Omaehtoinen karanteeni tulkitaan kouluissa poissaoloksi – Toimialajohtaja myöntää: "Altistuneiden jäljittämisessä voi Helsingissä olla useamman päivän viive"
Korona: Muuntoviruksen vaikutus näkyy nyt selvästi. Jäljitys on Helsingissä yhä ruuhkainen.

Koronavirus leviää yhä enemmän lapsissa. Uutena ilmiönä on havaittavissa ainakin päiväkodeissa tapahtuvien tartuntojen lisääntyminen viime syksyyn verrattuna, Husista kerrottiin aiemmassa jutussamme.
Husin kokoamien tilastojen mukaan helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla 0–19-vuotiaiden tartunnanlähteistä suurimmat olivat tartunnanjäljityksen mukaan peruskoulut ja päiväkodit.
– Muuntoviruksen vallatessa alaa näyttää siltä, että kun taudin vie kotiin, aikaisemmasta poiketen puolet tai lähes koko perhe sairastuu. Aikaisemmin saattoi sairastua vain yksi neljästä tai ei lainkaan. Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen totesi.
Helsingissä ja Vantaalla tartuntojen jäljitys on viivästynyt niin paljon, että Husin tilastotiedot maaliskuulta ovat vajavaiset.
Jäljityksen ongelmista seuraa se, että päiväkodista tartunnan saanut ehtii ennen altistumistietoa tartuttaa oman perheensä ja nämä puolestaan ehtivät tartuttaa työtoverinsa ja muut kontaktinsa. Näin käy helposti varsinkin jos ihmiset ovat oireettomia.
– Virus on saattanut 3–4 päivän sisällä levitä jo seuraavaan portaaseen, kun ihmiset eivät ole edes tienneet, että heidän pitäisi olla karanteenissa.
Aina koko luokkaa ei laiteta karanteeniin, joskus taas enemmänkin.
Helsingin kouluista ja päiväkodeista vastaava toimialajohtaja Liisa Pohjolainen myöntää viiveet.
– Epidemiologinen toimintomme on ruuhkautunut. Altistuneiden jäljittämisessä voi olla useamman päivän viivettä, hän sanoo.
Terveysasemien henkilökuntaa on siirretty jäljitykseen ja kiireetöntä hoitoa vähennetty (HU 20.–21.3.).
Altistuneiden jäljittämiseen kulunut pitkä odotusaika on harmittanut vanhempia.
– Jos jäljittäminen kestää viikonkin, se aiheuttaa ymmärrettävästi huolestumista. Osa vanhemmista on ottanut lapsensa omaehtoiseen karanteeniin, jota koululainsäädäntö ei tunne. Se tulkitaan koulussa poissaoloksi, Pohjolainen sanoo.
Kaupunki siirtyi hiljattain uuteen käytäntöön, jossa koulun tai päiväkodin koronatartunnasta lähetetään heti ensitiedote koteihin. Tartunnan saanutta luokkaa tai ryhmää ei siinä yksilöidä.
– Ainakaan toistaiseksi ei ole ilmoitettu yksittäistä luokkaa tai ryhmää, vaan rajaus tehdään laajemmin. Tieto vanhemmille toimitetaan heti, kun se on saatu, Pohjolainen sanoo.
Epidemiologinen toiminto määrittää altistuneet kouluilta ja päiväkodeilta saamiensa tietojen pohjalta.
– Aina koko luokkaa ei laiteta karanteeniin, joskus taas laitetaan enemmänkin, Pohjolainen jatkaa.
Karanteenimääräykseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko oppilas käyttänyt maskia. Karanteeniin määrätylle oppilaalle opetus annetaan etänä.
Ala-asteet ovat tähän saakka olleet lähiopetuksessa, yläasteet siirtyivät maaliskuussa sulkutilan alkaessa etäopiskeluun.
Jatkotartuntojen määrä kouluissa ja päiväkodeissa on edelleen Pohjolaisen mukaan edelleen hyvin pieni, mutta tarkkaa tilastoa niistä ei pidetä.
– Sellainen vaikutelma minulle on jäänyt, että jatkotartuntoja on todella vähän verrattuna siihen, paljonko meillä on kouluja ja päiväkoteja. Koulu on edelleen suhteellisen turvallinen paikka.
Helsingin päiväkodeissa on 30 200 lasta ja peruskouluissa 54 660 oppilasta.
Pohjolaisen mukaan tilanteessa, jossa molemmat vanhemmat sairastuisivat, eivätkä pystyisi pitämään lapsesta huolta, asia siirtyisi lastensuojelulle.
– Näin se olisi, mutta en ole kuullut tällaista tilanteista.
Uutissuomalainen: Harva sairaanhoitopiiri haluaa muuttaa koronarokotusjärjestystä
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.