Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Toista tällaista ei varmasti Helsinkiin tule" – rantaviivan uudet asuintalot muuttavat maiseman

Asuminen: Ensimmäisenä valmistuu Annex-talo kesällä. Asuntokauppa on käynyt hyvin.

Helsingin Telakkarannan rakentaminen etenee. Skanskan viimeisen alueen asuntorakentamiskohteen eli Asunto-osakeyhtiö Helsingin Knot -nimisen kohteen myynti on jo käynnissä.

– Telakkarannan kohteista ensimmäinen, eli Helsingin Annex valmistuu kesäkuussa, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma Skanska Kodeista.

Telakkarantaan rakenteilla olevan Helsingin Court -kohteen on tarkoitus valmistua keväällä 2022 ja Helsingin Yard -kohteen ja Knotin loppuvuodesta 2023.

Asuntoja Telakkarantaan tulee kaikkiaan reilut 200. Annex, Court ja Yard ovat erilliskerrostaloja, Knot muodostuu kolmesta eri korkuisesta osasta, joista pienimmässä on kolme kerrosta ja korkeimmassa 12 kerrosta. Knotissa on peräti 97 asuntoa.

– Asuntokauppa Telakkarannassa on käynyt hyvin, myös Knotin asunnoista on kohta jo puolet myyty, Kuosma jatkaa.

– Alue on merellinen ja historiallinen, toista tällaista ei varmasti Helsinkiin tule. Siellä näkyy vanha teollinen ilme, Kuosma kuvailee.

Pysäköintilaitos sijaitsee talojen alla. Taloissa on myös liiketiloja.

– Niihin toivomme sellaisia yrityksiä, jotka palvelevat asukkaita ja asumista alueella.

Asuinrakentamisen myötä ranta-alue avautuu helsinkiläisille entistä paremmin, talojen ja rannan välissä on yleinen kulkuväylä.

Alueella on myös yhteensä viisi suojeltua vanhaa, telakkatoimintaan liittyvää rakennusta. Vanhan telakan käytössä ollut ja täysin restauroitu konepajahalli on Euroopan kemikaaliviraston käytössä, kemikaaliviraston varsinainen uudisrakennus rakennettiin osittain vanhan puutyöpajan päälle. Kemikaaliviraston talo valmistui vuonna 2019.

– Vanhan messinkivalimon ja saharakennuksen suhteen suunnittelu on käynnissä. Asumista niihin ei kuitenkaan tule. Entisen palkkakonttorin suhteen aikataulu on vielä epäselvä, kertoo Skanska Kotien hankekehitysjohtaja Satu Ryynänen.

Telakkarantaan jää myös kaksi suurta nosturia. Toisen nosturin vieressä sijaitsi Helsingin elävän musiikin yhdistyksen (Elmu) Nosturi-talo, joka purettiin asuinrakentamisen alta.

– Kemikaaliviraston vieressä oleva nosturi on jo oikealla paikallaan, toista nosturia siirretään vielä, se tulee sijoittumaan Yardin ja Knotin väliin, Ryynänen jatkaa.

Nosturien jättäminen rantaan on alueen asemakaavassa, tarkoituksena on, että ne kertovat alueen historiasta.

Esimerkiksi Knotin asuntojen koot vaihtelevat 25 neliön yksiöistä 175 neliön kaksikerroksiseen, viiden huoneen huoneistoon. Asunnoista suurimmassa osassa näkymät avautuvat merelle, ja rakennuksen kahden korkeimman osan ylimmät asunnot ulottuvat ullakolle.

– Asuntojen noin 2,9 metrin huonekorkeus, suuret ikkunat upeine näkymineen, kaikissa asunnoissa olevat parvekkeet tai viherhuoneet ja erityyppiset pohjaratkaisut sopivat vaativaankin makuun, Kuosma kuvailee.

Knotille tavoitellaan RTS-ympäristöluokitusta, mikä näkyy muun muassa energiatehokkuutta ja asumismukavuutta lisäävinä ratkaisuina. Kohteeseen asennetaan aurinkopaneelit, ja asunnoissa on lattialämmitys sekä huoneistokohtainen viilennys kaukojäähdytyksen kautta. Pyöräilyn ja muun arjen liikunnan mielekkyyttä edistävät säilytystilat pesu- ja huoltopisteineen.

Knotiin sijoitetaan neljä liiketilaa, joista kaksi avautuu merelle päin ja kaksi Telakkakadun suuntaan. Rantapromenadin varrelle on lisäksi tulossa liiketiloja kahvila- ja ravintolakäyttöön.

Historiallisen Telakkarannan kehitys lähti liikkeelle vuonna 2010 kansainvälisellä arkkitehtikilpailulla. Tanskalaisen Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S -arkkitehtitoimiston voittajatyön perusteella muodostui alueen asemakaava, ja Skanskan asuntokohteiden suunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti Arkkitehdit.