Mättöpaku, pihvipirssi, safkafiude, nakkiainen... Lukijat antoivat hersyviä nimiä ruokarekalle – kiistelty sana voitti

Äänetyksessä lukijat saivat ehdottaa parempaa nimeä tai todeta, että ruokarekka on riittävän kuvaana nimi. Kuva Vanhankaupunginkosken parkkipaikalta, jossa on myös talvisin ruokarekkoja. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin Uutiset kysyi viime viikolla uutta nimeä kiistellylle ruokarekka-sanalle.

Vastauksia tuli yhteensä 622, joista 348 eli yli puolet oli sitä mieltä, että ruokarekka on paras sana kuvaamaan –  no –  ruokarekkaa.

Kohu on syntynyt muun muassa siitä, että kuljetusalan ammattilaisten mielestä ruokarekka on väärä sana liikkuvalle grillikioskille, koska rekkaa yleisemmin kyseessä on pakettiauto.

Uudeksi nimeksi lukijat ehdottivatkin paku-päätteisiä sanoja, kuten ruokapakua, safkapakua, grillipakua ja makupakua. Myös mättöpaku tai mättömobiili mainittiin.

Safkafiude yhdisti slangisanat ruoalle ja autolle.

Ruokarekan alkuperänä pidetään foodtruck-sanaa. Moni ehdottikin toista englanninkielistä termiä kuten: foodvan, bbq-van, food on wheels ja fired meatballs caravan.

Useita ruokarekkoja hylättiin hankeen suositulla parkkipaikalla Helsingissä – "Niihin on murtauduttu ja niitä on sakotettu"

Perinteiseen nakkikioskiin liittyvät muunnokset olivat myös suosittuja.

– Nakkiainen, kuuluu yksi erikoisimmista.

Lisäksi ehdotettiin snäkärriä, autosnägäriä, pakusnägäri ja nakkikoppia pyörillä.

Grillistä nousi kohu Helsingissä: Vihreiden valtuutettu siirtäisi keskustan parkkiruutuja ruokarekkojen käyttöön – "Paikka on erinomainen"

Muun muassa Vanhankaupunginkoskella toimiva Black Grill & Cafen yrittäjä Toni Määttä sanoo, että rakkaalla lapsella on monta nimeä.

– Meillä on kolme "ruokarekkaa". Kaikki eri kokoisia: Pikku-musta, Keskikokoinen-musta ja Iso-musta.

Nakki-Fiatiksikin niitä kutsumme.

Ruokarekka on Määtän mielestä suora suomennos sanasta food truck.

– Onhan se mukava tietenkin että puhetta riittää. Toki ei liian tosissaan kannata ottaa tätäkään nakki-Fiat väittelyä. Itse asiassa rekisteriotteessa lukee myymäläauto grillivarustuksella. Virallisestihan se semmoinen sitten on.

Buli Foodtruckin ruokarekka on valmistettu vuoden 1970 Mersuun, joka on vanha Kemijoki-yhtiön paloauto. Buli Foodtruck

Buli Foodtruckin yrittäjä Joonas Alhainen kertoi aiemmassa haastattelussa, että keskustelu ruokarekka-sanasta on mennyt pilkunviilaukseksi.

– Käytämme itse foodtruck- ja ruokarekka-sanoja. Ne ovat jo vakiintuneet suomen kieleen. Meidän mielestä koko keskustelu ruokarekka sanan käytöstä on naurettavaa pilkunviilausta. Suomen kieli on täynnä vastaavia sanoja jotka auki perattuna eivät tarkoita täydellisesti käyttötarkoitustaan, Alhainen kertoi.

"Täydellinen makuräjähdys!" –  Helsingin paras burger-ravintola sai lukijoilta äänivyöryn, katso tästä 10 parhaan lista

Grillistä nousi kohu Helsingissä: Vihreiden valtuutettu siirtäisi keskustan parkkiruutuja ruokarekkojen käyttöön – "Paikka on erinomainen"

Suosittu ruokarekka muuttui oikeaksi ravintolaksi Helsingissä – uusi annos haastaa hittiburgerin

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut