Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uhkaavasti käyttäytyvä mies tuli kotiovelle – ruoka- ja vaateapua jakavassa yhdistyksessä on koettu auttamisen lieveilmiöt: "Hamstraajia heitetty ulos"

Apu: Heidi Jaari haluaa auttaa vähävaraisia, mutta vetää rajan siihen, jos oma tai tiimiläisten turvallisuus vaarantuu.

Pääkaupunkiseudulla toimiva hyväntekeväisyysjärjestö Apuna ry on joutunut muuttamaan käytäntöjään väärinkäytösten ja uhkaavien tilanteiden vuoksi.

Apuna jakaa ruoka- ja raha-apua pienellä vapaaehtoisten tiimillä. Yksi tiimiläisistä jakaa ruoka-apua kotoaan.

– Joku meidän avunsaajamme oli kertonut hänen osoitteensa eteenpäin ja oven taakse tuli päihtynyt uhkaavasti käyttäytyvä mies, yhdistyksen perustanu helsinkiläinen Heidi Jaari kertoo.

Mellunmäkeläinen Teija Jantunen, 34, etsi perhettä, jolle voisi ostaa jouluruoat – Ilmiö on tuttu hyväntekeväisyysjärjestössä: "Ihmisillä on halu viedä apu itse perille ja nähdä sen vaikutukset"

Ruoka-apua annetaan vain niille, joiden nimi löytyy listasta ja jotka ovat sopineet kassin hakemisesta. Mies väitti, että on saanut apua Apuna ry:stä ennenkin, mutta työntekijä ei edes tunnistanut miestä.

– Mies ei suostunut lähtemään ja oli ollut aggressiivinen. Onneksi vapaaehtoistyöntekijän pojat olivat paikalla ja he saivat oven kiinni. Mies jäi rappukäytävään riehumaan ja sotkemaan, Jaari harmittelee.

Punavuoressa asuva lentoemäntä Heidi, 39, käyttää liki kaiken vapaa-aikansa vähävaraisten auttamiseen – lomien lähestyessä hätäviestejä saattaa tulla satoja päivässä

Asiasta tehtiin rikosilmoitus poliisille.

– On tärkeää, että ne saadaan kirjattua ylös. Olemme saaneet muutama vuosi takaperin tappouhkauksiakin.

– Siinä alkaa mennä auttamisen raja, jos joutuu oman turvallisuuden takia pelkäämään. Me emme saa tästä mitään, vaan yritämme vain auttaa. Luotto ihmisiin voi mennä, Jaari pelkää.

Siksi Jaari haluaakin muistuttaa, että jos tällaista tapahtuu, kaikki avuntarvitsijat kärsivät siitä.

Jatkossa Apuna ry:n porukka ei aio tehdä ruokajakoja yksin. Aiemmin on ruokajakoa on saatettu tehdä yksinkin, kun on tiedossa, että paikalle tulee yksi henkilö kerralla.

Kontulassa Apuna ry:llä on tilat, joissa ruokajakoa on myös tehty. Jaari pohtii ketjun laittamista oveen, jotta voi turvallisesti katsoa, kuka on tulossa.

– Sinnekin on pyrkinyt porukkaa, jotka eivät ole avun tarpeessa ja joiden kanssa emme ole sopineet tulosta. On myös sellaisia, jotka ovat päässeet sisään ja alkaneet kunnolla hamstrata tavaraa ja olemme joutuneet heittämään heidät ulos. Kerran jo mietin, soitanko poliisit.

Jaari sanoo, että pääsääntöisesti autettavat ovat onnellisia saamastaan avusta. Häiriöitä on kuitenkin lopulta onneksi harvoin.

Kuitenkin koronan vuoksi koko ajan kasvava autettavien määrä alkaa käydä vapaaehtoistenkin voimille. Jaari on tehnyt vapaaehtoistyötä kuusi vuotta.

– Alkaa tässä olla takki tyhjä itselläkin. Alunperin on halunnut auttaa ja tukea toisia, mutta nyt se on mennyt konemaiseksi. Jos tämä olisi päätyö, se olisi eri asia, mutta kun se on lisätyö, kyllähän se syö.

Jaari kuitenkin kokee, että ihmisten hätä on niin paha ja konkreettinen, että hänen on pakko auttaa. Avunpyyntöjä tulee jatkuvasti lisää.

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Jaari itse on lentoemäntä, ja oli lomautettuna viime maalis–lokakuun, joten korona on vaikuttanut suuresti hänenkin toimeentuloonsa. Sittemmin Jaari on saanut tehdä sen verran töitä, kun on ollut tarjolla.

Osaisiko Jaari itse pyytää tai hakea apua, kun sitä tarvitsee?

– No en, hän toteaa ja naurahtaa.

– Onneksi joku aina välillä kysyy, että miten sinä voit.

Helsinkiläisen kirkon erikoisesta "40 e/naama" -tempauksesta tuli hillitön hitti – näin tuhansien eurojen potti käytetään

Helsinkiläinen avustusjärjestö on saanut lahjoituksia valtavasti – Joulupuu-keräyksen saldo jäi tänä vuonna aiempaa vähäisemmäksi