Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääsiäismunan sisältä voi paljastua lapselle vaarallinen yllätys – "Lapsi saattaa yrittää avata pakkauksen suullaan"

Pääsiäismunien lelukapseleissa puutteita, tiedottaa Tulli, joka Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kanssa kartoitti valvonnassaan Suomessa myytävien pääsiäissuklaamunien lelukapseleiden turvallisuutta. Tutkituista tuotteista lähes puolet ei täyttänyt lelulainsäädännön turvallisuusvaatimuksia.

Tulli kielsi määräystenvastaisiksi todettujen tuotteiden markkinoille pääsyn. Määräystenvastaisista kapseleista tehtiin myös ilmoitus muille EU:n jäsenmaille. Kaikki tutkitut pääsiäismunat olivat EU-maista tuotuja tuotteita.

Valvonnassa selvitettiin standardinmukaisten vääntö- ja vetotestien avulla, pysyvätkö lelukapseleiden osat toisissaan kiinni vaaditulla tavalla. Valvonnassa tutkittiin yhteensä 19 erilaista pääsiäismunaa, jotka valikoituivat riskinarvioinnin perusteella. Tutkittujen pääsiäismunien lelukapseleista kahdeksan todettiin vaatimustenvastaisiksi. Valvonta keskittyi tällä kertaa ainoastaan lelukapseleihin, ei niiden sisällä oleviin leluihin tai munan suklaakuoreen.

– Valvonnassa simuloitiin tilannetta, jossa lapsi yrittää saada lelukapselia auki. Valitettavan moni tutkituista tuotteista ei läpäissyt testejä. Vaikka valvontaan valittiin vain osa markkinoilla olevista pääsiäismunista, eikä tuloksia voi yleistää kaikkiin tuotteisiin, on puutteiden suhteellinen määrä silti huolestuttava. Irronneet osat voivat lapsen suuhun joutuessaan aiheuttaa vakavia vaaratilanteita, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling Tullista.

Ripsiliimoissa formaldehydiä, silmälasikehyksissä nikkeliä, lyijyä sähkölaitteissa... Tukes veti tuotteita myynnistä vaarallisten aineiden vuoksi

Pääsiäismunan sisällä oleva lelukapseli on lelun pakkaus. Sitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi leluna, vaan sen ensisijainen tarkoitus on toteuttaa lelulainsäädännössä oleva vaatimus, jonka mukaan elintarvikkeen sisällä olevan lelun tulee olla omassa pakkauksessaan.

– Koska lelukapselin avaaminen käsin voi olla vaikeaa, lapsi saattaa yrittää avata pakkauksen suullaan. Siksi elintarvikkeeseen sisältyvän lelun pakkauksen on oltava sellainen, etteivät sen osat voi tukkia hengitysteitä ja aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Onkin hyvä huolehtia, etteivät lapset laita niitä suuhunsa, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Jenni Mutka.

Lelukapselille on olemassa vaatimuksia, jotka riippuvat muun muassa kapselin koosta. Perinteisen, noin kananmunan kokoisen pääsiäismunan sisälle mahtuvan kapselin osat eivät saa irrota toisistaan, mutta hyvin isoille kapseleille tällaista vaatimusta ei ole. Lelukapselin osien irtoaminen toisistaan voi kapselin osien koon ja muodon vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Vaikka vanhanmalliset kaksiosaiset lelukapselit ovat pitkälti jääneet historiaan, saattaa huonolaatuisesta kapselista silti koitua vaaraa.

Jeesus tulee Helsinkiin Lohjalta