Onko bussikuskeilla maskipakko vai ei? Kuljettaja kertoo HU:lle ilmiöstä taukopaikalla – näin vastaa liikennöitsijä

Pk-seudulla ajava bussikuski on näreissään siitä, että läheskään kaikki matkustajat eivät kyytiin noustessaan vieläkään käytä maskeja.

Hänen mielestään etenkin vieraskielisillä matkustajilla maskittomuus on laajaa.

– Minua ihmetyttää se, että lähes kaikilla kantasuomalaisilla on kyytiin noustessaan maski, mutta vain hyvin harvalla vieraskielisellä, kuljettaja sanoo Helsingin Uutisille.

– Ja lisäksi esimerkiksi virolaisten kuljettajien kohdalla tilanne on se, että he eivät taukopaikalla pidä maskia käytännössä koskaan, hän mainitsee.

Lukijan areenalla (HU 20.–21.3) eräs kaupunkilainen puolestaan ihmetteli, miksi busseissa kaikilla kuljettajilla ei ole maskeja.

Maskipakko myös kuskeilla?

Helsingin Seudun Liikenteen matkalippujen tarkastajat valvovat maskinkäyttöä joukkoliikenteessä säännöllisesti.

– Maskinkäyttö tuli pakolliseksi matkustajille viime viikolla ja sen jälkeen käyttöaste on selvästi noussut, kertoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink.

– Tällä hetkellä maskeja käyttää matkustajista noin 90 prosenttia, mikä on teoreettisesti melko lailla maksimimäärä.

Flinkin mukaan HSL ei ole asettanut bussiyhtiöiden kuljettajille maskipakkoa, sillä joukossa voi olla niitä, jotka eivät voi käyttää maskia terveyssyistä.

– Monella kuljettajalla on myös silmälasit, joiden huurtuminen maskin vuoksi voi olla liikenteessä turvallisuusriski, Flink arvioi.

Liikennöitsijät Nobina ja Helsingin Bussiliikenne kertovat, että ajon aikana kuljettajilla ei ole maskipakkoa, mutta taukotiloissa on.

Helsingin Bussiliikenteen toimitusjohtaja Mika Seppänen kertoo, että pääosa yhtiön kalustosta on varustettu turvaohjaamolla eli kuljettaja istuu ajon aikana suojapleksin takana. Taukotiloja Pasilan varikolla on myös lisätty muuttamalla tyhjiä huoneita taukokäyttöön.

Nobinan HR- ja viestintäjohtaja Jenni Vuorio sanoo, että kuljettajat käyttävät maskeja taukotiloissa hyvin.

– Olemme myös ohjeistaneet välttämään oleilua yli 15 minuutin ajan niissä tiloissa, joissa voi olla muita. Pääsääntöisesti taukotiloissa oleskellaankin nykyisin todella vähän.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät rajataan puoleen lauantaista lähtien – metron täyttöaste laski tällä viikolla jo alle 30 prosenttiin

Kuljettajat eivät bussiyhtiöiden mukaan asiakkaiden maskien käyttöä vahdi.

Myöskään sellaista ilmiötä, että maskittomuus olisi yleisempää juuri vieraskielisten matkustajien keskuudessa, ei Jenni Vuorio tunnista.

– Maskittomuutta ilmenee satunnaisesti kaikenkielisillä matkustajista, mutta pääsääntöisesti maskeja käytetään hyvin, Vuorio kertoo.

Hän korostaa, että kuljettajat keskittyvät turvalliseen ajamiseen, eivätkä siihen, kenellä matkustajista on maski.

– Kuljettajalla ei ole myöskään lainmukaista oikeutta estää matkustajien matkaa tai poistaa matkustajaa liikennevälineestä vain siksi, että hänellä ei ole kasvomaskia.

Kuinka kauas omasta pihasta saisi poistua? Hallitus käsittelee edelleen esitystään liikkumisrajoituksista

HSL avasi väliaikaisen palvelupisteen Helsinkiin – toivoo silti ihmisten välttävän siellä asiointia

Jo 90 prosenttia käyttää maskia HSL:n joukkoliikenteessä – kuljettajien maskittomuudesta paljon huomautuksia

Tällaista on suomalaisten arki lockdownin sulkemassa Virossa

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut