"Muoti- ja kenkäkaupat kärsineet pahemman kerran" – Itiksestä lopettanut 4 vuokralaista, toinen kauppakeskus sanoo, että kaikista tyhjistä liiketiloista neuvottelut käynnissä

Talous: Eastonin vuokralaisista yksikään ei koronaepidemian vuoksi ole joutunut lopettamaan. Columbuksen tilanne on kauppakeskusjohtajan mukaan myös hyvä.

Kauppakeskus Itiksen toimitiloista noin seitsemän prosenttia on vailla vuokralaisia. Etenkin erikoisliikkeet ovat korona-aikana olleet ahdingossa. Anniina Virtanen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Itäisen Helsingin suuret kauppakeskukset ovat koronavuoden aikana sinnitelleet asiakasvirtojen huvettua merkittävästi.

Vaikka hallituksen mahdollisesti määräämä ulkonaliikkumiskielto iskisi keväällä kovaa etenkin erikoisliikkeisiin, Itis, Easton ja Columbus eivät kuitenkaan ole sulkemassa oviaan.

– Selvää on, että asiakasvirrat putoaisivat merkittävästi, ja se pahentaisi jo ennestään hyvin tukalaa tilannetta, myöntää Itiksen kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén.

Vastaiskuna Itiksessä suunnitellaan aukioloaikojen vapauttamista.

Itis julisti maskipakon – näin kommentoivat asiakkaat koronatoimia: "Keskustassa ihmiset käyttävät maskeja ja pitävät etäisyyttä, täällä ei ihan niin"

Jansén pitää Itiksen tilannetta koronakurimuksen kynsissä erittäin haastavana.

– Kodin elektroniikka, urheilu- ja vapaa-aika sekä kodin sisustuksen toimijat ovat pärjänneet verrattaen hyvin. Muoti-, ja kenkäkaupat sekä ravintolat ovat sen sijaan kärsineet pahemman kerran, Jansén arvioi.

Koronavuoden kuluessa sekä Itiksen liikevaihto että kävijämäärät ovat kutistuneet noin kolmanneksella.

Tyhjiä liiketiloja Itiksessä on nyt noin seitsemän prosenttia.

– Viimeisen vuoden aikana neljä vuokralaista on joutunut lopettamaan liiketoimintansa, mutta vastaavasti olemme avanneet muutamia uusia pop-up myymälöitä, Jansen kertoo.

Itiksen myymälöistä muutama joko investoi uuteen konseptiin tai avaa isomman myymälän.

Jansén mainitsee esimerkkeinä huhtikuun alussa avautuvan uudistuneen Gina Tricotin ja kesäkuun alussa uuden myymälänsä avaavan Jyskin.

Häirikköasiakkaalle voi uusien ohjeiden mukaan antaa jopa varoituksen – huono käytös on lisääntynyt kaupoissa ja se kohdistuu myös henkilökuntaan: "Enemmän kuin aiemmin"

Kauppakeskus Eastonin vuokralaisista yksikään ei koronaepidemian vuoksi ole joutunut lopettamaan.

Kauppakeskuspäällikkö Mika Ohenojan mukaan tilojen vuokrausaste on tällä hetkellä 98 prosenttia.

– Kyllä korona koskettaa kaikkia toimijoita kokoluokasta riippumatta. Mikäli ulkonaliikkumisrajoitukset tulevat voimaan, ne varmasti vaikuttavat asiakaskäyttäytymiseen.

Tukalasta tilanteesta huolimatta koko kauppakeskuksen tilapäistä sulkemista ei Ohenojan mukaan ole harkittu.

– Eastonin palvelut ovat suurelta osin arjen sujumisen kannalta välttämättömiä. Sulkemista ei ole suunniteltu.

"Emme edes tavoittele laajaa muodin valikoimaa" – Helsinkiläiskauppakeskus satsaa nyt ravintoloihin ja vaatekauppoja on enää 1

Vuosaaressa sijaitsevassa kauppakeskus Columbuksessa on tällä hetkellä tyhjää toimitilaa hieman reilut kaksi prosenttia.

– Tyhjinä olevista liiketiloista meillä on vuokrausneuvotteluja käynnissä. Yksikään liike ei ole joutunut lopettamaan asiakkaiden puutteen vuoksi, kertoo Columbuksen kauppakeskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta.

Columbuksen kävijämäärissä on näkynyt myös se, että metromatkustajien määrä on koronaepidemian vuoksi vähentynyt.

"Pelottaa, jos tähän tottuu... Vielä enemmän pelottaa, että tästä tulee uusi arkeni" – Helsinkiläisnuoret tallensivat korona-ajan tunnelmat kuviin

Joka neljäs asiakas katosi

Käyntejä harvoin, kertaostos kasvaa

Korona-aika on vähentänyt kauppakeskusten kävijämääriä noin 23 prosenttia.

Kokonaismyynti väheni 12 prosenttia.

Nyt kauppakeskuksissa asioidaan entistä harvemmin ja ostetaan kerralla enemmän.

Keskiostos on kasvanut viidenneksellä.

Vähentyneiden asiakasvirtojen tilalle on kehitetty uusia nouto- ja toimituspalveluita.

Vuoden 2021 alussa lähes 94 prosenttia kauppakeskusten liiketiloista oli vuokrattuna.

Lähde: Suomen kauppakeskusyhdistys ry

”Pääsee pois neljän seinän sisältä” – Hävikkiruokakaupassa auttava Mikko, 32, paikkaa vapaaehtoistyöllä myös koronan kuihduttamia harrastuksia

Kirkkotyömaan kesken jääneissä taloissa mellastavat nyt vandaalit – Helsinki neuvottelee tontin haltuunotosta: "Kaupunki haluaa lähteä kehittämään aluetta isosti"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut