Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joukkoliikenteen matkustajamäärät rajataan puoleen lauantaista lähtien – metron täyttöaste laski tällä viikolla jo alle 30 prosenttiin

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa lauantaista 27. maaliskuuta alkaen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Rajoitus on voimassa 25. huhtikuuta asti.

Tämän hetken matkustajamäärillä vaikutukset joukkoliikenteen matkustajiin ovat maltillisia, sillä raitiovaunujen ja metrojunien kuormitukset ovat pääosin huomattavasti sallittua alhaisemmat.

Helsingin seudun liikenne HSL tiedotti jo aiemmin noudattavansa uuden tartuntalain koronarajoituksia. Laki tuli voimaan 22. helmikuuta ja sillä voidaan määrätä liikennevälineen enimmäismatkustajamäärä 50 prosenttiin täydestä kapasiteetista.

Lue lisää: HSL:n matkustajamäärä on nyt alle kolmanneksen maksimista – Näin pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä huomioidaan uudet rajoitukset

Rajoitus koskee kaikkea HSL:n liikennettä lukuun ottamatta vuonna 2008 tai myöhemmin syntyneitä matkustajia arkipäivisin.

Jos yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen, rajoitus ei koske myöskään vuonna 2005 tai myöhemmin syntyneitä matkustajia arkisin.

HSL:n mukaan joukkoliikenteen täyttöaste on tällä haavaa keskimäärin arviolta alle 20 prosenttia liikennevälineiden enimmäiskapasiteetista. Valtaosalla vuoroista kulkuneuvon täyttöaste jää selvästi alle lain rajaaman 50 prosentin. Esimerkiksi metrossa suurin mitattu täyttöaste tällä viikolla on ollut noin 28 prosenttia.

Kapasiteetin riittävyyttä aivan kaikilla yksittäisillä vuoroilla ei kuitenkaan voi taata, HSL tiedottaa. Näissä tilanteissa matkustajia kehotetaan esimerkiksi odottamaan seuraavaa vuoroa tai valitsemaan vaihtoehtoisen reitin tai kulkumuodon.

HSL toivoo, että kaikkein ruuhkaisimpina aikoina vältetään tarpeetonta matkustamista.

Ruuhkaisinta on arki-iltapäivinä noin kello 15-18 sekä aamun ruuhka-aikoina noin kello 7-9.

Liikennevälineiden enimmäiskapasiteetit koostuvat sekä istuma- että seisomapaikoista. Näin ollen esimerkiksi bussi on 50-prosenttisesti täynnä silloin, kun bussissa on saman verran matkustajia kuin siellä on istumapaikkoja.

Matkustajia ohjataan ensisijaisesti kuulutuksin, joissa muun muassa muistutetaan turvaväleistä.

HSL ja HKL valmistelevat yhteistyössä matkustajaviestintää, kuten kuulutuksia metroasemilla sekä kuljettajille. Esimerkiksi raitiovaunuissa kuljettajat voivat vaunun täyttymistä havaitessaan ohjata matkustajia kuulutuksin.

HKL myös jatkaa toimia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi metroissa, raitiovaunuissa ja metroasemilla. Metroasemilla on käsidesiannostelijoita ja niitä asennetaan myös kaikkiin raitiovaunuihin.

Lisäksi HKL lisää kaluston eli raitiovaunujen ja metrojunien kosketuspintojen pyyhintää entisestään.

Artic-raitiovaunujen sisäilmakierto on poistettu käytöstä ilmanvaihdon tehostamiseksi.