Kirkkotyömaan kesken jääneissä taloissa mellastavat nyt vandaalit – Helsinki neuvottelee tontin haltuunotosta: "Kaupunki haluaa lähteä kehittämään aluetta isosti"

Rakentaminen: Kaupunki neuvottelee vuosia ortodoksikirkkoa Itäkeskukseen rakentaneen seurakunnan kanssa tontin uudesta käytöstä.

Kaupunki on ryhtynyt neuvottelemaan Itäkeskuksen ortodoksikirkon työmaan haltuun ottamisesta Pyhän Nikolauksen seurakunnan kanssa, jolla tontti on vuokralla.

Rakentamista tontilla ei ole tapahtunut enää neljään vuoteen. Tämä onkin syy siihen, miksi neuvotteluihin on ryhdytty. Kuuden asunnon ja seurakuntasalin rakentaminen seurakunnan käyttöön alkoi vuonna 2012. Kirkon rakentaminen ei ehtinyt edes alkaa.

– Kymmenessä vuodessa myös kaupungin maankäytölliset tavoitteet ovat kehittyneet. Kaupunki haluaa lähteä kehittämään aluetta isosti, kertoo kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapanen.

Kaupunki järjesti viime vuonna Puhoksen ja Puotilan alueen idea- ja arkkitehtikilpailun alueen kehittämiseksi. Alustavan suunnitelman mukaan tontille on tulossa 4–10-kerroksisia taloja, asuntoja sekä palveluita. Suunnitelmat tarkentuvat asemakaavavaiheessa.

Kaupungin suunnitelmissa seurakunnan keskeneräiset rakennukset purettaisiin ja uusien suunnitelmien toteuttajataho maksaisi seurakunnalle jonkunlaisia korvauksia käytetyistä rakennusmateriaaleista. Yksi vaihtoehto on, että nykyinen vuokralainen myisi vuokraoikeuden tulevalle rakentajalle. Seurakunnan vuokrasopimus tontilla päättyy vuonna 2042.

– Yritämme löytää ratkaisun, joka ei muodostuisi kohtuuttomaksi kenellekään. Lähtökohta on, että seurakunta pääsisi tästä pois niin sanotusti kuivin jaloin, sanoo Haapanen ja kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi.

Rovasti ja hankkeen puuhamies Orest Tschervinskij ehti itsekin työskennellä kirkollisten toimiensa ohessa työmaalla vuosia ja kertoo olevansa tilanteesta harmissaan.

– Tämä on ensimmäinen työ, jota en ole saanut loppuun. Se harmittaa. Olisi ollut mukava nähdä, mitä siitä olisi tullut.

Helsingin Uutiset on seurannut kovan onnen rakennusprojektia vuosien varrella useaan otteeseen.

Tschervinskijin mukaan kaupunki on tarjonnut seurakunnalle kahta pienempää tonttia Itäkeskuksesta, mutta rovasti ei halua lähteä arvioimaan, löytyykö seurakunnasta innostusta aloittaa rakentaminen uudelleen.

– No en tiedä. Voi olla, että löytyy. Tai aika sen näyttää.

Seurakunta otti aikanaan 400 0000 euron lainan kirkon rakentamiseen. Sitten pankki laittoi rahahanat kiinni. Siksi työt pysähtyivät työmaalla loppuvuodesta 2017.

Seurakunta on rahoittanut hanketta myymällä kiinteistöjään sekä lahjoituksin.

Tschervinskijiä harmittaa myös erityisesti työmaalla koettu ilkivalta.

– Ikkunoita on rikottu. Viimeksi tällä viikolla kävin korjaamassa työmaan rikottua aitaa. En ymmärrä sellaista, rovasti huokaa.

Lue: Ortodoksikirkon tontti edelleen myymättä Itä-Helsingissä – ”Rakentajat ovat varovaisia”

Lue: Sekainen ortodoksikirkon rakennustyömaa kismittää Itäkeskuksessa – kirkko ei ole 6 vuoden jälkeen edes rakenteilla

Sekä sisällä että ulkona näky on surullinen. Ulkona työmaalla käytettyjen autojen ikkunoita on rikottu ja töhritty. Myös asuintalon seiniin on ilmestynyt törhyjä, joista osan Tschervinskij on maalannut peittoon. Sisällä asentamista odottavia ikkunallisia ovia on rikottu, sähkökaappia tökitty ja paikkoja sotkettu. rakennuksessa on myös yövytty.

– Tässä olisi niin paljon korjattavaakin, että hyvä näin, rovasti toteaa.

Kirkkotontti

Rakentamislupa päättyi – Tontille etsitään uutta käyttöä

Itäkeskuksen ortodoksikirkon työmaan rakentamislupa päättyi viime syyskuussa.

Myös kaupungin maanvuokrasopimukseen asettama määräaika rakentamiselle umpeutui.

Kaupunki neuvottelee tontilla vuokralla olevan Pyhän Nikolauksen seurakunnan kanssa tontista.

Seurakunnan vuokrasopimus tontilla päättyy vuonna 2042.

Tontille etsitään uutta käyttöä.

Kaupunki on käynnistänyt alueella idea- ja arkkitehtuurikilpailun.

Kaupunki myönsi rakennusluvan asuntojen ja kirkkosalin rakentamiselle vuonna 2009.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut