Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Monella on ikävä Neuvostoliiton aikoja" – pienessä helsinkiläisravintolassa muistellaan bussireissuja Leningradiin

Ravintola: Neuvostoliitosta Suomeen aikoinaan muuttanut Elena "Alenka" Morris kokkailee ruokiaan pienessä ravintolassa.

Kallion kirkon lähellä sijaitsevan Alenka Home Foodin omistaja, Elena "Alenka" Morris on ehtinyt asua monessa maassa.

– Synnyin Neuvostoliitossa, muutin 1980-luvulla Suomeen. Kun perheemme lapset olivat vielä pieniä, muutimme Floridaan, kertoo Morris taustastaan.

Perheellä on Floridassa Palm Beach Bakery & Cafe -niminen yritys.

– Minä tulin viisi ja puoli vuotta sitten takaisin Suomeen, sillä vanhempi poikani tuli tänne pelaamaan jääkiekkoa. Hän ei enää ole Suomessa, nyt molemmat pojat ovat isänsä kanssa töissä leipomossa Floridassa. Mutta minä jäin tänne, koska minulla on tämä yritykseni, Morris kertoo.

Hän avasi ravintolansa Kallioon vuonna 2018, ravintola toimii myös pitopalveluna. Tarjolla on venäläistyyppisiä ruokia, mutta aamiainen on amerikkalaistyylinen pekoneineen ja kananmunineen. Tarjolla on myös lounasta lounasaikaan.

Ravintolassa on noin 15 istumapaikkaa, kesäksi ulos saa kolme pöytää.

– Melkein kaikki asiakkaani ovat suomalaisia. Moni ikävöi Neuvostoliiton aikoja, he muistelevat bussireissujaan, heillä on ikävä niitä matkoja, Morris sanoo.

Suomalaisilla oli neuvostoaikana tapana tehdä bussireissuja esimerkiksi Leningradiin ja Viipuriin.

Ravintolassa soitetaan myös musiikkia, toiveena on esitetty esimerkiksi Alla Pugatšovaa. Pugatšova tunnetaan muun muassa suuresta 1980-luvun alun hitistään, jonka suomenkielisellä nimellä Miljoona ruusua levytti Vera Telenius niin ikään 1980-luvulla.

Ravintolan sisustuksesta löytyy Neuvostoliitosta ja Venäjästä muistuttavia asioita, seinällä riippuvassa viirissä on Leninin kuva.

Hylyllä on balalaikka ja juomavalikoimasta löytyy muun muassa Baikal-nimistä kasvisuutejuomaa ja alkoholihyllyltä Baikal-vodkaa.

– Ruokalistalla on muun muassa keittoja, uunissa ja höyryssä kypsytettyjä ruokia, suolaisia ja makeita piirakoita eri täytteillä, hatsapuria sekä liharuokia ja kasvisannoksia, Morris luettelee.

Keitoista suosittuja ovat esimerkiksi borssikeitto ja soljanka, jossa voi olla esimerkiksi naudan- tai lampaanlihaa, kalaa tai vihannesta. Soljankan voi tehdä myös sienistä. Keitto saa nimensä suolaa merkitsevästä sanasta sol, keitosta käytetään myös nimeä seljanka.

– Ruokalistalla on myös esimerkiksi pelmenejä. Keittoja teen tilauksesta myös perhekokoon eli vaikka kolmen litran keiton, samoin perheelle saa esimerkiksi pelmenejä ja piirakoita.

Jauhelihapullat ja -pihvit, saslikki sekä kakut kuuluvat nekin ruokalistalle. Kesällä tarjolla oli hampurilaisia.

Nyt ravintoloita koskevien koronarajoitusten aikana Morrisin ravintolasta voi hakea tai tilata noutoruokaa suoraan tai tilata kuljetuspalvelun kautta.

– Esimerkiksi hatsapuri kannattaa tilata jo pari tuntia etukäteen, ja muutenkin ajoissa kannattaa tilata erityisesti ruoat joiden tekemiseen tarvitaan myös taikinaa. Voi soittaa jo aamupäivällä ja hakea ruoat illemmalla, Morris neuvoo.