Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Telkkaria ei enää kanneta pois ulosottomiehen mukana, auton ja jopa omistusasunnon saa pitää – "Velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella"

Korona ei viime vuonna juurikaan lisännyt ulosottoasioiden määrää, koska taloudelliset vaikeudet näkyvät Ulosottolaitoksessa viiveellä.

– Oletamme, että tämän vuoden luvuissa näkyy nousua. Tiettyjen toimitusten määrä viime vuonna aleni, kuten häädöt ja realisointi eli ulosmitatun omaisuuden rahaksi muuttaminen, kertoo valtakunnanvouti Juhani Toukola Ulosottolaitokselta.

Väheneminen johtuu Toukolan mukaan valtiovallan myöntämistä helpotuksista koronan vuoksi talousahdingossa olleille.

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Kaikkea omaisuutta ei kuitenkaan ulosmitata. HU:n tietojen mukaan eräs velallinen sai pitää esimerkiksi autonsa sekä myös omistusasuntonsa. Eikö näitä ulosmitata rästiin jääneiden velkojen kuittaamiseksi?

– Velkojen määrä ja velallisen maksukyky ratkaisevat, ulosmitataanko omaisuutta. Voi olla, että omaisuuden ulosmittauksen sijaan velat tulevat suoritetuksi kohtuullisessa ajassa maksusuunnitelmalla tai ulosmittaamalla palkasta, kertoo ulosottoylitarkastaja Harri Lepolahti Ulosottolaitoksen Helsingin toimipaikasta.

Vielä 2000-luvun alussa ulosottomiehet pystyivät ulosmittaamaan velallisen irtaimistoa, mutta 2004 vuoden jälkeen velallisen koti-irtaimisto kuuluu perusturvan piiriin.

Jopa laskukirjeiden näkeminen voi ahdistaa – Hyvätuloinen Sari joutui velkakierteeseen ja koki muiden tuomitsevan asenteen: "Ainoastaan diakoniatyössä otettiin lämpimästi vastaan"

– Tavanomainen koti-irtaimisto sekä tulonhankkimiseen tarvittavia työvälineitä saa pitää. Huomattavan kallis auto kuitenkin pitää vaihtaa halvempaan, vaikka se olisi tulojen hankkimisväline, Lepolahti kertoo.

Esimerkiksi auton ulosmittaamisessa koituu kuluja sen kuljettamisesta, säilytyksestä ja myymisestä, jolloin edullisen auton realisoinnista ei olisi velkojalle paljoakaan hyötyä.

– Pitää ottaa huomioon velallisen asema. Meillä velallisen suojaa on parannettu tällä vuosituhannella. 1990-luvulla velalliselta saattoi mennä ulosmittaukseen kaikki huonekaluja ja elektroniikkaa myöten.

Nykyään ulosottomiehet käyvät vain harvoin velallisen asunnolla tai toimistossa. Tarvittavat varallisuustiedot on nähtävissä rekistereistä.

– Tiedämme, että meidän asiakkaamme ovat lähtökohtaisesti aidosti vähävaraisia, Lepolahti toteaa.

Ulosoton kautta perittiin yli miljardi euroa velkoja viime vuonna – "Kulutusluottojen ja pikalainojen osuus noussut"

Velkoja maksetaan uudella velalla – yhä harvempi päätyy ulosottoon

USU: Joka kolmas sakkoeuro päätyy ulosottoon

Yle: Ulosotto tai nuoruuden rattijuopumus voi estää työn saamisen – Supo tekee vuosittain työnhakijoista 62 000 turvallisuusselvitystä

Voudin pelko rassaa jo 580 000 suomalaista – "Kaksi kolmasosaa on 25–54-vuotiaita"

Rahasta pitäisi puhua paljon enemmän nuorten kanssa – yhä useampi joutuu velkakierteeseen jo alle 18-vuotiaana

Velkaisten ongelmat rajussa kasvussa – Takuusäätiö: Ulosotto pienempi paha kuin velan hoitaminen velalla