Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Äänestämään pääsee myös autokaistalla – Töölöön ja Malmille tulossa drive in -ennakkoäänestyspaikat

Helsingissä voi ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa antaa äänensä autokaistalla, autossa istuen. Ennakkoäänestyspaikoista kaksi on drive in -paikkoja.

Drive in -paikat sijaitsevat Töölön kisahallilla ja Malmin entisellä lentokentällä.

Kisahallin ennakkoäänestyspaikkaa laajennetaan vieressä sijaitsevalle, parkkipaikkana toimivalle Mäntymäen kentälle.

– Paikkaa ei ole vielä tarkemmin määritelty, mutta asiaa selvitellään parhaillaan Staran kanssa, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Timo Lindén.

Drive in -paikat tulevat olemaan isoja, 20×20 metrin suuruisia telttoja, joiden sisällä äänestäminen tapahtuu. Äänestämään voi tulla autolla, kävellen tai pyörällä.

– Telttaan tulee useampia kaistoja. Autoille ja kevyelle liikenteelle tulee omat kaistansa, Lindén sanoo.

Telttaan tulee useampia kaistoja.

Malmin ennakkoäänestyspaikka tullaan sijoittamaan siten, ettei siitä aiheudu haittaa koronatestauspisteelle tai pelastuslaitoksen toiminnalle. Kaupungin vaaliviranomaiset odottavat vielä oikeusministeriön ja kuntaliiton ohjeita äänestyspaikkojen käytännön järjestelyistä.

– Tämä on meille uusi kuvio. Kaikki on tapahtunut aika vauhdilla, Lindén toteaa.

Haasteita autokaista-paikoissa äänestämisessä aiheuttaa äänenkäytön kirjaaminen äänioikeusrekisteriin, lähetekirjeiden tulostaminen, allekirjoittaminen sekä prosessin saaminen toimintavarmaksi.

– Ennakkoäänestys on monimutkaisempi toimitus kuin vaalipäivän äänestäminen. Meidän täytyy saada varmistettua, että tämä saadaan toimimaan varmasti. Se vaati järjestelyitä, Lindén jatkaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan maanantaina ennakkoäänestyspaikkojen muutokset.

Töölön ja Malmin drive in -paikkojen lisäksi ennakkoäänestyspaikka Pasilan kirjastosta muutetaan Messukeskukseen ja Kauppakeskus Kaaresta Kanneltaloon.

Tulevissa kuntavaaleissa Helsingissä on yhteensä 37 ennakkoäänestyspaikkaa, jotka sijaitsevat pääosin kauppakeskuksissa ja kirjastoissa.

– Pyrimme järjestämään ennakkoäänestyksen mahdollisimman suurissa tiloissa, joissa äänestäminen saataisiin järjestettyä mahdollisimman turvallisesti, sanoo Lindén.

Ennakkoäänestysaikaa on pidennetty kahteen viikkoon. Pitkän äänestysajan toivotaan vievän ruuhkia äänestyspaikoilla pois vilkkaimmasta ensimmäisestä ja erityisesti kahdesta viimeisestä ennakkoäänestyspäivästä

– Toivomme, että ihmiset kävisivät äänestämässä myös muina aikoina, jolloin ruuhkaa olisi vähemmän, Lindén jatkaa.

Vaalien ennakkoäänestys piti alkujaan olla huhtikuun alkupuolella, mutta vaalit siirrettiin koronasta johtuen kesäkuulle. Ennakkoäänestysaika on 26.5–8.6. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Äänestyspaikkoja varsinaisena vaalipäivänä on yhteensä 165.

– Jokaisella äänestysalueella on oma äänestyspaikkansa. Äänestyspaikalla pyritään siihen, että kohtaamisia tulee mahdollisimman vähän. Äänestys pyritään toimittamaan mahdollisimman koronaturvallisesti, Lindén sanoo.

Äänestyspaikoilla on tarjolla käsidesiä ja kasvomaskeja.