Kalasataman tornitalot määriteltiin valkoisiksi yhdestä selvästä syystä – tässä on totuus, kaavoittaja: "Ei tässä mitään itseruoskintaa pidä harrastaa"

Kaupunkikuva: Kalasataman tornit merkittiin asemakaavaan valkoisiksi, eikä vaaleiksi, jotta ne olisivat valkoisia. Kokonaisuuden kanssa ollaan kuitenkin menossa parempaan suuntaan, sanoo yksikön päällikkö.

Kalasatamaan ensimmäisenä kohonneen Majakan julkisivu herätti runsaasti kysymyksiä. Sen jälkeen rakennetuista torneista on tehty vaaleampia. Aapo Siippainen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Kalasataman kolmas torni, vuokra-asuntokäyttöön tuleva Lumo One, on nyt harjakorkeudessa.

– Neljäs torni pyritään käynnistämään tämän vuoden loppupuolella, käymme parhaillaan neuvotteluja sijoittajien kanssa. Kyseessä on asuintorni, kertoo asuntoliiketoiminnan johtaja Kim Jolkkonen SRV:ltä.

Torneja on tulossa Redin ympärille kaikkiaan 8.

Majakan alkaessa kohota katukuvaan, sen harmaa ja "peltimäinen ulkoasu" herätti ihmetystä (HU 13.1.2018), etenkin kun havainnekuvissa hohtelivat valkoiset tornit. Majakan jälkeen rakennetut kaksi tornia ovatkin vaaleampia.

Yksikön päällikkö Tuomas Hakala kaupunkiympäristön toimialalta korostaa, ettei tornien ole tarkoituskaan olla keskenään samanlaisia. Tosin, ei niiden kaikkien tule olla harmaitakaan.

– Minähän sen asemakaavassa määrittelin, että niiden tulee olla valkoisia. Juuri sen takia, että vaalea voi olla mitä vain. Jollekin vaalea voi olla vaikka vaaleanpunainen tai -vihreä, Hakala kuvaa.

Kalasataman uusista torneista halutaan vaaleampia – Majakan peltimäisen harmaa ulkoasu on herättänyt kysymyksiä

Haimme kaupungilta jatkoaikaa vuoden 2027 loppuun.

Hänestä alue on kehittymässä oikeaan suuntaan. Kalasatama on ensimmäinen alue Helsingissä, jossa tehdään tässä mittakaavassa korkeaa rakentamista. Hakalan mukaan on selvää, että se herättää keskustelua ja mielipiteitä laidasta laitaan.

– Mutta ensimmäiselle tornillekin on myönnetty rakennuslupa ja ei tässä pidä mitään itseruoskintaa harrastaa, lisää Hakala, joka on omien sanojensa mukaan pääsääntöisesti tyytyväinen Redin ympäristön ilmeeseen.

– Lähtökohtana suunnittelussa oli nimenomaan, että alue on kaupunkimainen eikä sille muodostu mitään takapihaa, vaan se on lähestyttävissä joka suunnasta.

Rakenteilla olevasta tornitalosta putosi aamulla vanerilevy suojatielle – kummankin työmaan ulkotyöt keskeytetty, kertoo SRV

SRV haki loppuvuodesta 2020 lisäaikaa jättihankkeelleen.

– Haimme Helsingin kaupungilta jatkoaikaa hankkeen valmistumiseen vuoden 2027 loppuun. Tornirakentamisen aikataulu on pitkä kohteen poikkeuksellisen suuren koon vuoksi. Pitkissä hankkeissa on tavallista, että aikataulua tarkennetaan rakentamisen edetessä. Parhaillaankin rakenteilla on samanaikaisesti useita satoja huoneistoja kattava kokonaisuus, kun Loiston ja Lumo Onen tornien rakentaminen on käynnissä, Jolkkonen selvittää.

Loiston rakennustyöt etenevät aikataulussaan ja se valmistuu ensi syksynä. Sisäänmuuton ajankohta tarkennetaan Jolkkosen mukaan lähempänä valmistumisajankohtaa.

Lumo Onen rakentaminen käynnistyi keväällä 2020. Kohteen suunnitellaan valmistuvan 2022.

– Kohde on hienosti aikataulussa, kertoo Jolkkonen.

Kalasataman tornitalojen parvekeratkaisu on Suomessa vielä harvinaisuus – "Tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän"

SRV pyytää kaupungilta lykkäystä Kalasataman tornien rakentamisaikatauluun – "Ensimmäisen asuintornitalon toteutus muodostui ennakoitua haasteellisemmaksi"

Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja

Ökytornin asukkailta satelee palautetta SRV:lle – Tammisten kolmiossa asuu tyytyväinen pariskunta: "Ihmettelisin, jos mitään soraääniä ei olisi"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut