Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona sotki teatterin aikataulut pahasti – ensi-iltoja jouduttu siirtämään vähän väliä

Kulttuuri: Fredan Teatteri Takomo odottaa parempia aikoja.

Fredrikinkadulla majailevan Teatteri Takomon esityksiä on jouduttu koronaepidemian vuoksi perumaan ja siirtämään urakalla. Uskoa riittää silti syyskauden toteutumiseen.

Lähdetään liikkeelle tapahtumista reilu vuosi sitten, koronapandemian rysähtäessä päälle myös Suomessa:

– Tilanne oli kaikille kulttuurialan toimijoille sekava. Ensin tuli tieto, että kaikki yli 500 hengen tapahtumat kiellettäisiin. Meillä on katsomossa 70 paikkaa. Sitten isot teatterit alkoivat perua kevään esityksiään, kertoo Teatteriyhdistys Takomon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Rinta-Panttila.

Takomossa piti olla Ensimmäinen käsky -esityksen ensi-ilta vielä maaliskuussa 2020, mutta sitten heilläkin ryhdyttiin pohtimaan, haluaako työryhmä esittää ja kutsua ihmisiä katsomaan esitystä koronavirustilanteen alettua.

– Aika äkkiä päädyttiin siihen että esitys perutaan ja laitetaan hommat seis, Rinta-Panttila kuvailee.

Toukokuun 2020 lopulla Takomossa piti olla ensi-ilta Kaksi luisevaa rusakkoa -esityksestä, mutta myös sen ensi-iltaa päätettiin koronatilanteen vuoksi siirtää.

– Heinäkuussa ensi-iltansa sai Niina Hosiasluoman kirjoittama Minä olen Hossu -esitys, katsomoon otettiin puolet normaalista katsojamäärästä.

Kesän aikana koronatilanne hellitti ja myös Takomossa tilanne näytti paremmalta.

– Minun dramatisoimani ja ohjaamani Bouvard ja Pécuchet -esitys sai ensi-iltansa syyskuussa ja sen esitykset ehdittiin esittää, ennen kuin koronatilanne taas alkoi osoittaa huononemisen merkkejä, Rinta-Panttila sanoo.

Kansallisteatteri summasi synkän vuoden 2020 – tapahtumien ja katsojien määrä alle puolet normaalitasosta

Takomon Ensimmäisen käskyn uuden ensi-illan oli tarkoitus olla tammikuussa, mutta sitten tulivat uudet 10 hengen rajoitukset, ja esityksen ensi-ilta ja näytökset peruttiin taas.

Samuli Niittymäen Plup Plup – Two Water Bottles -esityksen ensi-illan piti olla Takomossa helmikuussa, mutta myös tämä ensi-ilta peruttiin koronarajoitusten vuoksi, esitykset on siirretty Takomon loppuvuoteen. Tulevan syksyn suunnitellussa ohjelmistossa on myös Ensimmäinen käsky, jonka ensi-ilta jouduttiin koronatilanteen vuoksi siis perumaan jo kahteen otteeseen.

Nyt Takomossa harjoitellaan myös Viiksi-instituutti-teosta, jonka ensi-iltaa on ajateltu huhtikuulle, mutta koronatilanne rajoituksineen ratkaisee Viiksi-instituutin ensi-illan ja esitysten kohtalon keväällä.

– Ihme pitää tapahtua, että teatterimme vielä tänä keväänä avautuisi yleisölle. Näille kolmelle esitykselle (Ensimmäinen käsky, Viiksi-instituutti ja Plup Plup – Two Water Bottles) raivattiin tilaa syksylle, Rinta-Panttila toteaa.

Hänen mukaansa viime kesän alussa ensi-iltansa perumaan joutunut Kaksi luisevaa rusakkoa saattaa olla Takomon ohjelmistossa tulevana kesänä, mutta tästä ei ole vielä varmuutta.

– Kun ei voi tietää, mitä tämän koronatilanteen kanssa tapahtuu.

Syksyn ohjelmistoon on tulossa, koronatilanteen sen salliessa, myös Teatterikorkeakoulun ja Takomon yhteistuotanto.

Suurin osa Takomossa nähtävistä näytelmistä ja esityksistä on yhteistuotantoja, vuoden aikana tehdään yksi kokonaan teatterin omin voimin tuottama esitys.

Helsinkiläinen kulttiteatteri täyttää 50 vuotta ja palkkaa lisää näyttelijöitä – Vilma Melasniemi: "Sen mitä valitaan tehtäväksi on tunnuttava tärkeältä juuri nyt"

Baskervillen koira ulvoo kaupunginteatterissa – 5 näyttelijällä hoidetaan huippunopein vaihdoin liki 40 roolia

"Asiat voivat vielä asettua toisin" – lomautus kaikille Helsingin kaupunginteatterissa

Helsinkiin rakennettiin iso Iittala-näyttely – koronarajoitukset pitävät ovet kuitenkin kiinni