Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Voi että on ihania!" – taiteilijan Kallio-aiheiset piirustukset keräävät ihailua

Taide: Mika Törönen taiteilee käyttäen apunaan valokuvia tutuilta kulmilta.

– Voi että on ihania!

– Mukava katsella ja tunnistaa paikkoja.

– Miten kiva idea toi markkereiden käyttäminen!

Muun muassa tällaista palautetta ovat saaneet taidemaalari Mika Törösen Kallio-aiheiset marker- eli tussipiirustukset Facebookin Kallio-ryhmässä. Törönen laittoi ryhmään nähtäväksi liki 30 piirrostaan.

– Olen tehnyt noita luonnoksiani enkä niitä aiemmin muille ollut näyttänyt. Mutta sitten kun olin opettamassa akvarellimaalausta näkivät oppilaani luonnoksiani ja sanoivat niitä hienon näköisiksi, Törönen kertoo.

Enimmäkseen hän maalaa vesiväreillä ja hän on tehnyt myös Kallio-aiheisia vesiväriteoksia.

Sanoivat niitä hienon näköisiksi.

Tussipiirustuksia ja akvarelleja eli vesiväritöitä hän on tehnyt myös muista Helsinki-aiheista, lähinnä kantakaupungin alueelta.

– Tätini asui Kalliossa ja kun olin lapsi kävimme tosi usein hänen luonaan. Ensimmäiset lapsuuteni kaupunkimuistikuvat ovat juuri Kalliosta ja Hakaniemestä. Paljon ovat niistä ajoista maisemat muuttuneet, Törönen toteaa.

Edelleen hän vierailee Kalliossa, sillä paljon ystäviä ja sukulaisia asuu kaupunginosassa.

– Perhesyistä asun itse nykyään Sammatissa.

Tussipiirustuksissaan ja myös akvarelleissaan hän käyttää apuna Kalliosta tai muualta Helsingistä ottamiaan valokuvia. Hänen teostensa tunnelmat syntyvät kuitenkin jostain muualta kuin itse valokuvasta.

– Tulkitsen valokuvia vapaasti. En siis kopioi niitä tusseilla tai vesiväreillä. Tunnelma teoksessani voi olla aivan eri kuin valokuvassa, fiilis kuvaan syntyy omasta päästäni.

Hänellä oli esimerkiksi kuva Kallion kirjastosta harmaana päivänä. Lopullisessa teoksessa päivä oli aurinkoinen.

– Tylsästä kuvasta saa aivan toisentyyppisen työn.

Törösen teoksissa näkyy Kallion kirjaston tapaan monia alueen ikonisia maamerkkejä ja tuttuja kerrostaloja.

– Minulle itselleni teoksissani on tärkeintä se mitä katutasolla näkyy eli ihmiset ja esimerkiksi sporat, yleisesti se kadun valo ja tunnelma, Törönen kuvailee.

Häneltä myös pyydetään tussipiirroksia tai akvarelleja tietyistä kohteista, vaikkapa jostain tietystä kohtaa Toista linjaa.

– Jos aihe kiinnostaa itseäni niin voin tehdä. Mutta jos pyyntö jostain syystä ei kiinnosta niin en tee. Haluan kuitenkin tehdä teokseni omalla tavallani. Jos vaan väkisin käyn jotakin piirtämään tai maalaamaan niin ei siitä tule yhtään mitään.

Pyynnöistä saattaa olla isoa iloa Törösellekin.

– Yksi pyysi tekemään teosta Torkkelinmäeltä ja kun tein sitä niin löysin itsekin Torkkelinmäen tavallaan "uudestaan", Törönen sanoo.

Törösen teoksia on ollut esillä legendaarisessa ravintola Oivassa.

– Keväällä sinne on tulossa taas näyttelyni, näillä näkymin toukokuussa.