Helsinkiin halutaan lisää mehiläispesiä – Aarne Reunala on ruokkinut hyönteisiä kerrostalon pihalla Lauttasaaressa jo vuosia

Hyönteishotellit: Helsinki kannattaa hyönteishotellien perustamista. Näin teki jo vuosia sitten lauttasaarelainen Aarne Reunala.

Aarne Reunala on tehnyt kaadetusta puusta hyönteishotellin eli porannut puuhun reikiä, jonne hyönteiset voivat laskea munansa. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero-Lahokoski

Siltamäkeen ja Viikkiin suunnitellaan hyönteishotellien perustamista.

Hotellit hyönteisille tullaan sijoittamaan kahdelle uudelle palsta-alueelle, jotka sijaitsevat Kiertotähdenpuistossa Siltamäessä ja Viikinojanpuistossa Viikissä.

Helsinki suhtautuu myönteisesti mehiläispesien sijoittamiseen ja ylläpitämiseen kaupungissa, sillä tahtotilana on saada lisää mehiläisiä kaupunkiin.

Hyönteiset ovat muun muassa tärkeitä ekosysteemille.

Kaupunkiympäristölautakunta antoi viime viikolla lausuntonsa valtuutettu Anna Vuorjoen (vas.) valtuustoaloitteesta koskien hyönteishotellien sijoittamista Helsingin puistoihin. Helsinki lisää puistoihin muun muassa perennaryhmiä, jotka ovat hyviä ruokapaikkoja pölyttäjille.

Myös lahopuuaidat toimivat hyönteisten pesäpaikkoina. Tällaisia on esimerkiksi Niskalan arboretumissa, Pitkäkosken luonnonsuojelualueen kupeessa ja Lapinlahden puistossa. Lahopuuaitoja on suunniteltu myös palsta-alueille.

Ihmiset jäävät helposti juttelemaan.

Kaupunki toteaa lausunnossaan, että hyönteishotellit sopivat hyvin myös omakoti- kuin kerrostalojenkin pihoille. Yksittäinen asukas voi sijoittaa oman sellaisen viheralueelle ja vastata sen hoidosta.

Hyönteishotelli voidaan valmistaa esimerkiksi puusta poraamalla puuhun reikiä pesäkoloiksi. Hotellissa hyönteiset voivat pesiä ja talvehtia.

Hyönteishotelleja on Helsingin kerrostalojen pihoilla jo nähty. Helsingin Uutiset kertoi syksyllä 2019 (HU 15.9.2019) lauttasaarelaisesta Aarne Reunalasta, joka oli edellisenä kesänä perustanut hyönteisbaareja kerrostalonsa pihapiiriin. Pihalla oli myös kaksi hyönteishotellia puunrungoissa ja kolmas rakennettu sahatuista pölkynpaloista.

– Erityisesti erilaisten pistiäiset voivat siellä munia. Siellä kehittyy talven aikana seuraava sukupolvi, Helsingin Uutisten tavoittama Reunala selventää.

Hyönteishotelli on Reunalan pihalla edelleen.

Hyönteisbaarejaan Reunala on kesäisin hoitanut päivittäin itse kehittelemällään kaatonokkaisella juomapullolla, jossa oli Pommacin ja siirapin sekaista yhdistelmää.

Lue: Aarne perusti kerrostalon sisäpihalle kolme hyönteisbaaria Helsingissä – "Tehneet hyvää myös taloyhtiön ilmapiirille

Tulevana kesänä Reunala kertoo aikovansa jälleen jatkaa sydäntään lähellä olevien hyönteisbaarien ylläpitämistä.

– Meinaan aloittaa ruokkimisen heti sen jälkeen, kun hyönteiset alkavat liikkua. Se tarkoittaa sitä, että ruokkiminen pitää aloittaa jo toukokuun puolella eli sitten kun maa on kunnolla suoja.

Ensi kesäksi mies aikoo ripustaa pihapiiriinsä jälleen 3–4 hyönteishotellia. Hyönteiset ovat tehneet hyvää myös taloyhtiön ilmapiirille.

– Ihmiset jäävät helposti juttelemaan nähdessään hyönteishotellin. Siitä viriää hyviä keskusteluita luonnon monimuotoisuudesta.

Viime kesänä uusi asia Reunalan hyönteishotelli-ideaan oli hyönteisten rakastaman kaupunkiniityn perustaminen taloyhtiön heikkokuntoiselle nurmikkoläntille.

– Sain taloyhtiölle myytyä idean, että tehdään alueesta kaupunkiniitty. Kysyin eräältä asiantuntijalta neuvoa miten se tehdään.

Alkuun nurmialueelle tuotiin kuusi kuutiota hiekkaa ja sitten istutettiin noin 15 lajia erilaisia ketokukkia, kuten päivänkakkaroita ja ruiskaunokkeja.

– Ennen kaikkea perhoset saavat ketokukista ruokaa. Viime kesänä siellä jo vähän jotain kasvoi, luontoharrastajaksi itseään kutsuva Reunala toteaa tyytyväisenä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut