Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi valvoo tehostetusti suojattomien tienkäyttäjien turvallisuutta torstaina – Tarkkailussa esimerkiksi suojatielle tai jalkakäytävälle pysäköinti

Huomenna torstaina tulee tavallista herkemmin sanktiota, jos pysäköi tai pysäyttää ajoneuvonsa laittomasti jalkakäytävälle, suojatielle tai vastaaville alueille. Poliisi nimittäin valvoo tehostetusti niin sanottujen suojattomien tienkäyttäjien turvallisuutta liikenteessä.

Suojattomia tienkäyttäjiä ovat jalankulkijat ja kaksipyöräisten kuljettajat.

Poliisi valvoo risteysalueilla pääasiassa sitä, miten moottoriajoneuvojen kuljettajat huomioivat väistämissäännöt. Tarkkailussa on kuitenkin myös pysäköinti ja pysäyttäminen niin, että se vaarantaa suojattomat tienkäyttäjät.

– Tavoitteena on lisätä liikenneturvallisuutta etenkin suojateillä ja pyöräteiden jatkeilla, kertoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Kallion mukaan valvonnassa puututaan pääasiassa tapauksiin, jossa ajoneuvoa on laittomasti pysäytetty tai pysäköity jalkakäytävälle, suojatielle, pyörätielle/-kaistalle, pyörätien jatkeelle tai viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai risteävää pyörätien jatketta. Poliisi tekee tässä yhteistyötä kunnallisen pysäköinninvalvonnan kanssa.

Suojattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista oli vuonna 2017 EU:n tasolla lähes puolet ja Suomessa viime vuonna noin kolmannes.

– Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä. Poliisin valvontapäivä tähtääkin erityisesti onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseen, Kallio sanoo tiedotteessa.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan tieliikenteessä loukkaantui viime vuonna yli 560 pyöräilijää ja yli 300 jalankulkijaa. Myös mopoilijoita loukkaantui noin 300. Tilastossa ovat poliisin tietoon tulleet onnettomuudet.

– Kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan niin sanotut yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon. Eli loukkaantuneiden määrä on suurempi kuin niin sanottu virallinen tilasto, Kallio muistuttaa tiedotteessa.