Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapanilaan radan varteen asuntoja lähes 600:lle, tältä näyttävät vanhaan rakennuskantaan sulautetut talot

Asuntoja: Tapanilan junaradan varteen on tulossa asuntoja lähes 600 asukkaalle. Talot halutaan sulauttaa hyvin vanhaan rakennuskantaan.

Tapanilan asemanseudun nykyistä pientalovaltaista asuntokantaa halutaan lähivuosina monipuolistaa.

Aseman eteläpuolelle, Viertolantien ja junaradan väliselle alueelle suunnitellaan asuntojen rakentamista 590 asukkaalle. Talot ovat eri korkuisia kerrostaloja.

Tapanilan aseman ympäristö on vanhaa pientaloaluetta, joiden ilmeeseen myös uudet talot halutaan istuttaa mahdollisimman hyvin.

– Tarkoituksena on rakentaa Tapanilan henkeen sopiva kokonaisuus. Pääradan kupeeseen on vaikeaa saada pientalotyyppistä rakentamista. Nyt keskeiselle paikalle saadaan asumista, mutta ilmeeseen sopivaa kerrostumaa, kertoo arkkitehti Antti Mentula kaupunkiympäristön toimialan kaupunkiuudistus-tiimistä.

Havainnekuvissa talot ovat sävyiltään vaaleita. Kaavassa on määräys, että vierekkäiset talot eivät saa olla samanvärisiä, vaan värisävyn tulee vaihtua.

Uuden rakentamisen myötä myös Tapanilassa pitkään asuneilla on mahdollisuus siirtyä omakotitalosta kerrostaloon.

– Alueella on paljon pientalotyyppistä rakentamista. Vaikkapa ikääntymisen myötä tässä avautuu samalla myös mahdollisuus siirtyä kerrostaloon, jos tarvetta on, Mentula vinkkaa.

Viertolantien puolelle, vastapäätä alueen vanhaa rakennuskantaa, on tulossa matalampaa asumista. Pääosalla katua talot saavat olla korkeintaan 4-kerroksisia.

– Räystäskorkeus saa olla korkeintaan kolmannen kerroksen yläpuolella, Mentula sanoo.

Viertolantie 2:n tontilla rakentaminen on korkeampaa. Kerroksia saa olla enimmillään seitsemän. Radan puoleiset talot ovat 5–6-kerroksisia.

Kaava-alueella sijaitsee muutama vuosi sitten tulipalossa pahoin tuhoutunut ja sittemmin purettu tapettitehdas. Pohjois-osassa on kaksi taloa, joista pienempi puretaan. Teatterin ja ilmaisukoulun käytössä olevan talon säilyminen on mahdollistettu, samoin suojellun osuuskaupan konttorin rakennus. Osa höyläämö-rakennuksesta on esitetty purettavaksi.

Teollisuusrakennusten tonteista osa on ollut rakentumattomana koko 2000-luvun ajan.

Yksi syy valmisteilla olevaan kaavamuutokseen on myös kevyen liikenteen olosuhteiden parantaminen.

Viertolantien varren itälaitaan on tulossa jalkakäytävä. Tällä hetkellä jalkakäytävä on vain tien toisella puolella.

– Tämä on ensimmäinen vaihe. Myöhemmin voidaan saada yksisuuntainen järjestely myös pyöräliikenteelle, Mentula toteaa.