Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Raha: Markku Jokinen, 60, on ollut ulosoton asiakas yli kymmenen vuotta.

– On lyöty lyötyä urakalla. Puukkoa on tullut selkään, Markku Jokinen päivittelee asuinkerrostalonsa edustalla Laajasalossa.

Hänen elämänsä lähti alamäkeen vuonna 2010, kun lääkäri määräsi hänet ajokieltoon uniapnean vuoksi. Sen myötä Jokinen joutui lopettamaan taksiyrityksensä Helsinki 34:n ja myymään tappiolla omakotitalonsa.

– Sairauseläkkeelle en päässyt, vaikka kuljetustyö vietiin sairauden vuoksi. He katsoivat, että voin tehdä toimistotyötä. Mutta kuinka moni palkkaa 50-vuotiaan taksinkuljettajan toimistohommiin, nyt 60-vuotias mies kysyy.

Ei ole kyse siitä, etteikö Jokinen olisi halunnut tehdä töitä. Niitä hän on ahkerasti hakenutkin. Vuonna 2015 turvapaikanhakijakriisin aikaan hän esimerkiksi oli vuoden vartijana vastaanottokeskuksessa sekä muissa vartijan tehtävissä.

Kun Markku Jokinen sairastui, hän ei voinut ajaa yritystään heti alas. Tuhansien eurojen kuukausikulut juoksivat, mutta rahaa ei tullut sisään. Kallis vakuutus ei korvannutkaan sairastumista.

Olen joutunut tähän tilanteeseen vastoin tahtoani.

Ero osakeyhtiöön on se, että elinkeinonharjoittajan konkurssissa yrittäjä vastaa veloista myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Lopulta Jokisella oli 35 000 euroa velkaa, jotka hän sai maksettua ulosotolle realisoimalla lähes kaiken omaisuutensa.

Lisäksi matkan varrelle on mahtunut useamman tuhannen euron perintövero ja kallis muutto Virosta Suomeen.

Jokinen saa verojen jälkeen runsaat 500 euroa kuukaudessa, joka on alle suojaosan, eikä siitä voi lyhentää ulosottovelkaa. Hän maksaa muita velkoja ja sata euroa asunnon omavastuuta kuukausittain.

– Elän 250 eurolla kuussa. Siitä maksan puhelimet, sähköt ja kaikki muut, joten voin sanoa, että leipäjono ja kaverien apu on käynyt enemmän kuin tutuksi, Jokinen harmittelee.

Luottotietojen menetys vaikeuttaa esimerkiksi puhelinliittymien ja vakuutusten saamista auton ostamista. Jokinen uskoo, että se on vaikuttanut myös töiden saamiseen.

Kun Jokinen tarvitsi Helsingistä asuntoa, sosiaalitoimi ilmoitti, ettei kaupungin kautta tai vapailta markkinoilta sellaista saa. Sosiaalitoimi ehdotti sen sijaan Hietanimenkadun asunnottomien palvelukeskusta.

– Minulle sanottiin, että koirat pitäisi hävittää. Kävin katsomassa sitä paikkaa, eihän siellä olisi voinut edes nukkua, kun patjat ovat vierivieressä ja juopot örveltää, Jokinen tuhahtaa.

Jopa laskukirjeiden näkeminen voi ahdistaa – Hyvätuloinen Sari joutui velkakierteeseen ja koki muiden tuomitsevan asenteen: "Ainoastaan diakoniatyössä otettiin lämpimästi vastaan"

Sen myötä hän masentui niin rankasti, ettei pystynyt edes syömään kahteen kuukauteen. Nyt jo edesmenneet koirat Peppi ja Pörri olivat hänelle todella rakkaita.

– Aloin vierottaa itseäni niistä koirista ja menin niin huonoon kuntoon, että en jaksanut edes kävellä.

Lopulta Jokinen löysi kaupungin palvelun, asumisen tuen, josta ei hänen mukaansa oltu mainittu sosiaalitoimessa sanallakaan.

– Pääsin heidän tapaamiseensa. Siellä he ihmettelivät, ettei käsissäni ole piikin jälkiä. He kysyivät, käykö minulla jengit kylässä. Sanoin, että tunnen Helsingistä vain vanhoja taksiystäviä.

Telkkaria ei enää kanneta pois ulosottomiehen mukana, auton ja jopa omistusasunnon saa pitää – "Velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella"

Helsingin tarjoaman Asumisen tuen kautta Jokinen sai vuokra-asunnon Laajasalosta, jossa asuu nykyisin Hilla-koiransa kanssa.

Nyt hän odottaa eläköitymistä. Yli 30 vuoden työurastaan Jokinen saa noin 1 250 euron eläkkeen, josta hän uskoo saavansa maksettua ulosotolle lopun velkansa muutamassa vuodessa.

– Mikäli maksuissa ei olisi huomattavia sanktioita perintäfirmojen kautta, olisin jo velaton maksuillani.

– Olen ollut ahkera työntekijä ja joutunut tähän tilanteeseen vastoin tahtoani. Meitä kohdellaan samalla sapluunalla esimerkiksi sossussa, oli sitten juonut, pelannut tai laulanut rahansa.

Ulosotto

Korona näkyy tilastoissa viiveellä

Suomessa vlosottovelallisia oli viime vuonna 568 000

Helsingissä velallisia oli tammi-marraskuun aikana 84 850.

Vuonna 2010 Helsingissä oli velallisia yli 124 000.

Vuonna 2020 ulosottovelallisten määrä pysyi edellisvuotta matalammalla tasolla vielä vuoden puoliväliin saakka, mutta kääntyi sen jälkeen kasvuun.

Helsingissä vireillä olleita ulosoton asiamääriä oli viime vuonna 638 354.

Kaikkiaan ulosottoon saapui yli kolme miljoonaa asiaa, missä on kasvua edellisvuodesta yli 10 %.

Opiskelija, muistitko tämän tärkeän maksun? Laiminlyötynä se voi päätyä vaikka ulosottoon

Korkeakouluopiskelija, muistitko maksaa terveydenhuoltomaksun? – USU: 120 000 opiskelijaa ei ole vielä maksanut, voi mennä jopa perintään

IL: Jani Toivolalla 200 000 euron velat, ulosotossa muun muassa päivähoitomaksuja

Isoa piiskaa pikavipeille: "Aggressiivista markkinointia on syytä suitsia"

Velkoja maksetaan uudella velalla – yhä harvempi päätyy ulosottoon

IL: Helsinkiläinen yksinhuoltaja raatoi ja auttoi tytärtään ostamaan kodin, mutta takausvelka vei asunnon – lakimuutos tuo nyt armon monelle velalliselle

USU: Joka kolmas sakkoeuro päätyy ulosottoon

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut