Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaiset mökit ja omakotitalot ovat nyt kuumia kohteita asuntomarkkinoilla – liikkumisrajoituksista hallaa mökkikauppaan?

Loma-asuntojen kauppa on käynyt jo vuoden verran ennennäkemättömän vilkasta tahtia. Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) markkinakyselyn perusteella on selvästi nähtävissä, että ensisijaisesti etsitään mökkiä kaikilla mukavuuksilla, veden äärellä ja teitten päässä, sekä lähellä omaa asuinaluetta. Myös mahdollisuus ympärivuotisen käyttöön on tärkeä kriteeri mökkiä valitessa, kerrotaan tiedotteessa.

– Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt halumaansa joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi jopa lähes 40 prosenttia edellisvuodesta. Kevätkaudelle 2021 ennustetaan keskimäärin noin 6 prosentin kasvua ja suosituimmilla alueilla jopa 10 prosentin kasvulukuja kauppaan. Hinnoissa ennustetaan keskimäärin noin 5 prosentin kasvua.

Tiedotteen mukaan myös uudemmat omakoti-, pari- ja rivitalot menevät kuin kuumille kiville. Omakotitaloissa ostajat ovat erityisen kiinnostuneita uudehkoista, 1990-luvulta eteenpäin rakennetuista taloista. Oman pihan ja etätyötilan tarve on noussut koko Suomessa asunnon ostajille tärkeäksi viimeisen vuoden aikana.

SKVL:n markkinaennusteesta selviää, että kauppamäärien odotetaan kasvavan keväällä noin 4–5 prosenttia omakotitaloissa ja 2–4 prosenttia rivitaloissa.

Vähemmän kiinnostusta on remontoimattomista, vanhemmista taloista.

Pääkaupunkiseudun ja Turun liikkumisrajoitukset koronaepidemian vuoksi viivästyttäisivät voimaan tullessaan erityisesti mökkikauppaa alkukeväänä, sanotaan tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla ja Turussa eli suunnitelluilla rajoitusalueilla tehdään tähän vuodenaikaan keskimäärin yli 2 000 asuntokauppaa kuukaudessa. Lisäksi vuokra-asuntoja vaihdetaan paljon. Eduskunnan käsittelyssä olevat uudet liikkumisrajoitukset pääkaupunkiseudulle ja Turkuun tulisivat väliaikaisesti vaikuttamaan asuntokauppaan, sillä hallituksen esitysluonnos sallii toistaiseksi asuntokauppaan liittyen ainoastaan muuttamisen syyksi liikkua. Jussi Mannerbergin mukaan tämä on kuitenkin ongelmallista ja aiheuttaisi kohtuuttomia haittoja rajoitusalueiden asukkaille.

– Asunnonvaihto on useimmille asuntokaupan osapuolille elämän kiertokulun aiheuttama välttämättömyys. Totta kai mahdollisten rajoituksien kanssa on elettävä terveys edellä ja tehtävä vain se, mitä voidaan turvallisesti toteuttaa. Moni on kuitenkin myynyt jo kotinsa ja tarvitsee uuden, toteaa Mannerberg.