Lauttasaarelainen Johanna Nordblad sukelsi jään alla hurjan maailmanennätyksen: "Urani aikana on kuollut vain yksi kilpailija" – opettaa suosittua lajia Helsingin edustalla

Ennätys: Lauttasaarelainen Johanna Nordblad sukelsi jään alla 103 metriä. Hän pitää lajia turvallisena ja opettaa myös muita.

Jääsukelluksen maailmanennätyksen haltija Johanna Nordblad taitaa sukeltamisen. Maaliskuussa hän teki Kainuussa maailmanennätyksen, 103 metriä lajissa, jossa sukelletaan jään alla pelkässä uimapuvussa ja ilman räpylöitä.

Aikaa ennätyssukelluksessa meni kaksi minuuttia ja 42 sekuntia.

– Tein tämän siksi, koska osaan sukeltaa lämpöisessä vedessä 137 metriä. Nyt halusin kokeilla, onko se mahdollista kylmässä vedessä.

Ennätyssukeltaja muutti Porista pääkaupunkiin 1990-luvun puolivälissä opiskelemaan animaatiotaidetta. Nyt maailmanennätysnainen elää lähes täysin vapaasukelluksesta ja asuu Lauttasaaressa.

– Minulla on kovapohjainen kumivene, jolla teen erilaisia elämysajeluita Helsingin saaristossa.

Hän on järjestänyt myös vapaasukelluskursseja avovedessä Helsingin edustalla ja Allas Sea Poolilla.

–  Neljässä tunnissa 99 prosenttia koulutettavista oppii pidättämään hengitystä kaksi minuuttia ja sukeltamaan räpylöillä 40 metriä. Sukeltamisen lisäksi harjoitellaan lajin teoriaa ja hengittämistä.

Vapaasukellus on tällä hetkellä yksi maailman kasvavimmista vesiurheilulajeista. Nordblad harmittelee, että pystyy normioloissa kouluttamaan liian vähän kysyntään nähden.

– Oma elinkeino koostuu monesta asiasta. Teen myös siskoni kanssa erilaisia kuvauksia ja tuotantoja. Olemme muutaman vuoden olleet tekemässä kansainvälistä dokumenttia vapaasukelluksesta.

Vapaasukellus mielletään vaaralliseksi extreme-lajiksi.

– 20-vuotisen sukeltajaurani aikana on kuollut vain yksi kilpailija. Jokaisen vapaasukelluksen aloittajan täytyy käydä ensin kurssi. Tämä on turvallinen laji – onnettomuuksia tapahtuu niille, jotka alkavat sukeltaa ilman koulutusta.

Maksimisukelluksessa elimistö ajetaan äärirajoille. Sukeltaminen rakentuu oikeaan hengitystekniikkaan.

– Hengityksen pidättäminen on myös hengittämistä, sukeltaja valistaa.

Nordbladin hengityksen pidättämisen ennätys on 6 minuuttia ja 39 sekuntia. Usein ymmärretään, että vain sisään hengitettäessä elimistö saa happea.

– Uloshengityksellä voimme säädellä hiilidioksidin määrää elimistössämme. Hiilidioksidi vaikuttaa muun muassa sykkeeseen ja verenpaineeseen. Vahvistamalla hengityslihaksiamme ja tekemällä hengenpidätysharjoituksia, voimme parantaa suorituskykyämme ja kohottaa hapensaantiamme.

Sukeltaminen pitää myös nuorena.

– Kävin ostamassa simaa ja minulta kysyttiin paperit, 45-vuotias Nordblad nauraa iloisesti ja todistaa syväsukeltamisen myönteisiä vaikutuksia.

Otsikko korjattu 15.4.: Sukeltajan etunimi on Johanna, ei Johdanna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut