Isien ääni puuttuu yhä vanhemmuuskeskustelusta, sanoo helsinkiläinen Aleksi Lumme, 36: "Kun ensimmäinen lapsi tuli aika yllättäen, puhuimme siitä mitä kumpikin haluaa"

Vanhemmuus: Aleksi Lumme haluaa jakaa vastuun kodista ja lapsista tasan. Kipukohtia hän purkaa myös blogissaan.

Kun Aleksi Lumme, 36, tuli viisi vuotta sitten isäksi, hänellä kesti pitkän aikaa omaksua asia.

– Siinä vaiheessa, kun lapsi itse kutsui minua isäksi, sen sisäisti, mies kuvailee.

Hän asuu puolisonsa sekä 5- ja 2-vuotiaiden lastensa kanssa Töölössä, ja sanoo heidän olevan tavallinen helsinkiläisperhe.

Yksi asia on kuitenkin toisin kuin monessa muussa perheessä. Lumpeen perheeseen syntyi lapsen myötä yhteinen vihollinen: kotityöt. Perheessä pidetään huolta siitä, että lasten- ja kodinhoito jakautuu tasapuolisesti isyys- ja äitiyslomia myöten.

– Kun ensimmäinen lapsi tuli aika yllättäen, keskustelimme, mitä kumpikin haluaa. Puoliso ilmoitti, että suostuu tekemään lapsen vain jos tilanteen aiheuttamat työt jaetaan puoliksi, Lumme sanoo. Tasavertainen jako on edellyttänyt, että puoliso jättää tietoisesti hoitotyötä tekemättä. Esimerkiksi Lumme mainitsee pyykit.

– Jos puoliso hoitaisi pyykit aina havaittuaan täyttyvän korin, tulisin itse niille sokeaksi. Minun pitää saada nähdä työ, jotta opin että se on olemassa.

Asioista on kuitenkin sovittava etukäteen, eikä vain passiivisaggressiivisesti odottaa, koska toinen hoitaa askareen.

Muun muassa perhearjen tasavertaisesta jakautumisesta ja metatyöstä Lumme kirjoittaa Isäblogiinsa.

– Isänä olen havainnut, että esimerkkejä siitä, mitä isyys voi olla, on melko vähän.

Verkko pursuaa äitien blogeja ja podcasteja. Lumme koki, että isien ääni on pahasti aliedustettuna.

– Viimeiset blogikirjoitukset ovat pyörineet miehen mallin ympärillä. Se on teema, jonka kanssa olen itse paljon kipuillut, hän sanoo.

Lumme haluaisi olla lapsen uhmakiukun hetkellä lehmänhermoinen ja kuunteleva, mutta joskus vain keittää yli. Hän pitää tärkeänä kirjoittaa blogiinsa myös epäonnistumisista, joita yleensä ei tuoda esiin.

– Yksi isoimmista ongelmista vanhemmuudessa on kuvitelma siitä, että muut olisivat virheettömiä. Auttaisi, jos näkisi, että kaikki ovat toisinaan "kusessa" lasten kanssa, hän toteaa.

Tavallisesti neuvolakäyntien keskiössä on lapsi ja äiti, vaikka isäkin olisi mukana. Isälle syntyy siinä helposti toissijaisen vanhemman kokemus. Lumme toivoisi mahdollisuutta keskustella neuvolassa isätyöntekijän kanssa, mikä on vielä melko harvinaista.

Koska neuvolasta vertaistukea ei välttämättä saa, Lumme päätti hakea sitä ystäväpiiristä. Hän kokosi chattiporukan, jonka keskusteluaiheet pyörivät isyyden ja lapsiperhearjen ympärillä.

– Usein syntyy tarve avautua arjen tapahtumista turvalliselle porukalle. Myös miesvaltaisella työpaikallani on perhekeskustelulle omistettu keskustelukanava, Lumme sanoo.

Kuka?

Aleksi Lumme, 36

Asuu Töölössä.

Kirjoittanut Metsästä-kirjan.

Isännöi Metsästä-podcastia.

Kirjoittaa Isäblogia Seuran verkossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut