Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Muoti- ja kenkäkaupat kärsineet pahemman kerran" – Itiksestä lopettanut 4 vuokralaista, toinen kauppakeskus sanoo, että kaikista tyhjistä liiketiloista neuvottelut käynnissä

Talous: Eastonin vuokralaisista yksikään ei koronaepidemian vuoksi ole joutunut lopettamaan. Columbuksen tilanne on kauppakeskusjohtajan mukaan myös hyvä.

Itäisen Helsingin suuret kauppakeskukset ovat koronavuoden aikana sinnitelleet asiakasvirtojen huvettua merkittävästi.

Vaikka hallituksen mahdollisesti määräämä ulkonaliikkumiskielto iskisi keväällä kovaa etenkin erikoisliikkeisiin, Itis, Easton ja Columbus eivät kuitenkaan ole sulkemassa oviaan.

– Selvää on, että asiakasvirrat putoaisivat merkittävästi, ja se pahentaisi jo ennestään hyvin tukalaa tilannetta, myöntää Itiksen kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén.

Vastaiskuna Itiksessä suunnitellaan aukioloaikojen vapauttamista.

Jansén pitää Itiksen tilannetta koronakurimuksen kynsissä erittäin haastavana.

– Kodin elektroniikka, urheilu- ja vapaa-aika sekä kodin sisustuksen toimijat ovat pärjänneet verrattaen hyvin. Muoti-, ja kenkäkaupat sekä ravintolat ovat sen sijaan kärsineet pahemman kerran, Jansén arvioi.

Koronavuoden kuluessa sekä Itiksen liikevaihto että kävijämäärät ovat kutistuneet noin kolmanneksella.

Tyhjiä liiketiloja Itiksessä on nyt noin seitsemän prosenttia.

– Viimeisen vuoden aikana neljä vuokralaista on joutunut lopettamaan liiketoimintansa, mutta vastaavasti olemme avanneet muutamia uusia pop-up myymälöitä, Jansen kertoo.

Itiksen myymälöistä muutama joko investoi uuteen konseptiin tai avaa isomman myymälän.

Jansén mainitsee esimerkkeinä huhtikuun alussa avautuvan uudistuneen Gina Tricotin ja kesäkuun alussa uuden myymälänsä avaavan Jyskin.

Kauppakeskus Eastonin vuokralaisista yksikään ei koronaepidemian vuoksi ole joutunut lopettamaan.

Kauppakeskuspäällikkö Mika Ohenojan mukaan tilojen vuokrausaste on tällä hetkellä 98 prosenttia.

– Kyllä korona koskettaa kaikkia toimijoita kokoluokasta riippumatta. Mikäli ulkonaliikkumisrajoitukset tulevat voimaan, ne varmasti vaikuttavat asiakaskäyttäytymiseen.

Tukalasta tilanteesta huolimatta koko kauppakeskuksen tilapäistä sulkemista ei Ohenojan mukaan ole harkittu.

– Eastonin palvelut ovat suurelta osin arjen sujumisen kannalta välttämättömiä. Sulkemista ei ole suunniteltu.

Vuosaaressa sijaitsevassa kauppakeskus Columbuksessa on tällä hetkellä tyhjää toimitilaa hieman reilut kaksi prosenttia.

– Tyhjinä olevista liiketiloista meillä on vuokrausneuvotteluja käynnissä. Yksikään liike ei ole joutunut lopettamaan asiakkaiden puutteen vuoksi, kertoo Columbuksen kauppakeskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta.

Columbuksen kävijämäärissä on näkynyt myös se, että metromatkustajien määrä on koronaepidemian vuoksi vähentynyt.