Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä varoituskyltti saa monet hymähtämään mutta ehkä turhaan – Muistatko nämä hissiturmat Helsingistä?

Historia: Varoitus hissin seinässä saa monet hymähtämään.

Koronan takia työskentely kodeissa on lisääntynyt. Asuintalojen hisseissä kulkee nyt tavaraa – työpöytiä, laatikostoja, paketteja – ja niitä kuskaavat myös logistiikan amatöörit.

Yleistynyt etätyö on lisännyt onnettomuusriskiä kotona, varoittavat apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta ja toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen Helsingin Pelastusliitosta.

Varoitus hissin seinällä kiilautumisvaarasta ei ole naurun aihe.

Elannon ravintolaosaston markkinointipäällikkönä työskennellyt ohjaaja Matti Sokka sai surmansa pääkonttorilla paternosterissa 1977.

Elokuvauutisten mukaan Sokka oli kuljettamassa jatkuvasti pyörivällä henkilöhissillä tavaraa eikä onnistunut saamaan kuljetuskärryä ajoissa pois hissilavalta, vaan jäi kaatuvan kuorman alle. Yrittäessään työntää pohjakerroksessa kuormauskärryä hissistä tarttui puinen kehikko hissin alaspäin mennessä lattian reunaan ja kaatui hissin sisälle. Sokka jäi puristuksiin. Kun vahtimestari sai pysäytettyä hissin, Sokka ei vastannut enää huutoihin.

Uutiskuvistakin tuttu paternoster löytyy Eduskuntatalosta. Lisäksi sellainen on muun muassa Alvar Aallon piirtämässä Kansaneläkelaitoksen päätoimitalossa Nordenskiöldinkadulla ja keskustassa Stockmannilla henkilökuntahissinä.

Aleksis Kiven ala-asteella kuoli nuori mies vuonna 2018, kun hän jäi hississä roska-astian kiilaamaksi. Onnettomuuden sattuessa koulurakennusta siivottiin. Hissi oli tavallista veräjätöntä tyyppiä.

Sitten on myös toisenlaisia onnettomuuksia. Joulukuussa 1971 juuttui siivoja kahdeksi viikoksi hissiin Bulevardilla. Hän joutui juomaan vettä sivousämpäristä selvitäkseen. Irvokasta tässä oli se, että paikka sijaitsi juomatehtaan keskellä, Sinebrychoffilla.

Tapaus oli onnettomien yhteensattumien summa. Hälytyskello ei kuulunut muualle. Ajalle osui itsenäisyyspäivä ja viikonloput sekä influenssaepidemia, jonka takia työpaikalla oli paljon poissaoloja. Viereinen hissi toimi ja yksinäistä neiti-ihmistä ei kaivannut kukaan. Nainen selvisi hengissä.

30-vuotias Sokka oli tunnettu kaitafilmaaja ja tehnyt yhden pitkän elokuvan. Musta Lumikki valmistui 1971.

Sattumalta Sokan kanssa samana päivänä kuoli auto-onnettomuudessa legendaksi noussut elokuva-ohjaaja Risto Jarva 43-vuotiaana. Jarva oli palaamassa Jäniksen vuosi -elokuvan kutsuvierasensi-illasta, kun onnettomuus tapahtui aamuyöstä Kuusisaarentiellä. Jarva itse ei ajanut. Myös kuljettaja kuoli törmäyksessä sanomalehden jakeluautoon.