Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Helsingillä on hyvä valmius rokottaa nopeasti suurempiakin määriä" – Hallitukselta odotetaan nyt kädenojennusta koronan pahimmin riivaamille alueille

Hallitus käsittelee parhaillaan rokotusjärjestyksen muuttamista. Tiettävästi rokotuksia voitaisiin painottaa epidemia-alueille sen jälkeen kun riskiryhmät ja iäkkäät on ensin saatu rokotettua.

Asiantuntijat ovat suositelleet alueellista painotusta, mutta maakunnissa epidemia-alueiden, joihin Helsinkikin kuuluu, "suosimista" vastustetaan, vaikka Husin alueella astmaatikolla on 10-kertainen riski joutua koronan takia sairaalaan verrattuna pohjoissavolaiseen astmaatikkoon.

Helsingin Uutiset tiedusteli sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestarilta Sanna Vesikansalta (vihr.), miten Helsinki on varautunut siihen, mikäli rokotteita saataisiinkin nopeasti ennakoitua suurempi määrä alueellistamisen ansiosta.

– Helsingin kaupungilla on erittäin hyvä valmius rokottaa nopeasti suurempiakin määriä. Olemme varautuneet tähän jo hyvissä ajoin etukäteen muun muassa hankkimalla lisää rokotushenkilökuntaa ostopalveluna ja valmistautumalla muutenkin laajempien ryhmien rokotuksiin. Rokottamiseen sopivat tilat riittävät tällä hetkellä hyvin ja Helsingillä on valmius lisätä rokotuspisteitä. Valmistelemme myös rokotuspisteiden aukioloaikojen laajentamista, Vesikansa luettelee.

Nyt hallitukselta odotetaankin pikaisia toimia:

– Koronarokotteita tulee mielestäni kohdentaa vaikeimmille epidemia-alueille pikaisesti, jotta koronatartunnat saadaan laskuun nopeammin. Asiantuntijat Kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä ovat arvioineet, että kohdennus kannattaa tehdä nopeasti ja varsinkin tilanteessa, kun rokotteista on yleistä niukkuutta, toteaa Vesikansa.

Hän muistuttaa, että rokotukset ovat jo nyt vaikuttaneet selvästi tartuntamääriin vanhimmissa ikäluokissa, joista rokottaminen on aloitettu. Yli 80-vuotiaiden tartunnat ovat alkuvuonna laskeneet selvästi.

Tällä hetkellä Helsinki on käynnistämässä 65-69-vuotiaiden rokotukset. 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä ensimmäisen rokotteen on ennättänyt saada 88 prosenttia, 75-79-vuotiaista 84 prosenttia ja 70-74-vuotiaista 51 prosenttia. Näiden ryhmien sekä sairautensa takia riskiryhmään kuuluvien rokotukset jatkuvat edelleen.

– On koko maan etu, että epidemian leviäminen saadaan mahdollisimman nopeasti pysäytettyä siellä, missä se leviää voimakkaimmin. Koko ajan tavoitteena on ollut estää kuolemia ja vähentää terveydenhuollon kuormitusta, joten rokotteita kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti, Vesikansa painottaa.

Samoilla linjoilla on vihreiden pormestariehdokas, apulaispormestari Anni Sinnemäki. Alueellisen kohdentamisen lisäksi Sinnemäki haluaisi painottaa alueiden sisällä ammattiryhmiä, joiden ammatti ei mahdollista etätyötä.

– Terveydenhuollon ammattiryhmien lisäksi esimerkiksi opettajat, päiväkotien henkilökunta, myyjät, sosiaalityöntekijät, poliisit, laitoshuoltajat, varastotyöntekijät, postinjakajat, bussikuskit ja rakennustyömaiden työntekijät tekevät edelleen lähityötä. Rokotusten kohdentaminen lähityötä tekeville hillitsisi epidemiaa ja suojaisi niitä ihmisiä, joiden työssä tulee päivittäin kontakteja sekä samalla tukisi sitä, että kaupunki toimii mahdollisimman normaalisti poikkeusaikoina, Sinnemäki kommentoi tiedotteessa.

Nyt saatiin ensimmäiset arviot koronarokotteiden tehosta Suomessa

– Uudellamaalla epidemiatilanne on koko ajan ollut Suomen vaikein, ja pääkaupunkiseudulle kaavaillaan Turun seudun ohella perusoikeuksia vahvasti rajoittavien liikkumisrajoitusten käyttöönottoa, mikäli tartuntojen määrää ei saada käännettyä nopeampaan laskuun. On epidemian torjunnan kannalta järkevää, että samoille alueille suunnataan myös enemmän rokotuksia. Rokotusasiantuntijoiden suosittelema alueellinen kohdennus toisi terveyshyötyä koko Suomelle, koska se vähentäisi vakavia tautitapauksia ja sairaalahoidon tarvetta, Sinnemäki toteaa.

HU pyysi viime viikolla myös pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) kommenttia rokotusjärjestykseen. Pormestarin avustaja viestitti, ettei Vapaavuori halua ottaa kantaa keskeneräiseen asiaan.

Juttua muokattu kello 13.35: Lisätty tilastotietoa helsinkiläisistä rokotuksen saaneista.

Omaehtoinen karanteeni tulkitaan kouluissa poissaoloksi – Toimialajohtaja myöntää: "Altistuneiden jäljittämisessä voi Helsingissä olla useamman päivän viive"

Pienten lasten tartuntamäärä jopa kuusinkertaistunut – miksi siitä ei ole haluttu viestiä?

Hus kannattaa liikkumisrajoituksia – "Jostakinhan tauti myös kotiin tuodaan ja sieltä se viedään ulos"

Uusmaalaisella astmaatikolla on 30 kertaa suurempi koronariski kuin pohjoissavolaisella perusterveellä – THL avaa riskejä rokotuslausunnossaan

Joukkoliikenteen matkustajamäärät rajataan puoleen lauantaista lähtien – metron täyttöaste laski tällä viikolla jo alle 30 prosenttiin

Suomeen voi tulla pääsiäisviikolla ennätysmäärä koronarokotteita, yli 280 000 – IS: Huhtikuussa 200 000 annosta viikossa