Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Hemmetin iso urakka" – 1890-luvun harvinaiset hirsitalot siirretään Helsingin keskustasta ja muutetaan asunnoiksi, valitus esteenä

Asuminen: Valitukset viivästyttävät puutalojen siirtoa Kampissa ja Meilahdessa.

Marian sairaalan kaksi vanhaa hirsipaviljonkia siirretään Oulunkylään aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella.

Purkaminen ja uudelleenrakentaminen Toivolan alueelle on ”hemmetin iso urakka”, sanoo Helsingin kaupungin kehityspäällikkö Eero Nuotio.

–Paras vaihtoehto olisi, että rakennuksen ostajat purkavat ja rakentavat ne uudelleen. Mahdollisesti kaupunki joutuu purkamaan ne itse välivarastoon ja ehkä rakentamaan runkovaiheeseen. Kun purkulupa annetaan, on edellytys, että ne määrätyssä ajassa myös rakennetaan uudestaan.

Rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1894. Desinfiointivierasmaja on toiminut 1980-luvun alusta lähtien päiväkotina. Isompaa kulkutautipaviljonkia on korjattu 2000-luvulla. Se on ollut tyhjillään noin vuoden.

Nuotio uskoo, että päiväkodista saa tehtyä yhden perheen asunnon.

– Jos on vähempään tyytyminen, niin jopa pari pienempää asuntoa. Isompaan rakennukseen saa hyvin kolme asuntoa.

Kaupungille on tullut toiveita, että myös ullakkotilat voitaisiin muuttaa asunnoiksi.

– Ne ovat perinteisiä kylmiä ja matalia ullakoita, eivätkä sovellu asumiseen.

Talot on rakennettu poikkeuksellisesti pystyhirsistä. Korkeimmat hirret ovat noin kolme metrisiä.

– Hirsirungon lisäksi siirrettävien osien laajuus määräytyy rakennusvalvonnan kanssa käytyjen neuvottelujen yhteydessä.

Toivolan alue ei ollut itsestään selvä paikka historiallisille hirsitaloille.

– Etsimme hyvin laajalla haarukalla erilaisia vaihtoehtoja. Oulunkylän tontti kuitenkin mahdollistaa asumisen, Nuotio kertoo.

Vanhojen talojen siirtäminen on Helsingissä harvinaista. Nuotio sanoo, että Uudenmaankadulta siirrettiin kaksi taloa Kaisaniemenrantaan kasvitieteellisen puutarhan yhteyteen 1900-luvun lopulla. Pasilan puuasema siirrettiin kokonaisena Itä-Pasilaan vuonna 1984.

Kaupunki suunnittelee parhaillaan myös 1880-luvulla valmistuneen huvilan siirtämistä pois Mäntyniemestä. Huvila sijaitsee tasavallan presidentin virka-asunnon vieressä. Kaupunki on lahjoittanut alueen valtiolle.

– Kaupungilla ei ole rakennuksille käyttöä. Ne ovat niin lähellä virka-asuntoa, että käytöstä syntyy turvallisuusuhka, Nuotio kertoo.

Asiasta tehty valitus on viivästyttänyt siirtoa.

Oulunkylässä sairaalarakennukset siirretään Toivolanpuiston ja Mikkolantien väliselle alueelle. Toivolanpuiston eteläpuolella Itä-Pakilassa on jo ennestään tyyliltään sopivaa vanhaa rakennuskantaa. Alueen pohjoisosassa sijaitsee myös Helsingin vanhimpiin rakennuksiin lukeutuva 1700-luvulla rakennettu Pakin talo pihapiireineen.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Toivolan aluetta koskeva asemakaavamuutoksen maaliskuussa. Seuraavaksi asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa.

Marian sairaalan alueelle on tulossa kaupungin mukaan yli 10 kerroksisia toimistorakennuksia. Alueesta suunnitellaan Euroopan johtavaa kasvuyritysten keskittymää. Maria 01 -niminen yrityskortteli on toiminut sairaalarakennuksissa vuodesta 2016.

Kaupunki on hyväksynyt Marian sairaalan alueen kaavan, mutta asiasta tehtyä valitusta ei ole vielä käsitelty. Tämä voi pitkittää rakennusten siirtoa.