:n kanssa, Mika Salminen kertoi.

– Noin viikko sitten tultiin johtopäätökseen, että tilanne on sen verran vakava, että pitää pohtia muitakin toimenpiteitä. Tähän on vaikuttanut se, että meille tuli nämä uudet virusmuunnokset.

Sekä Marin että Salminen korostivat, että toimet on tärkeä tehdä oikeaan aikaan.

– Kaikkein pahin on reagoida liian myöhään. Jos odotamme siihen, että teho-osastot ovat jo ylikuormittuneet, olemme erittäin vaikeassa tilanteessa.

Poliisi on ilmoittanut varautuneensa valvomaan liikkumisrajoitusten noudattamista.

– Suomi ei ole valtio, jossa kansalaisten jokaista liikettä valvottaisiin. Meidän on siksi suurimmaksi osaksi luotettava, että kansalaiset noudattavat rajoituksia. Näitä kuitenkin myös valvotaan, Marin sanoi.

Sääntely ei Marinin mukaan puutu siihen, voivatko kaupat olla auki tai voiko supermarketissa pitää auki ei-välttämättömiä osastoja. Hallitus odottaa kuitenkin, että osa erikoisliikkeistä sulkee rajoituksen vuoksi ovensa ja on varautunut tukemaan näitä yrittäjiä.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta (VNK) totesi, että liikkumisrajoituksen tarkoitus on, että kaikki pysyvät kodeissaan. Poikkeusten listasta on pyritty hänen mukaansa tekemään mahdollisimman täsmällinen.

– Ratkaisevaa on, missä tarkoituksessa matka tehdään. Ei ole välttämätöntä mennä hankkimaan koristetarvikkeita. Mutta jos on mennyt hankkimaan välttämättömiä tarvikkeita ja siinä ohessa hankki koristetarvikkeen, se on tietysti mahdollista.

Mika Salmisen mukaan vaikka omalle mökille on mahdollista mennä, ei ole ok mennä viikoksi vuokramökille. Hän toivoi, että suomalaiset noudattaisivat rajoitusta eivätkä yrittäisi keinoja kiertää sitä.

Hallitus on pääministerin mukaan myös tiedustellut asiantuntijoilta, voitaisiinko liikkumisrajoitukset korvata rokotusten ohjaamisella pahiten koronan kurittamille alueille jo nyt.

– Vastaus, jonka olemme saaneet, on että rokotusjärjestystä muuttamalla epidemiaa ei voida hallita, koska rokotusten vaikutus tulee viiveellä.

Mika Salminen sanoi, että myöskään rokotusjärjestyksen muuttaminen ei käy nopeasti.

– Vaikka rokotettaisiin nyt aikuisia, meillä ei ole niin paljon rokotuksia, että voisimme rokottaa kaikki, hän totesi.

Työikäisiä aikuisia pitäisi rokottaa vähitellen ja sillä aikaa riskiryhmäläiset jäisivät ilman tarvitsemiaan rokotteita. Näin toimiminen ei Salmisen mukaan olisi oikein.

Hallitus pitää Marinin mukaan tärkeänä, että riskiryhmät rokotetaan kaikkialla Suomessa ennen kuin muita ryhmiä aletaan rokottaa.

Parhaillaan asiantuntijat pohtivat, miten rokotusten kohdentaminen erityisesti riskialueille voitaisiin toteuttaa riskiryhmien rokotusten jälkeen.

Muokattu 25.3.2021 kello 13.42: Lisätty rokotuksia koskevat tiedot sekä se, että Suomessa ei Marinin mukaan aleta valvoa kansalaisten jokaista liikettä. kello 13.52: Lisätty Lankisen osuus ja Marinin kommentti, että sääntelyllä ei suljeta liikkeitä sekä Salmisen kommentit siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.