"Pikamuodista ei tule koskaan vintagea" – hyvä vaate vanhenee arvokkaasti ja nostaa myös hintaansa: erityisesti nämä merkit suosiossa

Vintage Shops in Helsinki -Facebook-sivun muutamia vuosia sitten perustaneet Kallio Second Handin Jatta Tuisku ja Viivin Vintagen Viivi Vähälä ideoivat keväällä myös Vintage Sunday -tapahtuman.

Tapahtumassa joukko helsinkiläisiä vintage- ja second hand -kauppoja oli auki tiettyinä sunnuntaina, tempauksessa olivat mukana myös Kallion Kaarlenkatu 10:ssä sijaitsevat alan liikkeet.

– Olimme miettineet jo aiemmin sunnuntai-aukioloa ja nyt olemme auki joka sunnuntai, kertovat sisarukset Tuuli-Maria Mäkinen ja Tiia Van Meter.

Laiskakin mies saa turhat kuteensa kirpparille – nuoret naiset auttavat heitä Helsingissä

Mäkisellä on Kaarlenkatu 10:ssä second hand - ja vintagekauppa Frida Marina ja Van Meterillä Pieni sydän Second hand -kauppa. Samaan liiketilaan mahtuu vielä Amanda Kääriäisen Vintage Style Events Helsinki -kauppa.

– Saimme sellaista viestiä asiakkailta, että sunnuntaisin ei oikein ole mitään tekemistä, sanoo Mäkinen.

– Niinä neljänä sunnuntaina, jotka nyt olemme olleet auki, on asiakkaita käynyt vaihtelevasti. Sään lisäksi ihmisten liikkumiseen vaikuttaa varmasti tämänhetkinen koronatilanne, Van Meter arvioi.

Siskokset myyvät pääasiassa naisten vaatteita ja asusteita, Van Meterin valikoimassa on myös jonkin verran unisex-vaatteita. Kääriäisen liikkeessä on antiikkia, vaatteita, kattaustarpeita ja kodinsisustustuotteita.

Mutta mitä sitten myydään, kun valikoimassa on second hand - ja vintagetuotteita?

– Vintage tarkoittaa oikeastaan aikakautensa parhaita tuotteita, muotoilee Mäkinen.

– Minun mielestäni pikamuodista ei tule koskaan vintagea. Kuten kaikesta vanhasta tavarasta ei tule antiikkia, ei kaikista vanhoista vaatteista tule vintagea, sano Van Meter.

– Ja kaikki vintage on second handia, mutta kaikki second hand ei ole vintagea, jatkaa Mäkinen.

Myytäviä tuotteitaan siskokset ostavat yleensä yksityishenkilöiltä. Kaikki myyntiin otettavat vaatteet käsitellään myyntikuntoon, tärkeää on, että asiakas voi ostaessaan vaatteen alkaa käyttää sitä saman tien.

– Osalla on meillä myyntitili, eli me otamme oman provisiomme, kun tuote myydään, sanovat siskokset.

He tekevät myös itse hankintamatkoja, jotka suuntautuvat mielellään muualle Suomeen.

– Suomessa on ollut aikanaan paljon vaatetehtaita. Paikkakunnalta, jossa on joskus ollut vaatetehdas, saattaa löytyä vintagea paremmin kuin muualta.

– Esimerkiksi Kokkolassa on ollut paljon nahkateollisuutta ja sieltä löytyy paljon laadukkaita nahkavaatteita, kertoo Van Meter esimerkin.

Vintageyrittäjän mukaan 80-luvun asenne on taas osa nuorten pukeutumista – mukavuudellakin oma vaikutuksensa

– Vaatteen leikkaus, laatu ja materiaali ovat tärkeimmät asiat, kun vaatteita myymälään hankimme. Brändi ei ole tärkein, sanoo Van Meter.

Valikoimista toki löytyy myös tuttuja ja kysyttyjä brändejä, kuten esimerkiksi Marimekko, Vuokko, Pia & Paula, Ewi ja Lollipop.

– Suosittuja ovat hyvin leikatut, aikaa kestävät vaatteet. Silkkivaatteita menee paljon, samoin vanhoja Marimekon ja Vuokon vaatteita, luettelee Van Meter.

– Minun valikoimissani on paljon mekkoja ja niitä menee, Mäkinen lisää.

Alppilaan syntyi yllättävä vintagekauppojen keskittymä, läheisyys on uniikkeja vaatteita myyville yrittäjille vain etu: "Harvempi lähtee kauas yhden liikkeen takia"

1980–90-lukujen jakkupukuja tarjotaan myytäväksi paljon, niitä ovat kuulemma täynnä kaikki kirpparit, kierrätyskeskukset ja muut.

– Jotain todella erityistä jakkupuvussa pitää olla, että sellaisen myyntiin ottaisimme, siskokset sanovat.

Myös turkiksista on ylitarjontaa, niitä ei osta oikein kukaan. Lammasturkkeja tosin menee jonkin verran.

Alppilan kengän omistaja Harri Hasa on menettänyt asuntonsa jo kaksi kertaa – nimeää verkkokauppaakin isomman uhan: "Pitää sanoa suoraan että Prisma ja Citymarket"

Mersu-miehet Kari ja Kalle ajavat autoilla, jotka erottuvat massasta –  "Ajattelin, että jos on mahdollisuus niin tuon auton hankin itselleni"

Isot vaateketjut vähentävät liikkeitään – Kauppakeskusjohtaja tunnistaa ilmiön, mutta kertoo myös uusista vuokralaisista: "Meidän pitää joustaa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut