Etenkin nämä Arabian astiat menevät nyt kuin kuumille kiville – Erkki Stenius kehitti Tapanilassa menetelmän, jolla pinttynytkin lika lähtee vanhasta kupista

Keramiikka: Vanhoja Arabian astioita korjaava Erkki Stenius on kehittänyt menetelmän, jolla pinttynytkin lika lähtee esineestä.

Erkki Stenius ja Hanna Seppänen asettelevat harvinaisen Laila Zinkin maalaaman lattiavaasin palasia yhteen. Takana on jo iso työ, sillä vaasi oli yritetty itse liimata kasaan. Palat irrotettiin ensin yksitellen varovasti kuumentamalla. Milena Raappana

Milena Raappana

Keskellä Tapanilan tehdasaluetta on keltainen puutalo, jonka suojista löytyy vanhoja Arabian astioita ja erityislaatuisia keramiikkatuotteita. Täällä Erkki Stenius, 72, on jo 40 vuoden ajan entisöinyt vanhaa käyttökeramiikka ja pelastanut tunnearvoltaan ainutlaatuisia muistoesineitä.

Steniuksella ja hänen keramiikkapajallaan harjoittelussa olleella ja työntekoa jatkavalla Hanna Seppäsellä, 37, on kädet täynnä työtä entisöinnissä. Kierrätys on nostanut kiinnostusta vanhihin astioihin.

Kupissa ruskeaa pinttymää, jota usein vanhoihin astioihin tulee. Milena Raappana

Kalliossa asuvan parin yksiössä on sängyn paikalla 500 action-figuuria –  Matthew, 41: "Aikuinenkin voi diggailla hämähäkkimiestä"

Asiakaskunta koostuu niin tavallisista ihmisistä kuin intohimoisista keräilijöistä. Markkinaa löytyy myös antiikkikauppiaiden suunnalta.

– Nyt meillä on asiakkaana kaksi kiinalaista sisäänostajaa, jotka tuovat keramiikkaa entisöiväksi. He myyvät niitä Kiinassa, Japanissa ja Koreassa, Stenius sanoo.

– Arabian keramiikka myy tällä hetkellä todella hyvin maailmalla, Seppänen kertoo, johon Stenius täydentää, että heille kelpaavat vain Suomessa tehdyt Arabian astiat.

Hyvin pieniksi palasiksi menneitä esineitä ei aina kannata korjata. Erkki Stenius kuitenkin otti vastaan pirstaleisen rasian kannen, vaikka onkin siinä ja siinä, onko korjausprosessi järkevä. Milena Raappana

Tämä on yleisin moka suomalaiskodin sisustuksessa – Hanna Sumari: Keittiö on muuttunut eniten ja makuuhuoneesta tullut tasavertainen muiden tilojen kanssa

Steniuksen pajalle tuodaankin pääasiassa Arabian astioita. Suosituimpia maailmalla tällä hetkellä ovat 1960–80-luvun raitakoristeiset mallit. Erityisesti käsinmaalatut Koralli-, Anemone- ja Ruija-sarjat ovat haluttuja. Suomessa erityisesti 50-luvun mallit, kuten Raija Uosikkisen piirtämä Emilia-sarja, monet Esteri Tomulan suunnittelemat kuviot sekä 60–70-lukujen värikkäät puhalluskoristeiset kupit ovat jatkaneet suosiotaan.

Stenius on kehittänyt puhdistusmenetelmän vanhoille keramiikkaesineille. Innoitus oman menetelmän kokeiluun lähti, kun hän peri isoäidiltaan vanhoja tummuneita Arabian Fasaani-kuvioisia astioita.

Vanhat astiat saattavat olla tummuneita ja jopa haista, sillä lika on tunkeutunut krakleen läpi massaan saakka. Puhdistuksessa esineestä poltetaan orgaaninen aines, kuten rasva, pois. Vastaavaa menetelmää ei hänen ja Seppäsen tietojen mukaan muualla käytetä.

Seppänen esittelee pajan perältä löytyvää kannua. Sen kyljessä komeilee vihreän ja mustan sävyinen kukko, joka hukkuu hiilenharmaaksi muuttuneeseen pohjaväriin. Lähtötilanne oli ruskeaksi pinttynyt ja voimakkaasti krakeloitunut kannu.

– Ensimmäisen puhdistusvaiheen jälkeen ollaan orgaaninen lika saatu poltettua hiileksi. Tässä se on nyt hiilimuodossa jäljellä. Seuraavassa poltossa korkeammassa lämpötilassa se palaa kokonaan pois, Seppänen selittää.

– Siitä tulee aivan valkoinen, Stenius sanoo.

Parhaimmillaan kannut ja liemikulhot, jotka ovat olleet sata vuotta käytössä, saattavat keventyä 50-100 grammaa, kun poltossa törky palaa pois, Stenius sanoo. Milena Raappana

Valkoinen onkin väreistä haastavin, jos esineen lasituspintaa tai korjaussaumoja pitää maalata uusiksi. Steniuksen pajalla hänen kumppaninsa Liisa Eliin vastaa usein retusointimaalauksesta. Valkoisesta väristä löytyy useita eri sävyjä, jotka saattavat muuttua kuivumisprosessissa.

– Valkoisessa värissä näkyy kaikki, mutta hyvin koristellussa esineessä uudelleen maalattu kohta hukkuu sekamelskaan, Stenius kuvailee valkoisen värin jäljittelyn mahdottomuutta.

Kaksiossa asuva helsinkiläispariskunta keksi miten jätteiden lajittelua voidaan helpottaa kaupunkikodissa – Matti, 32: "Tilaa pitää käyttää ylöspäin"

Keramiikkapajalla myös liimakorjataan palasiksi hajonneita esineitä, ja hiotaan ja uudelleen lasitetaan astioiden kolhiintuneita reunoja uusiksi. Jos esimerkiksi kannusta on irronnut nokka, pystytään kadonnut osa muotoilemaan uusiksi alkuperäistä mallia jäljitellen.

Stenius on vakuuttunut, että melkein minkä tahansa esineen pystyy korjaamaan, mutta on eri asia, kannattaako se aina. Silloin asiakkaalla saattaa päästä itku.

– Ihmisillä on rakkaita muisto- ja perinne-esineitä, jotka ovat menneet pahasti rikki. Ne saattavat olla hyvin hyvin monessa osassa ja arvo voi olla todella vähäinen, jolloin korjaaminen ei kannata. Nämä ovat tunneasioita, ja joku saattaa ruveta itkemään, Stenius toteaa.

Esimerkiksi Arabian Ruija-sarja on tällä hetkellä trendikästä. Milena Raappana

Suomalais-amerikkalainen Elias, 23, perusti uudenlaisen kaupan Punavuoreen – Laskuri kertoo, montako pulloa asiakkaat ovat säästäneet

Löytyykö kaapeistasi näitä 60–70-lukujen astioita? Menevät kuin kuumille kiville – "Buumi voi syntyä yhdestä naistenlehden jutusta"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut