Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tytti Yli-Viikari vastaa nyt blogikirjoituksella: "Kokonaiskuvan saaminen vaatii laajaa osaamispohjaa ja kykyä nähdä metsä puilta"

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on ryvettynyt pahoin kohuissa, jotka nousivat ensin pääjohtajan veronmaksajilla maksattamista kauneudenhoitokuluista ja sen jälkeen koko viraston tarkastustoiminnasta, joka eri medioille puhuneiden työntekijöiden mukaan on Yli-Viikarin kaudella ajettu alas. Raportti muun muassa Liikkuvan poliisin lakkauttamisen tuloksista oli IL:n mukaan lakaistu maton alle. Valtion talouden tarkkailun sijaan VTV:ssä on on keskitytty edustamisen ulkomailla ja henkilöstö koki virastoa johdettavan pelolla.

Yli-Viikari itse on vältellyt julkisuutta vedoten muun muassa siihen, että viraston toiminnan selvittely on kesken. Tällä hetkellä VTV:n toimintaa selvittää muun muassa Keskusrikospoliisi esitutkinnassaan.

Yli-Viikarilta on nyt ilmestynyt blogikirjoitus otsikolla "Hyvä vuorovaikutus on avain hallinnon muutosten tukemiselle".

– Tässä blogikirjoituksessa kerron tarkastusviraston työn uudistamisesta ja tarkastusalan muutoksesta, Yli-Viikari kirjoittaa.

Blogikirjoitus on muun muassa kokoomuspoliitikko Tere Sammallahden suulla Twitterissä ehditty jo tyrmätä "diipadaapaksi".

– En osaa kuvitellakaan huonompaa tapaa hoitaa #VTVgate kuin se, jolla Tytti Yli-Viikari sitä on hoitanut. Ensin piilottelee kuukausia. Sitten vastaa diipadaapa-blogilla, Sammallahti twiittaa.

Jopa hiustenhoitoaine veronmaksajien piikkiin – IS: Tytti Yli-Viikarin ostamat stailauspalvelut eivät liittyneetkään yksittäiseen kuvaukseen

Varsinaista konkretiaa Yli-Viikarin tekstistä onkin varsin vaikeaa löytää. Tarkastustoiminnan vähenemisestä hän kirjoittaa näin: "Tarkastukseen käytetyt työtunnit eivät yksinään kerro työn vaikuttavuudesta. Tarkastajan tuottama lisäarvo on tämän kyvyssä kulkea hallinnon rinnalla ja tukea hallintoa uudistumisessa ja toiminnan kehittämisessä alati muuttuvassa tilanteessa."

Ehkäpä vastauksena julkisuudessa olleisiin väitteisiin tarkastusraporttien pehmentämisestä tai jopa sensuroinnista, Yli-Viikari muistuttaa, että tarkastustoiminnan tulee olla objektiivista.

– Tarkastustyön objektiivisuus tarkoittaa, että tarkastajan tulee valita aineistot, analysoida niitä ja tuoda havaintonsa esiin neutraalisti siten, että toinenkin tarkastaja päätyisi tarkastusaineiston pohjalta samoihin huomioihin ja johtopäätöksiin. Tarkastustiedon käyttäjien tulee voida ymmärtää, millä perusteilla tarkastuksen kohteena olevaa asiaa on arvioitu ja miten johtopäätöksiin on päästy. Tarkastuksen aikainen vuoropuhelu parantaa hallinnon valmiuksia ottaa tarkastusviraston suositukset huomioon, Yli-Viikari muotoilee.

Tarkastusviraston toiminnan vaikuttavuuden kannalta on tärkeää huomioida valtion taloushallinnossa ja tiedonhallinnassa tapahtuvat muutokset, Yli-Viikari kertoo. Uudessa toimintaympäristössä VTV kohdistaa pääjohtajan mukaan tarkastusta tietojärjestelmiin ja taloudenhoitoon kokonaisuutena.

– Digitalisaatio ja data-analytiikan hyödyntäminen muuttavat myös tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa ja valtion palvelurakenteita. Eri hallinnonalojen yhteistyö lisääntyy ja yhteiseen, eri yhteiskunnan tahoja osallistavaan toimintaan liittyy uudenlaisia mahdollisuuksia ja riskejä. Kokonaiskuvan saaminen vaatii laajaa osaamispohjaa ja kykyä nähdä metsä puilta, Yli-Viikari kirjoittaa.

Yli-Viikarin toimikausi päättyisi virallisesti tämän vuoden lopussa. Eduskunnan kansliatoimikunta käynnisti pääsiäisen alla toimet Yli-Viikarin virasta pidättämiseksi.

– Torstaina kansliatoimikunta pidättänee pääjohtajan virastaan ja täysistunto mahdollisesti irtisanoo myöhemmin, twiittasi VTV:n tuloksellisuustarkastuspäällikkö Lassi Perkinen tiistaina.

Perkisen mukaan uusi pääjohtaja tulisi valita mahdollisimman pian.